Nakhane Touré: Brave Confusion
Ature 01 S

Photo: The Con

Pesmom protiv predrasuda

Debitantski album Nakhanea Tourea iz 2014. godine prikladno je naslovljen Brave Confusion, budući da muškarac peva o ljubavi prema drugim muškarcima, a u okruženju koje nije prijateljski nastrojeno prema LGBTIQ članovima društva. Konačni proizvod pred slušaoca izlazi kao hibrid različitih žanrova, te, kako kažu neki kritičari, zvuči prilično dobro.

Numere se pre svega bave različitošću, ali i jednakošću , te Touré peva o svemu – od ljubavi, preko samoprezira, do smrti i, konačno, samoprihvatanja. Album se kao celina ističe i po kompleksnosti koja je obogaćena jednostavnom iskrenošću koja onoga kojem se obraća potpuno razoružava, a da bi ga pripremila na ono što ima da mu kaže, te dovela do zaključka do kojeg se dolazi tek posle poslednje numere. Zanimljivo je da je album, i pored državne homofobije, nominovan za četiri južnoafričke muzičke nagrade, što je možda najbolji način da se opšta populacija suoči sa sopstvenim predrasudama.

Novinar portala Queerty, Graham Gremore, razgovarao je sa ovim muzičarem nešto malo pošto se album pojavio, te se, između ostalog, koncentrisao i na aktivističku dimenziju sadržaja:

*Spot za pesmu “In the Dark Room” sniman je u prostoru koji je nekada bio zatvorska ćelija. Šta si time hteo da poručiš?

Constitution Hill, kako se zvao zatvor u Johanesburgu, je bio prilično surovo mesto, a video se bavi mržnjom prema sebi koja je toliko drastična, toliko ružna, da podseća na nasilje koje se nekada događalo u tom prostoru, samo što se ovoga puta odvija u samom pojedincu.

*Mentalno zarobljeništvo i mržnja prema samom sebi – da li se pesma zapravo bavi unutrašnjim prezirom koji gej osobe osećaju?

Da, potpuno. I o različitim oblicima koje takva mržnja može da poprimi.

*Kao kontrast tome stoji pesma "Christopher" koja je prilično vedrija?

Da, u vreme kada sam je pisao slušao sam Princa i Busi Mhlongo.

*A Christopher je mladić sa kojim si u to vreme komunicirao na nekom od web-sajtova za upoznavanje?

Da, ali u to vreme ga još uvek nisam poznavao. Trebalo je da se sretnemo u nekom baru, ali se iz nekog razloga to nije dogodilo. A pesmu sam mu napisao slučajno, tako je ispalo. Sreli smo se pošto je singl već izašao, i od tada smo zajedno.. već 11 meseci. U šali tu stvar zovem himnom za one koji proganjaju svoje romantične partnere.

*A šta on misli o tome što si ga učinio subjektom svog prvog singla?

U početku mu je bilo neprijatno kada bi ljudi shvatili da je pesma o njemu, a sada je već drugačije, mada se i dalje trudim da ne gledam u njega kada izvodim tu pesmu na nekom od koncerata.

*Priredio Milan Živanović

Oceni 5