Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (3)
Splii 04 S

Završno veče Splita '66: Beti Jurković, Radmila Karaklajić, Maruška Šinković, Višnja Korbar, Anica Zubović, Arsen Dedić...

Photo: Stjepan Šimić

Pjesme među krošnjama pinija i mirisima ružmarina

Korak po korak i evo nas već do petih, jubilarnih Melodija Jadrana Split ’65. Na listi izvođača ustalila su se samo dva splitska pjevačka imena: Maruška i Đorđi. Senzacija je na pomolu! Novine najavljuju još jedno splitsko ime, srednjoškolku Karmen Matijašević. Potpuno anonimna pjevačica pjevat će na velikom festivalu? Neshvatljivo! Iz tog razloga mlada je Karmen znatno prije nastupa na Bačvicama interesantna novinarima. Začudo, u startu ima njihovu podršku. Čak i iz splitskoga novinarskog kruga, što nije bio baš slučaj. Uvijek su drugi bili bolji od domaćih…

Karmen je sa splitskog predjela Zenta. Pet koraka do Bačvica. Pomaže ocu Radinku i u polju. Mala je fina, radišna, odlična učenica…Tako novine pišu. A grad ima svoje priču: Neko je tu sigurno umiša prste. Nisu to čista posla. Kako je moguće da nam na festival dovedu pivačicu za koju nikad nismo čuli? A još novine uporno pišu da zna pivat!

Tako se priča po gradu. A valjda grad sve zna! I za novine je čak slikaju. Čak i za Studio, prestižnu zagrebačku reviju!

Stjepan Šimić bio je odličan fotoreporter. S njim sam se dobro slagao. Koji mot od fotoreportera je on imao! Bio je pravi čovik.

Festival je počeo, po noći se pjeva, po danu snima. Zove me Šimić da dođem na snimanje, na kupalište Bačvice. Bilo je jutro oko 9 uri. Tamo su već bile Maruška Šinković, Beti Jurković i Karmen Matijašević. Nije bilo puno kupača. - Skinite postole i ugazite u more! Maruška stani na desnu bandu, vi gospoja Jurković na livu, a ti Karmen u sredinu. Eto tako. A sad ti Karmen ostani di jesi, a vi se dvi približite meni. Maruška, molim te, napravi po koraka na desnu bandu a vi gospoja Jurković po koraka na livu iškljoc!

Pjevala je samo jedno ljeto: Karmen Matijašević na Splitskom festivalu 1965. godine

Bože moj kako ih je izmaltretira za jednu jedinu fotografiju! A on je fin čovik, iskusan fotoreporter. I premda je bio dosta stariji od mene morao sam ga upitati što mu je sve to trebalo… po koraka livo, po koraka desno, kad ih je lipo mogao sve slikat kako triba… - Ma ne razumiš ti to. Ništa ti ne razumiš. Jesi li vidija kako je mala Karmen smišna? - Vidija san… - Ima lipu glavu, lipe oči. Mala je samo takva! Ali je malo krupnija. Zato san reka Beti i Maruški da se malo pomaknu, pa su svojim tilima pokrili onih nekoliko kila više koliko je Karmen jemala. To ja, onako… Odoka!

Pošteno, fino, uljuđeno... Tako je zborio Stjepan Šimić koji mi je u to vrime zna dat koju fotografiju i zahvaljujući tome sad ih možete i vidjeti.

Darak Jugotona za mali jubilej

A opoštenio se i Jugoton u prigodi pete obljetnice Melodija Jadrana pa je izdao pet ploča (EPY) sa svim skladbama Melodija Jadrana Split ’65, a izdao je čak i posebnu ploču LPY-668 s najuspješnijim skladbama od 1960-1964.

Iznenadio me odabir skladbi jer su izostale neke od pjesama koje su bile možda snažnije, bolje, uspješnije… Ali opet sasvim solidan izbor. Iz 1960. Slušaj more (Mario Kinel-Mario Kinel) Maruška Šinković; iz 1962. Pivam serenadu (Mario Bogliuni-Igor Krimov) Marko Novosel; Maškare (Nikica Kalogjera-Igor Krimov) Anica Zubović i Marko Novosel; More, moje Jadransko more (Milutin Vandekar-Alka Ruben) Ivo Robić; iz 1963. na spomenutoj ploči izbora našle su se pjesme Dalmatinke male (Ivica Bašić-Božidar Vranicki) Zdenka Vučković i Marko Novosel; Crne marame (Angelo Vlatković-Dragutin Britvić) Anica Zubović; Balada o tovaru (Zdenko Runjić) Đorđi Peruzović; Veslaj (Nikica Kalogjera-Igor Krimov) Gabi Novak i Marko Novosel, te Moja kala (Ivo Robić-Igor Krimov) Ivo Robić.

I 1964. predstavljena je s tri skladbe: Nima Splita do Splita (Nikica Kalogjera-Ivica Krajač) Tereza Kesovija i Toni Kljaković; Marice  vrati se (Đeki Srbljenović-Arsen Lukić) Zdenka Vučković i Ivo Robić, te nezaobilazna  Kuća pored mora (Arsen Dedić) Arsen Dedić.

Evo i prigodne (jubilarne) bilješke Pere Gotovca na LPY-668, iz ljeta 1965: „Split, grad jubavi i žala, sunca i picigina,  maestrala i misečine, grad fanfara i trumbeta, grad koji je znao reći ča je pusta Londra kontra Splitu grada - nije slučajno stvorio festival dug pet godina.

Spektakularna pozornica: Melodije Jadrana Split 1965. godine

U noćima augusta, među krošnjama pinija i mirisima ružmarina, događa se mala svečanost. Svečanost Splićana. Pjeva se za njih i o njima…o bljeskovima sunca, bjelilu spruda, rastvorenim jedrima, zlatokosima, snovima…a onda, kasnije, ovaj festival jedinstvenog ambijenta i publike, postaje nekako dio razonode svih nas, iz svih krajeva ove zemlje. A festival priča o kućama pored mora i nekim zaboravljenim datumima jula, o ženama crnih marama i čela punog tuge, o moru u čijim su dubinama koralji i naše nade…ili o lipim splitskim maškarama o vragoljastim Maricama, i fjaki i marendi i rivi i…

Pa i kada su na rubu banalnog, pa i kada znače samo ustupke, te kratke priče s Jadrana, mediteranske melodike, zbog svojih ugođaja i zbog svojih tema uzetih iz svakodnevnog – nalaze prijatelje među svojim slušaocima.

Želio bih da i danas stvore u vama ugodno raspoloženje i da vam barem u nekim trenucima donesu veselja“.

Zagrebački duet: Gabi Novak i Marko Novosel, Split '65Zlatna štoperica revije Studio

Prvi put u svojoj maloj povijesti Melodije Jadrana traju četiri dana, od 13. do 16. kolovoza. Dvije su izlučne večeri, pa finale. Jedna je večer bila određena za izvođenje najuspješnijih pjesama s prethodnih festivala. I televizijske kamere su tu, a još uvijek je zainteresirana i Intervizija, što znači da Festival mogu gledati u Sovjetskom Savezu, u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj… Milijuni gledatelja.

Izvodi se dvadeset pjesama, a aranžmane su napisali naši najbolji aranžeri: Nikica Kalogjera (6), Stipica Kalogjera (6) Ferdo Pomykalo (5), Zlatko Černjul (4), Bojan Hohnjec (4), Krešimir Oblak (3), Alfi Kabiljo (3) , Milivoj Körbler (2), Miljenko Prohaska (2), Stjepan Mihaljinec (2) te Josip Biskupović, Đeki Srbljenović i Pero Gotovac po jedan.

Pjevači i skladatelji su listom poznata imena.

Teško će se ponoviti prošlogodišnji uspjeh Kuće pored mora. Teško… Ali i jubilarne Melodija Jadrana imaju svoje adute. Ne sjećam se kojim su se redom izvodile pjesme, ali znam da je Vice Vukov prvi otpjevao Bodulsku baladu, jednu od najljepših u splitskoj glazbenoj povijesti. Tu je pjesmu napisao onaj isti Ivica Bašić koji je prošle godine ljutito izjavio da neće više na festival i da se daje u narodnjake. U drugoj verziji pjesmu je pjevala Karmen Matijašević.

Sad ćemo vidjeti i to čudo, moglo se čuti u gledalištu. Ta mala ne može bit ni sjena Vici Vukovu! Ali kad se pojavila ispod platna kina Bačvice, kad je počela pjevati, publika je bila oborena. Gledalište je na nogama! Sjajna interpretacija. Jedna od najboljih koja se ikada čula na našim festivalima!

Split ima svjetsku pjevačicu. Svojim je nastupom osvojila sve. Pljesku se nije nazirao kraj. Karmen je zbunjena, plače, guraju je na pozornicu. Zlatna štoperica revije Studio pripada skladbi Bodulska balada Ivice Bašića i Stjepana Benzona kojoj se najdulje pljeskalo. Bašić, Benzon, Vukov i Karmen pobjednici su po glasovima publike. Bodulska balada se i danas izvodi na mnogim radijskim postajama.

Šteta je jedino što je pjevačka verzija Karmen Matijašević zauvijek izgubljena. Na ploči je skladbu snimio Vice Vukov kao poznatije i popularnije ime. Karmen Matijašević nije ostala dugo u pjevačkim vodama. Bila je previše nježna za surovi svijet estradnoga košmara. Dugo godina radila je u splitskom grafičkom poduzeću Publicitet kao crtačica, a danas je umirovljenica. Živi uglavnom na Braču i ne želi se medijski eksponirati. Žao joj je jedino što njezini unuci nisu nikada čuli kako je baka pjevala na festivalu.

Arsen „uvrijedio“ stare cure

Bura zbog teksta: Arsen Dedić na Splitu '65Na Melodijama Jadrana'65  Arsen Dedić ima dvije skladbe. Zapravo tri, jer se na jednoj potpisuje kao autor stihova. Priča se da je njegova pjesma Stara cura festivalski favorit. Pjesma je odlična, a Arsen ju je otpjevao onako kako on to zna, a Gabi u drugoj verziji, onako kako ona zna. Prevedeno na običan jezik - vrhunski! Pjesmu je osjetila i publika, premda ju nije nagradila. Ali to je uradio Stručni ocjenjivački sud dodijelivši Dediću prvu nagradu kao i nagradu za stihove. I sve je bilo dobro dok se novine nisu raspisale. Javljale su se mnoge neudane žene držeći da je Stara cura uvredljiva. A sporna je bila samo jedna riječ…

Nikada nije izlazila,

a i da je pošla s nama,

za ruglo bi bila svima,

zato jer je bila sama…

Možda malo nespretno? Ako se površno čita. A znamo da Arsen nije imao nakanu uvrijediti. Ne znam tko je rekao: ne hvatajte pjesnika za riječ!

Bilo je još dobrih pjesama. Tu posebno mislim na skladbu Odrasli smo, Pere Gotovca i Vesne Lukatela koju su pjevali Mišo Kovač i Tereza Kesovija. Terezina je izvedba više došla do izražaja. Vrlo snažna pjesma koja je osvojila III. nagradu stručnog žirija i nagradu za najbolji aranžman.

Gotovac uvijek ima kvalitetne i pomalo drugačije pjesme. To je dobro za Festival. Lijepa je bila Poslije kiše dolazi sunce Stipice Kalogjere i Ivice Krajača, koju su pjevali dueti Zdenka Vučković i Arsen Dedić/Gabi Novak i Toni Kljaković, te Vinčanje, Nikice Kalogjere i Arsena Dedića. Naravno i Kaštelanske balature Zdenka Runjića i Nevena Bućana, skladba koja je osvojila II. nagradu stručnog žirija i II. nagradu publike.

Nije bila nešto posebna pjesma Splite moj Emila Glavnika i Stjepana Grgića, koju su u jednoj verziji pjevali Tereza Kesovija i Miro Ungar, a u drugoj Jeka Jadrana. No ipak se svidjela publici pa je dobila III. nagradu publike.

Nasmijala publiku: Beti Jurković, predah između dva festivala

Najviše smijeha izazvala je izvedba pjesme Nikice Kalogjere i Ivice Krajača Peškarija. Ne zato što je loša već upravo stoga što je pjevačka podjela bila izvrsna, a tekst je tjerao na smijeh. Zanemarit ćemo verziju Jeke Jadrana, a istaknuti trio: Tereza Kesovija, Beti Jurković i Maruška Šinković, s posebnim naglaskom na Beti. Tema je peškarija i sve ono što se na njoj svakodnevno zbiva. Ali kad je Beti Jurković, koja ima i glumačkoga dara, zavikala: Ajme meni svitu, ukralo mi takujin! – nastao je urenebes. Bit će peškarija još, onih pravih, festivalskih…Pa kakvih!

Još jedan duet: Tereza Kesovija i Miro Ungar na Splitu '65

MELODIJE JADRANA SPLIT 1965

1. BODULSKA BALADA (I. Bašić-S. Benzon) Karmen Matijašević/Vice Vukov

2. BONACA (Lj. Kuntarić-D.Britvić) Ivo Robić/Višnja Korbar

3. DOĐEŠ LI, NEZNANKO LIJEPA (B.Mihaljević-S.Benzon)Marko Novosel/Ivo Robić

4. KAŠTELANSKE BALATURE(Z.Runjić-N.Bučan) Anica Zubović& Mišo Kovač - Bety Jurković& Đorđe Marjanović

5. LIPO LI JE ŠETAT RIVON (S.Kalogjera-I.Krajač)Gabi Novak&Arsen Dedić - Maruška Šinković &Marko Novosel

6. MORE ZLATO (I. Stamać-J. Pupačić) Beti Jurković/Đorđe Marjanović

7. NAŠE LJETO (Z. Levantin-I. Singer) Toni Kljaković/ Marko Novosel

8. ODRASLI SMO (P. Gotovac-V. Lukatela) Tereza Kesovija/ Mišo Kovač

9. PEŠKARIJA (N. Kalogjera-I. Krajač)Tereza Kesovija & Bety Jurković i Maruška Šinković & Jeka Jadrana

10. PJACA (V. Sedlar-Spevec-J. Jelić) Višnja Korbar & Vice Vukov - Zdenka Vučković & Marko Novosel

11. POSLIJE KIŠE DOLAZI SUNCE (S. Kalogjera-I. Krajač) Zdenka Vučković & Arsen Dedić - Gabi Novak& Toni Kljaković

12. RIVA U NOĆI (H. Hegedušić-M. Perfiljeva) Zdenka Vučković i Ivo Robić & Toni Kljaković

13. SAN U KAMENU (Z.Runjić-J.Kaštelan) Anica Zubović/ Đorđi Peruzović

14. SPLITE MOJ (E.Glavnik-S.Grgić) Tereza Kesovija & Miro Ungar/ Jeka Jadrana

15. STARA CURA (A.Dedić-A.Dedić) Gabi Novak/Arsen Dedić

16.GRADE MOJ (A. Kabiljo-A. Marić) Đorđe Marjanović  - Tereza Kesovija & Mišo Kovač

17. VINČANJE (N. Kalogjera-A.Dedić) Maruška Šinković/Vice Vukov

18. ŽELIM ZADRŽATI LJETO (A.Dedić-A.Dedić) Arsen Dedić/Zdenka Vučković

19. DOK TRAJE LJETO (Đ.Srbljenović-S.Šelebaj) Maruška Šinković/Ivo Robić-Beti Jurković i Toni Kljaković

20. DALEKO (I.Stamać-I.Stamać) Višnja Korbar i Đorđi Peruzović/Anica Zubović i Vice Vukov.

Osvježenje iz Beograda: Radmila Karaklajić u Splitu 1966. godineZadnja godina na bačama

I za šesto posljednje izdanje na Bačvicama Melodije Jadrana Split 66, Jugoton je izdao sve pjesme na pet malih ploča. Televizijske kamere su se već udomaćile i više nije upitno hoće li biti televizijskoga prijenosa. S nostalgijom se treba sjetiti zadnje godina Bačvica, jer sve ono što će kasnije doći (bez obzira na velike pjesme) više je stvar posla nego glazbe. Prokurative su (ipak) nešto drugo, tamo će se u bliskoj budućnosti dogoditi velike pjesme, ali i sklapati veliki poslovi.

Festival se održao u svom već ustaljenom terminu, od 12. do 14. kolovoza. Izvedeno je 20 novih pjesama, a na natječaj je stiglo preko 200 skladbi. To je impozantna brojka. Svi bi htjeli nastupiti na Splitu koji se u samo nekoliko godina ustoličio kao najjači i najbolji. S razlogom!

Počinje se mijenjati autorski  i pjevački tim: Anica Zubović, Radmila Karaklajić, beogradska pjevačica pristojnih pjevačkih mogućnosti, Maruška Šinković, Elvira Voća, Beti Jurković, Ivo Robić, Vice Vukov, Toni Kljaković, Dragan Stojnić, odličan pjevač iz Sarajeva (Beograda) koji se ne snalazi baš dobro u ovom glazbenom podneblju, baš kao ni Đorđe Marjanović. Tu je Đorđi Peruzović, ali i Zafir Hadžimanov, makedonski pjevač koji je sjajno otpjevao pjesmu Trešnja. Počeo je pjevati i Hrvoje Hegedušić. Iz Slovenije dolazi Nino, brat Ive Robića. Arsen Dedić je prisutan i kao autor i izvođač, a uz Trio Jeka i Jeku Jadrana, napokon se netko sjetio i vokalnog ansambla Filip Dević iz Splita. Ali teško je doći iz Splita na Melodije Jadrana jer su interesi drugih sredina jači.

Karmen Matijašević, koju sam pohvalio za uspješno sudjelovanje na Melodijama Jadrana Split 65 - ne nastupa na ovogodišnjem festivalu. Odlučila je napustiti pjevačku karijeru. Prerano, na samome početku. I kao da nikome nije stalo da tu sjajnu pjevačicu zadrži na sceni…

Melodije Jadrana Split ’66 ponovno će izbaciti u orbitu nekoliko hitova. Tu prvenstveno mislim na skladbu Bokeljska noć  Hrvoja Hegedušića za koju je stihove napisala pjesnikinja Maja Perfiljeva. Bila je to nježna pjesma snažna refrena. Jedna od onih koje odmah ulaze u uho. Vice Vukov svojim pjevačkim mogućnostima i posebnim osjećajem za takvu vrst pjesme bio je apsolutni favorit kod publike. Žiri se odlučio za skladbu Pere Gotovca i Tomislava Zuppe Šentada na rivi, pjesmu koju su Maruška Šinković i Arsen Dedić u duetu otpjevali korektno, te za Stipinu ljubav Josipa Kailera. Pero Gotovac imao je na festivalu skladbu Škrinja, koja je koketirala sa šansonom po tematici i po formi. Bilo je to još jedno nastojanje inventivnog Gotovca da se prošire dalmatinski glazbeni vidici. I opet je autor teksta bio Zuppa. Gotovac je prvi skladao po Zuppinim tekstovima.

Vražja Mare Đekija Srbljenovića i Stjepana Benzona osvojila je II. nagradu publike. Odlično je pjevački legla Đorđiju Peruzoviću koji se sve više dopada svojim sugrađanima, ali i onima izvan Splita.  Arsen Dedić je ponovno došao s odličnom pjesmom Moj brat  (III. nagrada publike), koju je i otpjevao, a u drugoj verziji mudro ju je povjerio Vici Vukovu.

Ostaje još uvijek otvoreno pitanje kako je moguće da pjesmu Moj brat nije prepoznao stručni žiri. Ali dugogodišnje festivalsko iskustvo govori mi da se u nekim situacijama moraju raditi kompromisi. Nagrade, uostalom, ništa ne znače. One su samo trenutni pokazatelj nečega što nema veze sa stvarnošću. Vrijeme je uvijek najbolji sudac.

Splićanin Saša Lukić pojavio se prvi put kao autor na Melodijama Jadrana'66  s pjesmom More i ljeto. Pjesmu je izvrsno pjevala Maruška Šinković. Možda je to jedna od njezinih najboljih pjesama, a od Sašinih, bez ikakve dvojbe!

Završno veče Splitskog festivala 1966: Sve zvezde zajedno na sceni

Za mene tvrde (i) da sam zadrti tradicionalist kad je u pitanju Splitski festival. To (ni) je točno! Ja sam onda kad sam mogao i trebao, kao član Festivalskog i Umjetničkog savjeta te Selekcijske komisije, tražio da se afirmiraju trajne glazbene vrijednosti, bez obzira hoće li one biti umotane u moderni aranžmanski celofan. Pjesma je pjesma, glazba je glazba. Nema tu ni starog ni novog. Postoji samo dobra i loša glazba. Baš kao i ljudi. I zato je pjesmu More i ljeto Saše Lukića valjalo poslušati (za primjer) na Selekcijskoj komisiji i 2000. godine kad sam lomio koplja (i koju godinu prije) oko koncepcije festivala, profila u kojemu je modernizacija na američki način bila jedini festivalski adut. No, moj  neshvaćeni dijalog s Festivalom (1998-2000, pa i dalje) stvar je prošlosti. Bacio sam veru, ništa od vinčanja. Ja neću onako plakati …Zašto nam je život tako malo dao, zašto nismo uvijek mogli skupa biti…

Eto, Sašu Lukića nisu shvatili 1966. godine s pjesmom More i ljeto. Nije dobio ni nagradu. Ali je zato ostala pjesma. Nisu ni mene shvaćali… Pa i Dedića nisu shvatili i ostao je kratkih rukava sa sličnom pjesmom i sličnom temom. Nisu shvatili njegovo Ljeto sa Irenom. A pjesma se pjeva i danas! Zdenko Runjić,  imao je odličnu pjesmu koja nije bila nagrađena. A još se nekako ćuti taj  lipi vonj sjajnih pjesama iz daleke 1966. godine kada su se ugasila skromna svjetla pozornice ljetnoga kina.

Adio vam lipe moje Bačvice! Bile ste nam dobre točno toliko koliko je trebalo. Dobili smo novi stan. Nema više podstanarstva. Od POŠK-a do Jadrana pa preko Bačvica selimo se ravno u centar grada; na Prokurative-Oltar dalmatinske pjesme na kojemu će se Split estetski i produkcijski probuditi i potvrditi. Ali i pasti! Do samog dna!

Splitski šmek: Đorđi Peruzović

Melodije Jadrana Split'66

1. AH ČA JE LIPO (Ž.Roje-Ž.Roje) Elvira Voća

2. AKO SAN TI REKA (H.Piliš-S.Benzon) Toni Kljaković

3. BOKELJSKA NOĆ (H.Hegedušić-M.Perfiljeva) Vice Vukov/ Radmila Karaklajić

4. ČA SE NOĆAS SVITLI LUKA (H.Hegedušić-S.Benzon) Hrvoje Hegedušić

5. GRADOVI POKRAJ MORA (H.Piliš- S.Jakševac)Maruška Šinković/Beti Jurković

6. JADRANKA(Lj.Kuntarić-B.Chudoba) Nino Robić & Hrvoje Hegedušić/ Radmila Karaklajić

7. LJETO S IRENOM (A.Dedić-A.Dedić) Arsen Dedić

8. MALI PJEŠČANI SPRUD (E.Glavnik-Lj.Slavko) – Ansambl Filip Dević

9. MIRIS MORA (Z.Runjić-Arsen Dedić) Arsen Dedić/Elvira Voća

10. MORE I LJETO (S.Lukić-Saša Lukić) Maruška Šinković

11. SEDAM NEZNANIH MORA (I.Krajač-Ivica Krajač) Maruška Šinković

12. SPLIT, TI I JA (B.Ružić-S.Jakševac) Ivo Robić

13. STARA SERENADA (Đ.Srbljenović-S.Benzon)Ivo Robić/Toni Kljaković

14. STIPINA LJUBAV (J.Kajler- J.Kajler) Zafir Hadžimanov

15. ŠENTADA NA RIVI (P.Gotovac-T.Zuppa) Maruška Šinković/ Arsen Dedić

16. ŠKRINJA (P.Gotovac-T.Zuppa) Vice Vukov

17. TREŠNJA (I.Stamać-S.Benzon) Zafir Hadžimanov

18. U KONOBI BARBA JERE (D.Tončić-B.Vranicki) Nino Robić/Jeka Jadrana

19. VRAŽJA MARE (Đ.Srbljenović-S.Benzon) Đorđi Peruzović

20. MOJ BRAT (A.Dedić-A.Dedić) Arsen Dedić/ Vice Vukov

NAGRADE: Prva nagrada publike: BOKELJSKA NOĆ (H. Hegedušić-M. Perfiljeva) Vice Vukov/Radmila Karaklajić. Prva nagrada žirija: ŠENTADA NA RIVI (P. Gotovac-T. Zuppa) Maruška Šinković / Arsen Dedić

(NASTAVIĆE SE)  

Oceni 5