Album "Set My Heart on Fire Immediately"
Perfume 01 S

Photo: www.seattletimes.com

Perfume Genius: Komadići zvuka raja

Glazbenik iz Seattlea svakim je svojim dosadašnjim albumom pobirao sve više i više pohvala kritike za svoje intimističke, atmosferične pop komade u sve zrelijim formatima. "Set My Heart on Fire" nastavlja jednakom putanjom i nesumnjivo je najraznovrsnije i najdinamičnije ostvarenje Perfume Geniusa.

Dakako, album zadržava poetiku po kojoj je Hadreas poznat, što se najbolje očituje u pjesmama poput "Whole Life" i "Moonbend", sanjivim ambijentalnim pop komadima, kojima Hadreas pridodaje izlete u razne druge žanrove. Na primjer, shoegazerska "Describe" i new wavey "Nothing At All" iznenađuju svojom čvršćom, rockerskom estetikom, ali i u njih su utkane akustična gitara i anđeoski falset koje ne dopuštaju da Perfume Geniusova glazba komforno zapadne u bilo kakve rodno kodirane glazbene forme.

Naprotiv, Hadreas se, poput raznih drugih queer umjetnika poput Sophie i Arce, konstantno poigrava svojim glasom, teksturom glazbe i stihovima, što je najbolje vidljivo u "Leave", pjesmi o pornografskoj fantaziji u kojoj je rajskoj harfi suprotstavljen Hadreasov izmijenjeni i dubok vokal, i "Your Body Changes Everything", dark komadu nalik na Depeche Mode, koji inzistira na fluidnosti uloga u gej ljubavnim i seksualnim odnosima.

Štoviše, čitavim se albumom proteže težnja k preobražaju najjasnije izražena u temama transformacije tuge i izoliranosti te rezignacije u nešto više. Croonerska "One More Try" suočava se s dubinskim i preplavljujućim emotivnim stanjima koje nastoji preraditi u nešto predivno, a u akustičnoj baladi "Without You" koja sentimentom sjeti i na The Smiths, a estetikom na ekscentrike poput Vaselinesa, Hadreas se suočava s vlastitim kompleksima i disforijama.

U vjerojatno najboljoj pjesmi na albumu i odi gej oslobođenju, "Jason", Hadreas se prisjeća seksa za jednu noć sa strejt muškarcem koji zbog srama nije izuo ni čizme, dok se mračna "Just a Touch" nošena s jedva par nota na basu referira na tajno prepoznavanje i skrivanje koje svi gej ljudi, htjeli to ili ne htjeli, moraju iskusiti.

"On the Floor" je, pak, izvrsna soul balada o potpunoj zaslijepljenosti drugom osobom i iščekivanju pada kad iluzija prestane.

Kao i svaki umjetnik, Hadreas na "Some Dream" i "Borrowed Light" preispituje odricanja koja donosi umjetnost i vječitu dvojbu je li konačni proizvod vrijedan, ali uz rezignaciju koja donosi mirnoću.

Ako se u obzir uzme nevjerojatna vještina kojom Perfume Genius, bez imalo patetike, pretvara bol u krhke, svjetlucave kristaliće zadivljujućom lakoćom jezdeći omiljenim teritorijem golog popa, odgovor je jednostavan: glazba Perfume Geniusa ne samo da je vrijedna već naprosto predstavlja male pop razglednice iz raja.

*Tekst prenosimos portala Crol

Oceni 3