Film "Dirty Dancing" (1987)
Dirty Dancing

Photo: IMDb

Plesnjak sa zvijezdama

FILM: Dirty Dancing; romansa; SAD, 1987. 

REŽIJA: Emile Ardolino 

ULOGE: Patrick Swayze, Jennifer Grey 

OCJENA: *** ½

Doslovce nitko od producenata i glavešina nezavisne kompanije Vestron Pictures nije imao vjeru u uspjeh "Prljavog plesa" ("Dirty Dancing", 1987.). Svi su bili uvjereni da će priča o ljubavi instruktora plesa Johnnyja Castlea i njegove učenice Frances "Baby" Houseman ispasti promašaj. Jedan od producenata čak je savjetovao direktoru Vestrona da spali negativ filma i pokupi novac od osiguranja nakon što je nazočio internoj projekciji "Prljavog plesa".

Direktor Vestrona, srećom, to nije napravio i kompanija je pustila "Dirty Dancing" u limitiranu američku kinodistribuciju u drugoj polovici kolovoza prije nego što ga je mislila ostaviti u zapećku videotržišta. Ali, "nobody puts Baby in the corner", kako kaže Johnny. Kinodvorane su se popunile na iznenađenje producenata, pozitivna usmena predaja se proširila i film budžetiran sa "samo" šest milijuna dolara postao je hit s deset puta većom zaradom u američkim kinima (64).

Ukupno u svjetskim kinima "Prljavi ples" je zaradio 214 milijuna dolara, 35 puta u odnosu na uloženi novac, a veliki hit postao je i kad je kasnije osvanuo na videu, štoviše ušao je u povijest kao prvi koji se prodao u više od milijun VHS kopija.

Soundtrack filma se također prodavao kao lud na audiokasetama, nošen Oscarom i Zlatnim globusom nagrađenom pjesmom "(I‘ve Had) The Time of My Life" Billa Medleyja i Jennifer Warnes. Ipak, uspjeh plesne romanse, koja je lansirala karijere Patricka Swayzea i Jennifer Grey, mladih glumaca prethodno spojenih u "Crvenoj zori", nije baš toliko iznenađujuć. Ljeto 1987. vapilo je za jednim ljubavnim kinohitom za romantične (mlade) žene, kao što je to pet godina ranije bio "Oficir i džentlmen".

Sjetimo se što je sve tog ljeta igralo u (američkim) kinima od početka svibnja do kraja kolovoza: "Predator", "Full Metal Jacket", "RoboCop", "Izgubljeni dječaci", "Nedodirljivi", "Dah smrti", "Policajac s Beverly Hillsa II", "Unutarnji svemir", "Vještice iz Eastwicka", "Teksaški graničar"... Jedini tračak romanse predstavljala je ljubavna potpriča "Policijske zasjede".

Kao prvi moderni spoj plesa i romanse, "Dirty Dancing" je uletio kao naručen za kraj ljeta, idealan film za početak nove ljetne romanse ili buduću sjetnu uspomenu ljetnih ljubavnika, tj. prvi spoj u kinu ili djevojački izlazak. Na videu je, pak, krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio kao stvoren za gledanje tijekom "sleepover" večeri među prijateljicama zajedno s "Duhom" kao još jednom Swayzeovom hit-romansom.

Tada su film počeli otkrivati i muški gledatelji koji su obožavali Swayzea u akcijskom "macho" kultu "Kuća na putu" i "Pakleni val" te skužili da glumac ima jednu scenu tučnjave i u "Prljavom plesu", makar ne tako impresivnu. U jednom trenutku klasika "Point Break" Swayze se, u liku Bodhija, između redaka čak i referirao na "Dirty Dancing" kad je za surfersku dasku rekao da "izgleda kao Chevy iz 1957. koji je nekoć imao", tj. vozio kao Johnny.

Trideset i pet ljeta kasnije, nema tko ne zna za "Prljavi ples" koji je bio i ostao vrlo solidan u svome fahu ("Groznica subotnje večeri", "Briljantin"), štoviše remek-djelo spram kasnijih romantičnih plesnjaka kao što su serijal "Step Up", "Streetdance" itd., a njegov uspjeh ne samo da ne djeluje kao iznenađenje, nego i metafilmski koincidira s pričom čiju načelnu predvidljivost time nadilazi.

Producenti su se odnosili prema filmu kao što se prema Baby odnosi njezin otac Jake (Jerry Orbach) i ne vjeruje u kćerine plesne potencijale. Po imidžu je Johnny veoma nalik buntovniku bez razloga Jamesu Deanu, na koncu Swayze je bio seks simbol, ali prava rebelija i prkos još više buja u 17-godišnjoj Baby koja ulazi u film kao netko tko će "promijeniti svijet" (riječi njezina oca) i "pridružiti se mirovnim snagama".

Ona je istinska buntovnica ovog filma koja se, plešući "prljavi ples" prkosi roditeljima i društvu, suprotstavlja očevim očekivanjima i nametnutom društvenom poretku. Paralela s "Rebel Without a Cause" i mladenačkim buntom pedesetih/šezdesetih nije nategnuta. Jer, "Dirty Dancing" se odvija u ljetovalištu Catskills 1963. godine, "prije Kennedyjeva ubojstva i uspona Beatlesa".

Vrijeme radnje potencira zimzelenu ljetnu sjetu filma dok se stare pjesme iz date epohe ("Be My Baby" sastava The Ronettes, "Stay" Mauricea Williamsa i Zodiacsa...) miješaju s novima na hit-soundtracku. Swayzeova "She‘s Like The Wind" i "Hungry Eyes" Erica Carmena, ništa lošije od oskarovske "The Time of My Life", danas bude nostalgiju kao što je to 1987. radila "Be My Baby" koja otvara film i uvodi nas u priču.

Baby stiže u ljetovalište za društvenu elitu s ocem, majkom Marjorie (Kelly Bishop) i sestrom Lisom (Jane Brucker). Vlasnik ljetovališta Max Kellerman (Jack Weston) volio bi naći djevojku za svoga sina, fakultetliju Neila (Lonny Price), a Baby se, kao kći liječnika, čini kao dobar odabir​​.

Međutim, Baby biva privučena zabranjenim, seksi plesovima zaposlenika ljetovališta na privatnim partyjima u sitne sate daleko od pogleda gostiju i tako upoznaje malo starijeg Johnnyja, "snažnog plesnog partnera", "glavnog na plesnom podiju", koji "može svakog voditi".

S njim će Baby početi vježbati za nadolazeće natjecanje kad njegova partnerica Penny Johnson (Cynthia Rhodes) zatrudni i odluči pobaciti (teška tema unutar načelno lakonotnog filma za mlade), što dovede do komplikacija. Pobačaj na koncu izvede dr. Jake misleći (krivo) da je Johnny otac i braneći kćeri da se viđa s muškarcem koji, k tome, ne pripada njezinom društvenom statusu.

Puno je prepreka na Babynu putu do snova i mnogi žele potkresati njezina plesna krila. Iako, ne treba sumnjati da će Baby odsanjati snove, poletjeti na plesnom podiju i proživjeti najbolje ljeto ikad opjevano u pjesmi "The Time of My Life" sa stihovima na temu "nikad mi nije bilo tako lijepo u životu".

"Najviše me strah da ću otići odavde i da se do kraja života neću osjećati onako kako se osjećam s tobom", Baby prizna Johnnyju u filmu predvidljiva, ali i razgaljiva finala. Zarazne melodije isprepleću se sa senzualnom plesnom koreografijom kao prsti u rukama plesača koji su točku sa skokom vježbali na jezeru u scenama dobrodošle spontanosti.

"To je osjećaj, kao otkucaji srca, tik-tak", Johnny podučava Baby tajnama plesnih ritmova. Njihova srca kucaju kao jedno u nezaboravnoj završnici koja utjelovljuje duh osamdesetih kad ples i romansa postanu jedno, spajajući "Flashdance" i "An Officer and a Gentleman". Johnny ulazi u plesnu dvoranu, uzima za ruku Baby koja sjedi u kutu, vodi je na podij i podiže da poleti doslovno i simbolično iznad svih. Nobody puts Baby in the corner!

*Prenosimo iz Slobodne Dalmacije s dozvolom uredništva

Oceni 5