Sa(n)jam knjige u Istri
Predrag Lucić

Ples slobode: Predrag Lucić i Korto Malteze

Photo: Alem Ćurin

Ples slobode Predraga Lucića

Ilustracija Alema Ćurina za naslovnu stranu Lucićeve knjigeČuvena Amira Medunjanin, uz svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića, pjevat će za svog prijatelja Predraga Lucića na svečanosti otvorenja. 

Na sajmu će se hrvatskoj javnosti prvi put predstaviti knjiga Predraga Lucića „Cervantesov trg: sabrane drame i songovi“, a dugogodišnji Lucićev suradnik, Alem Ćurin postavit će izložbu svojih radova Ples slobode, među kojima će se nalaziti i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli „plesa slobode“.

Sa(n)jam ove godine uglavnom govori o Slobodi – sa slobodom su povezane mnoge knjige koje će biti predstavljene, razgovori koji su zamišljeni da bi se iz književnih svjetova otvorilo prozore prema značenjima njezine magme, pa smo se, htjeli-ne htjeli, zatekli i u sferi filozofije. Da bi se razgovor o slobodi u općem svijetu koji dijelimo mogao predložiti „s pokrićem“, treba imati povjerenja u vlastite razloge, a to nije lako. Ipak, vrijeme koje smo za protekla dva desetljeća u Istri dokumentirali kao europski kulturni kronometar, možda s aritmijom, ali i s jasnim ciljem, daje nam osjećaj slobode da razmatramo i slobodarstvo, da se poput naših starih zapitamo je li zavjet da se slobodu ne trži ni za sva blaga tek mitska retorička figura ili ipak nešto više, osobno i posebno.

 

Oceni 5