Exploring: Luković u poteri za nepoznatim tv serijama
La caceria serija

U glavnoj ulozi: Maestralni Francisco Melo kao inspektor Casar Rojas

Photo: SBS Australia

Po istinitoj priči: Čileanska drama o serijskom ubici

INSPECTOR ROJAS: IN COLD BLOOD

Režija: Juan Ignacio Sabatini

Glumci: Francisco Melo, Valentina Muhr, Giannina Fruttero, Jamie Omenaca, Alejandro Goic

Proizvodnja: Čile, 2018.  

U originalnoj varijanti na španskom jeziku ova se serija zove „La Caceria - Las ninas de Alte Hospicio“, ali je neko umislio da je hladnokrvni engleski naslov komercijalniji bez obzira što je termin „In Cold Blood“ odavno postao besmislena, prazna natuknica. Verujte na reč: lakše ćete naći ovu seriju na internetu pod originalnim imenom nego da prelistate stotine Google stranica sa tagom „In Cold Blood“.

Serija od osam epizoda zasnovana je na istinitoj priči o 14 ubijenih mladih žena u periodu od 1998. do 2001. godine. Sve se to dešava na samom severu Čilea, gde je grad Alto Hospicio uklješten s jedne strane Andima, a s druge Pacifikom. Većina stanovnika inače živi na samoj ivici najprljavije pustinje na svetu koja u seriji vizuelno dominira zastrašujućom prazninom, ali i kao mesto zločina.

Nestanak tinejdžerki izazvao je šok i očajanje roditelja, ali lokalne vlasti se nisu mnogo potrudile da bar pokušaju da reše slučaj; policija je godinama tvrdila da su se nestale odale prostituciji ili pobegle od kuće zbog porodičnih svađa, a kako je usred pustinje veliki bordel-ranč, sumnjalo se da je možda i sex-trafficikg u pitanju. Tek kad je iz Santjaga u Alto Hospicio (po kazni) stigao inspektor Casar Rojas, otvorila se nada da se slučaj reši. Međutim, prvi Rojasov susret sa policijom srušio mu je sve iluzije; korumpirani branioci reda i zakona, u saradnji sa kriminalcima koji su držali javne kuće, zataškavali su istragu i uništavali svaku dokumentaciju.

Gotovo sam protiv svih, uporni i ličnim brigama opterećeni Rojas (ostao bez roditelja, odrastao u sirotištu) kao da želi da rešenjem ove misterije uvede red u svet koji nije poznavao kao dečak. Ono što impresionira lik glavnog junaka jeste odbijanje da se kvalifikuje kao kao svetac; često nervozan, ljut, ume da plane i da učini nešto pogrešno. Ali, baš takav, nesavršen, kao da je stvoren da bude nadljudski uporan, boreći se sa birokratijom i političkim sistemom koji je još koristio brutalne metode generala Pinočea; Rojas je pretučen, progonjen, prete mu, ali su uz njega roditelji nestalih devojaka koji mu jedini daju podršku.

Serija ima nekoliko slojeva; prvo je valjalo utvrditi jesu li devojke nestale ili su ubijene; nijedno telo nije nađeno, ali se pretpostavljalo da su negde u pustinji devojke zakopane ili bačene u ogromne rupe među oštrim, nepristupačnim stanama. Ono što fascinara u seriji i što izaziva dodatnu jezu – jesu prizori nepregledne pustinje prekrive đubretom; sve to liči na horor deponiju po kojoj nesrećni ljudi kopaju tragajući za svojom decom. Ukratko: ovo je triler pun obrta i misterija koji se gradi polako, veštim scenarijem i odličnom režijom koja ima pravi tempo, sve se inteligentno prati, nijedan detalj ne ostaje neobjašnjen. I sve je istina.

Konačno, da poručim, serijski ubica je uhvaćen, ali vam ništa više neću otkrivati. Spoiler bi uništio efektan kraj ove dramatične sage u kojoj se po ko zna po koji put dokazuje da je realnost gora od svake bolesne mašte. Made In Chile: svaka čast!

Oceni 5