Stričeva kuharica
Rizot 01 S

Photo: Pinterest

Pilav s mladom ovčetinom

Ovčetinu ćete često naći na našoj tržnici, a poneki je mesarski majstor znade uvaliti i pod janjetinu, naročito ako ovca nije bila jako stara. E pa bilo bi dobro za prvi put da nađete baš takvu ovčetinu - ni staru ni mladu, s puno gušta, a još uvijek mekanu.

Najbolje je da uzmete jednu ovčju plećkicu od jedan i pol kilogram (brojkama : 1 ½ kg). Usput kupite i jedno ¼ kg ovčljeg loja (od bubrežnjaka ili repa) – trebat će vam. Na zelenoj tržnici nabavite potrebnu zelenjavu – kapulu, češnjak, peršin, majčinu dušicu, dvije poveće svježe paprike i jedan grincek za juhu. Treba vam i list lovora, a njega uberite negdje u parku sa visoke grane, znate već zašto (Za one koji ne znaju : na one niske grane znaju se popišat pijanci i breki, pa vi sad vidite kako vam se sviđa).

Usput do doma kupite kakvu botelju malvazije. Neku kvalitetniju, ala Matošević, Radovan ili nešto slično. To je za vlastitu dušu (i tilo) pa nije red da se škrtari.

Kada dođete doma plećku očistite - skinete joj žilice i izvadite kosti. Kosti i te komadiće stavite skupa s očišćenim grincekom za jugu u jedan lonac, posolite, popaprite i dolijte oko 2 l vode pa stavite kuhati na laganu vatru. Skidajte povremeno pjenicu sa juhe dok se kuha. Tom ćete juhicom kasnije podlijevati rižoto. Biliv mi.

Meso narežite na komade od zalogaja i ostavite da stoji dok vam ne zatreba ponovo. Od onog ovčjeg loja napravite nešto kao pešt – sitno ga isjeckajte pa ga stavite u jednu pinjatu da se topi na laganoj vatri. Dodajte tome jednu sitno isjeckanu kapulu i ono ovčje meso, posolite, popaprite i pirjajte oko 20-ak minuta. Potom dodajte nasjeckani mac peršina, paprike narezane na kockice, list lovora, dva zdrobljena češnja češnjaka, stavite prstohvat majčine dušice, stavite 1 dl ukuhanog soka od rajčice (ili 5-6 žlica one nasjeckane rajčice iz limenke), nalijte jednim dijelom (1/2 l ) one juhice od kosti i sitnileži i ostavite neka se sve lagano “krčka” oko jedan i pol sat. Provjeravajte povremeno da li ima dovoljno tekućine, pa po potrebi podlijevajte jelo juhicom, a kuhara onom malvazijom. Ali umjereno molim – i jedno i drugo.

Dok se to kuha operite rižu – 400 grama je i više nego dovoljno, dobro je ocjedite pa je dodajte u onaj ovčji ragu kada bude isteklo onih jedan i pol sat. Ostavite da se sve skupa još lagano kuha oko 20-25 minuta. Ako treba dolijte još one juhice jer riža traži tekućinu više nego kuhar vino. Na 100 g riže utroši se oko 200-250 ml tekućine, pa vi sada kombinirajte.

Nakon 25 minuta skinite sve s vatre i ostavite da rižoto malo “odahne” i pusti masnoću na površinu. Nakon toga možete skinuti višak masnoće i dok se jelo još malo hladi začinite jednu veliku zdjelu zelene salate. Ili još bolje - matovilca. Niste valjda to zaboravili na merkatu?! E jeste muštra – vino ste kupili a salatu zaboravili….ccccc.

Dobar vam tek želi Stric. I uzdravlje s onom malvazijom.

P.S. Salatu od matovilca probajte začiniti s dresingom na bazi jogurta. Ima ga u boljim botteginima. Meni je to dobra kombinacija.

Oceni 5