Izložba za sladokusce
Osijj 01 S

Photo: www.osijek031.com

Picasso u Osijeku

Da, Picasso je došao u Osijek i to oridžidži Picasso. Dobro, mi Osječani možemo se pohvaliti spomenikom velikom umjetniku koji stoji na promenadi još od 1972. godine i po tome smo jedan od rijetkih gradova van Španjolske koji su odlučili iskazati počast velikom umjetniku postavljenjem spomenika, ali Picassova djela rijetko pronalaze put do ovih prostora. Posljednju priliku imali smo prije pet godina u Klovićevim dvorima u Zagrebu i to je bilo fenomenalno, ovo u Osijeku se ne može mjeriti s njom ali jebiga – imamo Picassa! Barem na desetak dana…

A otkud se Picasso stvorio u Kulturnom centru u Osijeku? Radi se o ukupno 46 grafičkih radova (crteži, litografije, gravure) nastalih u razdoblju od 1932. do 1969. godine, a riječ je o originalima iz privatne kolekcije obitelji Vujić iz Ljubljane koji su do nas stigli zahvaljujući dobroj suradnji Osijeka i Novog Sada, točnije Srednjoeuropskog kulturnog centra Novog Sada. Grafike potječu iz tri njegove edicije – Dupla flauta, Flora i fauna te Eluardova mapa. To je razdoblje kada je slavni majstor već bio formiran umjetnik koji je prošao kroz brojne faze (plavu, roza, kubističku…) i sve je te elemente vješto uklopio u ovaj ciklus.

Sve ono što očekujete pronaći kod Picassa pronaći ćete ovdje: groteskne likove s polomljenim nosevima ili s više očiju, hrpu ženskih akata, seksualne orgije, ali ćete se još jednom uvjeriti koliko je taj čovjek bio genijalan kao umjetnik – čudan, ponekad teško dokučiv, ali uvijek zabavan, prepun humora, otvoren za istraživanje – jednom rječju majstor crtanja podjednako velik kao i majstor slikanja. Ovu se izložbu isplati ovjeriti, a Kulturni centar će vam to omogućiti svakodnevno od 18 do 21sat, do 13. srpnja, zadnjeg dana Osječkog ljeta kulture”.

* Sa dozvolom autora, tekst prenosimo s njegovog bloga


Galerija

Oceni 5