Uzbudljivi prateći programi festivala
SZ prateći programi

Photo: Slobodna zona/PRESS

Pietro Marčelo na Slobodnoj zoni

Kompas Slobodne zone govorni je program festivala koji se sastoji od filmskih projekcija i otvorenih diskusija koje pokreću filmovi. Nakon završetka projekcije, u bioskopskoj sali Dvorane Kulturnog centra Beograda publici će se pridružiti mnogobrojni kulturni radnici, filozofi, kulturolozi i društveni analitičari kako bi zajedno diskutovali o određenim pojavama u društvu i aktuelnom trenutuku, sagledali moguća rešenja, argumentovali sukobljene stavove i pokrenuli inicijativu za aktivno učešće u svim sferama društvenog života. Kompas ove godine otvara aktuelne teme. Između ostalog govoriće se o korupciji, rastu i novom pritajenom jeziku desnice, o nestanku naših šuma, te o tome šta je ostalo od Titove zaostavštine. Urednicima ovogodišnjeg Kompasa (Ivan Milenković i Rajko Petrović) pridružio se i sociolog Vladimir Simović, koji će sa svojim gostima predstaviti Deklaraciju o regionalnoj solidarnosti. 

Panel diskusije će se održati nakon projekcije filmova Pad kralja, koji će biti prikazan u petak, 6. novembra, od 10:30 u DKC-u, Ovo je naša zemlja (na programu DKC-a je u subotu, 7. novembra, u 10:30), Šuma (nedelja, 8. novembar, 10:30, DKC) i Umetnost sećanja (ponedeljak, 9. novembar, 10:30, DKC).

Slobodna zona i MEDIA desk Srbije uz podršku Filmskog centra Srbije organizuju novi industry program Digitalni propeler. Digitalni propeler ponudiće dve dvodnevne radionice gde će nezavisni srpski prikazivači arthose filmova imati priliku da se upoznaju sa različitim digitalnim promotivnim strategijama za izgradnju i privlačenje publike u bioskope, kao i novim poslovnim modelima koji su se nametnuli usled pandemije korona virusa.  Predavač prvog dana radionice biće Filip Mordekaj, koji je u proteklih sedam godina uspešno razvio i promovisao posebnu VOD platformu, Curzon Home Cinema, zahvaljujući kojoj britanska publika sada može istovremeno da gleda filmove i u bioskopu i online. Drugog dana radionice, učesnici će se upoznati sa Nujet Nujenovom, ekspertkinjom za digitalnu promociju filmova iz danske kompanije Gruvi.

Slobodna zona svake godine organizuje programe namenjene obrazovanju i umrežavanju filmskih stvaralaca. In conversation with biće održan sa fascinantnim italijanskim rediteljom Pietrom Marčelom (Pietro Marcello) i rediteljkom Ivanom Mladenović. U toku festivala u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivaće se filmovi Pietra Marčela, jednog od najinteresantnijih filmskih reditelja savremene kinematografije.

Na kafi sa autorima dobija svoju onlajn verziju i ove godine postaje Slobodna zona podcast. Iako će se kafa sa autorima piti u digitalnom prostoru ona će i dalje doneti dinamične, otvorene i zanimljive razgovore, sa posebnim fokusom na selekcije Green zone i EU zona promena.

U multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke biće održana promocija knjige profesorke Fakulteta dramskih umetnosti Marine Fafulić Milosavljević 50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019. Ova knjiga je namenjena kako filmofilima, tako i onima koji se filmom bave praktično/umetnički ili teorijski.

Slobodna zona  je ove godine u bioskopima, ali i onlajn na kinokauch.com.

Više o programu festivala možete videti OVDE.

Oceni 5