Zvučna beleška iz izolacije: Muzikom protiv bolesti i pandemije (1)
Jarvis

U najboljem izdanju: Jarvis Cocker, legenda

Photo: Adela Loconte/Shutterstock/The Rolling stone

Pesme koje su me održale

IST IST - You're Mine

Depresivan, mračan i emocionalno potresan, „Architecture“, debi album mančesterske grupe IST IST (obavezno velika slova) moćna je post-punk posveta atmosferi osamdesetih, sa inspirativnim naglaskom na Joy Division i povremeno New Order. Ali, tu se sličnosti odmah završavaju, jer bend demonstrira impresivnu stilsku širinu, od melanholičnih electro-tema do čudotvornih novotalasnih ritmova. Baš kao u pesmi „You’re Mine“, koja crno-belom estetikom priziva duh Iana Curtisa.

MATT BERNINGER - Serpentine Prison 

Poznat kao vođa grupe The National, Matt Berninger povremeno radi nešto sasvim drugačije; sa prijateljima je pre nekoliko godina imao projekat EL VY, a za nekoliko meseci će i zvanično objaviti svoj prvi solistički album. Pesma „Serpentine Prison“ je pravo remek delo: akustična gitara, duvači i diskretni zvuk organe upleteni u nezaboravnu melodijsku katarzu.

SONIC JESUS - Reich (Fuzz Club Live Session)

Moj omiljeni italijanski bend – koji se naslanja na tešku psihodeliju šezdesetih, post punk, Krautrock i Shoegaze – ima čudesnu moć da ulije energiju i mentalnu snagu u ovom superiornom koncertnom izdanju. Da žive u Mančesteru, zvali bi se IST IST.

HURTS - Redemption

Ima mnogo većih fanova grupe Hurts od mene (pozdrav za Sandru Dančetović!), ali nisam odoleo da se ne zaljubim u pesmu čije bi epske razmere – hor, orkestar i uzvišenost poput himne – lako mogli da skliznu u kič, naročito zbog skrušene religioznosti u tekstu. Ali! Kao suma neobaveznih delova, koji se možda međusobno isključuju, pesma poseduje emocionalni trigger čiji je efekat – bar u mom psiho-slučaju – neophodna sentimentalna terapija.

JARV IS... - House Music All Night Long

Nekadašnji vođa grupe Pulp vratio se u svom najboljem izdanju. Pesma koja se mora slušati svaki dan: možda ne leči, ali snaži. Pametno, duhovito, intrigantno: pravi Jarvis Cocker!

WIDOWSPEAK - Plum

Naslovna tema sa istoimenog, petog albuma ovog indie dvojca iz Bruklina. Pevačica Molly Hamilton i gitarista Robert Earl Thomas i dalje su majstori za elegantne melodije s lakim začinom country atmosfere. Za relaksaciju, opuštanje i dobre vibracije. Totalno radio-friendly.

SHILPA RAY - Manic Pixie Dream Cunt

Avangardni bend iz Bostona, poznat po svojim žestokim nastupima i socijalno angažovanim tekstovima radi još od 2004. godine. Pevačica Shilpa Ray. po kojoj grupa nosi ime, postala je zaštitni znak levičarskog muzičkog diskursa koji se može opisati kao punokrvni corossover od punka, preko garage zvuka do indie rocka. Najnoviji video šokantna je analiza današnje trampovske Amerike. Briljantno!

BLOODWITCH - Fly (I Am Not Okay With This/Soundtrack) 

Netlixova serija „I Am Not Okay With This“ neće ostati upamćena samo kao izvrsna televizijska teenage-saga koju obavezno vredi videti, već kao mogućnost da upoznate grupu Bloodwitch čije su pesme, u stvari, kompletan soundtrack serije. Glavna junakinja obožava Bloodwitch, što ne čudi. Jer, Bloodwitch su nešto kao moderni retro, primenjena psihodelija šezdesetih na pop matricu osamdesetih. Preporuka: preslušajte ceo album. Vredi!

PALAYE ROYALE – Lonely

Tema o psihičkom i fizičkom zlostavljanju dece baš nije uobičajena u rock franšizi, ali je svoj aktuelni tretman dobila zahvaljujući kanadsko-američkom bendu Palaye Royale. Potresna ali moćna zbog svoje dinamike i strukture, pesma „Lonely“ jedna je od najboljih singlova ove godine. Proverite album „Anxiety“, gde sve pršti od zanosnih melodija, teške gitarističke artiljerije i rafinirane akustike.

THE SLEEPY JACKSON - Rain Falls For Wind

Pre 17 godina, jula 2003, australijski bend The Sleepy Jackson objavio je album „Lovers“, najpoznatiji po singlu „Rain Falls For Wind“, pesmu čije epske dimenzije ni danas nije lako dostići. Iz akustičnog početka krećemo u veličanstvenu odiseju: tu je nezaboravni prateći ženski vokal s još nezaboravnijim refrenom, tu je pevač Luke Steele čija nonšalancija ima sve elemente perfekcije, tu je ritmička matrica o kojoj mnogi mogu da sanjaju...Pravi povratak u bolju prošlost! 

Oceni 5