U čast pedesetogodišnjice stounvolske pobune
Prijd 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Peti Ponos Srbije

"Naša zajednica na velikom delu planete Zemlje ima puno razloga za slavlje, ali i izazova sa kojima se suočavamo. I u Srbiji smo postigli mnoge uspehe. Ne samo da smo svojim angažovanjem uspeli da ubedimo čitavu javnost da je prajd pre svega civilizovani protest kojim se borimo za naša prava, već smo počeli i da rešavamo mnoge konkretne probleme zajednice", navode organizatori u saopštenju.

Od 1. januara ove godine stupio je na snagu Zakon o matičnim knjigama koji omogućava promenu oznake pola u ličnim dokumentima, što predstavlja ključnu zakonodavnu promenu za LGBTI zajednicu još od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije, kada nije iskorišćena prilika da se zaštite trans* osobe od diskriminacije.

Takođe, u Beogradu počinje da radi drop-in centar za LGBTI osobe, koji će pružati psihološku, pravnu i drugu pomoć članicama i članovima zajednice koji doživljavaju nasilje, diskriminaciju, itd.

"Posle dugo vremena konačno je doneta prva presuda za krivično delo zločina iz mržnje prema LGBTI osobama, značajno je povećana vidljivost naše zajednice u prethodnih pet godina, a posebno bismo istakli jačanje kulturne kvir scene u našem glavnom gradu", podsećaju organizatori, ali dodaju da, iako ima razloga za slavlje, postoji još mnogo toga što se mora učiniti kako bi LGBTI osobe postale ravnopravne članice i članovi našeg društva, te se u skladu s tim zahteva:

1. Hitno donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima kojim će se zakonski regulisati prava i obaveze osoba koje žive u takvim zajednicama

2. Jačanje kapaciteta državnih službi za rad sa LGBTI zajednicom, pre svega zdravstvenog i sistema socijalne zaštite

3. Pojednostavljivanje procedura za davanje azila LGBTI tražiocima azila iz zemalja u kojima ih (krivično) progone

4. Izdvajanje 3,8% odsto budžeta na svim nivoima (opštinski, gradski, pokrajinski, republički) predviđenih za civilni sektor na projekte čiji je korisnik LGBTI zajednica

"Još jednom podsećamo pre svega LGBTI osobe, da najviše od svakog od nas pojedinačno zavisi uspeh našeg pokreta i zato vas pozivamo da nam se pridružite, posebno imajući u vidu jačanje raznih ekstremističkih pokreta i ideja širom sveta, pa i u Srbiji. Izaći ćemo i pobedićemo sigurno! Od nas zavisi koliko brže, jače i bolje", poručuju organizatori parade Ponos Srbije.

Oceni 5