Beleške iz Moneove kuhinje (17)
Petao u vinu

Photo: www.poulet.ca

Petao u vinu

Pile na roštilju

Uzeti jedno manje pile. Otvoriti ga celom dužinom i izravnati. Posoliti, pobiberiti, premazati otopljenim puterom i staviti u vrelu rernu. Po isteku nekih petnaestak minuta, staviti pile na roštilj i okretati ga s vremena na vreme kako bi svuda dobilo zlatnosmeđu boju.

Peći ga oko 45 minuta. Služiti pile preliveno otopljenim puterom i ukrašeno peršunom ili potočarkom i kriškama limuna.

Punjeni petao

Za 10 osoba. Uzmite nekog većeg petla od najmanje 3 kilograma i očistite od iznutrica. Pripremite punjenje od: 2 veća crna luka prepečena na ringli, režnja pršuta, džigerice i preostalih iznutrica, pregršti šampinjona i, ukoliko imate, nekoliko smrčaka. Sve to isecite tanko. Posolite, pobiberite. Dodajte kiselu pavlaku i lagano dinstajte s grumenom rastopljenog putera. Ostavite da se ohladi i povežite sa 2 žumanca.

Dodajte radi boljeg ukusa i jednu čašu madere. Ako je nadev suviše tečan, ubacite sredinu starog hleba umočenu u mleko i isceđenu. Ovim nadevom ispunite petla. Zatvorite ga. Dobro stegnite konac. Premažite ga rastopljenim puterom i stavite da se peče okružen s nekoliko šargarepa i sasvim malom vezicom majčine dušice i peršuna. Redovno ga prelivajte bujonom. Ostavite da se peče dobra 2 sata na tihoj vatri.

Petao u vinu

Za 4 gosta: nabaviti petla od 2 kilograma, veći grumen putera, lep komad šarene slanine, desetak malih glavica crnog luka, oko 200 grama šampinjona, 2 velike čaše burgundca, rakiju, vezu začinskih biljaka, brašno.

Isecite petla na komade. Izrežite slaninu na kockice i propržite u toplom puteru s crnim lukom. Izvadite u drugi sud i sačuvajte. Ubacite komade mesa u masnoću da porumene i okrećite ih više puta. Dodajte eventualno, prema ukusu, mali čen belog luka, potom vezu začinskih biljaka i šampinjone (ako su veliki, presecite ih napola).

Pokrijte i ostavite da se sve dinsta dobrih petnaestak minuta. Uklonite suvišnu masnoću. Prelijte meso čašicom rakije i flambirajte. Uspite 2 velike čaše vina. Pokrijte i ostavite da se peče još dobrih pola sata. Ubodite viljuškom komade mesa da biste proverili da li su gotovi. Izvadite ih i ocedite iznad šerpe, te čuvajte na toplom. Napravite sos od otopljenog putera i brašna. Žustro mešajte. Čim se sos zgusne i postane gladak, vratite komade mesa i poslužite vrlo toplo. U isto vreme se služe pržene kockice hleba.

Petao u vinu je odličan kada se podgreje u posudi iznad ključale vode, a čuva se na hladnom.

Oceni 5