Od 8. do 11. decembra
Drvo tamjana

Iz filma "Drvo tamjana"

Photo: Promo/still

Pet filmova autora iz Srbije na 14. Merlinka festivalu

U selekciji igranih filmova naći će se ostvarenje Kristina reditelja Nikole Spasića, zasnovano na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.  Na nedavno završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji, je Nikola Spasić sa filmom Kristina osvojio je nagradu za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma, a svetsku premijeru imao je na čuvenom festivalu FID u Marseju u julu ove godine, gde je osvojio Grand Prix.

U selekciji dokumentarnih filmova na programu je film Do daske Aleksandra Reljića, koji se bavi hapšenjem i sudskim procesom protiv Srđana Švelja, modnog fotografa, stiliste i DJ-a iz Novog Sada, sagledavajući slučaj iz drugačije perspektive od one koja je tokom poslednjih par godina bila zastupljena u većini medija.

Film 'Kristina'

Kratkometražni filmovi Drvo tamjana i Peder POP reditelja Stefana M. Mladenovića biće premijerno prikazani na Merlinka festivalu. Inspirisan istinitim događajima, Drvo tamjana je kratki igrani film o prirodi koji povlači paralelu između životne sredine i zaštite ljudskih prava; o zakonu prirode koji čovek neprestano krši; o Vukašinu Drakuliću, tridesetogodišnjem mladiću koji dolazi da spozna ovu vezu. Film Peder POP bavi se istoimenom pevačkom igrom koja će otkriti prevaru u vezi.

Kratki dokumentarni film Borba i dalje traje reditelja Aleksandra Nikolića prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti pojedinaca. Sagovornici u filmu sa HIV-om žive različiti broj godina, te film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije: značenje reči “pozitivan” drastično je drugačije bilo devedesetih godina prošlog veka nego danas.

Tokom četiri dana Merlinka festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su izraelski Zabrinuti građanin Idana Haguela, premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski Drugo ja Amira Tavakolija, austrijski Ajsmajer Davida Vagnera, nagrađen u Veneciji, portugalski Varljiva svetlost Žoa Pedra Rodrigeša, premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjena holivudska romantična komedija Burazeri Nikolasa Stolera, kanadski dokumentarac Agnes u kadru Čejsa Džointa, nagrađen na Sandens festivalu, i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Oceni 5