Neispričane priče iz Aušvica (4)
Atrou 01 S

Photo: hiskind.com

Po odluci Praškog kasapina

Ernst Ellson – Jevrejin rođen 1904. godine – uhapšen je u novembru 1940, nakon što je jedan seksualni radnik prijavio vlastima da je jedan od klijenata. Osuđen je na kaznu od četiri meseca zatvora zbog „pervertiranog promiskuiteta“, a pod prismotrom je bio još od 1935. godine. Kada je kazna istekla i kada je pušten iz zatvora, Gestapo ga je sačekao sa novim nalogom za hapšenje, u kojem je pisalo da se sumnja da će nastaviti sa „perverznim ponašanjem koje škodi celokupnom zdravlju nacije.“ Nalog je potpisao Reinhard Heydrich, šef glavnog bezbednosnog ureda Trećeg rajha, kasnije poznat kao Praški kasapin. Nakon toga Ellson je poslat u Buchenwald nedaleko od Weimara u Nemačkoj, gde je oko 56 hiljada ljudi čekalo izvršenje smrtne kazne, a potom u Gross Rosen koncentracioni logor u Poljskoj gde je život izgubilo oko 40 hiljada zarobljenika. U Auschwitz je stigao 16. oktobra 1942. I dok je u prva dva logora istrajao čitavih 18 meseci, strahote Auschwitza izdržao je tek pet nedelja.

Manfred Lewin bio je još jedan Jevrejin i homoseksualac, koji je iz rodnog Berlina sa roditeljima deportovan 1942. godine. Njegov tadašnji partner – devetnaestogodišnji Gad Beck, dočepao se uniforme koju su nosili pripadnici Hitlerove omladine, zahvaljujući čemu je uspeo da ubedi stražare da oslobode Lewina, budući da je tvrdio da je ovaj potreban za prinudni rad u gradu. Uspeli su da prođu kroz kapiju, ali Lewin nije mogao da ostavi porodicu, te se vratio natrag, nakon čega je poslat u Auschwitz gde je i izgubio život u 22. godini. Gad Beck je preživeo rat, te se u jednom intervjuu iz 2000. godine setio svoje najveće ljubavi. Preminuo je 12 godina nakon toga.

Hermann Bartel bio je dizajner enterijera i homoseksualac deportovan u Auschwitz 6. decembra 1941. godine, gde je i izgubio život već 1942. Imao je samo 41 godinu. Erwin Schimitzek bio je činovnik i homoseksualac koji je u Auschwitz stigao 22. avgusta 1941, gde je i preminuo u januaru sledeće godine. Bilo mu je tek 23 godine. Poljoprivrednik i homoseksualac Emil Drews stigao je u logor istog dana kad i Erwin, a pogubljen je nekoliko dana pre njega. Bilo mu je 58 godina. Prodavac i homoseksualac Max Gergia proveo je tri meseca u Auschwitzu pre nego što je pogubljen. Imao je 37 godina. Emil Sliwiok je imao samo 28, August Pfeiffer 46, Walter Peters 51, Willi Pohl 35, Rudolf von Mayer 37, Willi Kacker 36, Oskar Birke 48, Otto Hertzfeld 35, Johann Majschek 53, Franz Ruffert 39, Richard Schiller 41, Josef Klose 47, Hugo Prabitzer 40. I to su oni koji spletom okolnosti nisu obrisani iz istorije zbog svoje homoseksualnosti. Svi gej. Svi poslati u Auschwitz. Svi mrtvi.

A bilo ih je mnogo više. Najveći broj sudbina gej muškaraca koji su ubijani samo zbog toga što su voleli druge muškarce ostao je nepoznat. Nacisti nisu ubijali samo individualce, ubijali su čitave identitete, ubijali su budućnost.

(KRAJ)

Oceni 5