Zimsko računanje vremena
Sahtt 03 S

Photo: pxhere.com

Po staro il' po novo?

Pomeraj ga u mart, vrćaj ga u oktobar, koj si koe raboti mi će si samo štelujemo satovi. Zimsko računanje vremena uvedeno je pre 50 godine i otad se računa ko i letnje - na sat. Fossil, Seiko ili azijski Rolex, marka nije bitna samo da radi i da mu se ne kidav kaičiki na svaki mesec dana.

U Leskovac je 26. oktobra (tekst objavljen 2014. godine) počelo zimsko računanje vremena, pa je moj sapetljivi komšija bio primoran da se digne u pola noć i da udri po kuću dok je našo sat da ga vrne nazad. Nakon što sam se ripnuo iz krevet jer sam mislija da je zemljotres, napsuvao ga i obavio močanje, učinio sam i ja isto. A onda lego i uspa se pre nego što sam se probudija.

Omladina, da ne kažem balavurdija, koja je u noći između subotu i nedelju imala foru do tri, uživala je još šeset minuta u pijenje svoje drugo pivo i sedenje u grad, samo da bi nakon povratak kući i tatkovo šamaranje saznali kako roditelji još nesu vrnuli sat.

Svi koji voliv da legav ovog dana imali su mogućnost da spiju duže, a oni koji posedujev pešesenajes časovnika u kuću uglavnom ovoj dodatno vreme koristiv da vrnev kazaljke, probrišev prašinu od nji i kupiv nekol'ko baterije od volt i po.

Iako ovoj ništa ne znači na oni koji svaki dan legav do pladne, ipak ni nji ova promena nije zaobišla, jer su se već oko jedan popodne suočili z dilemu po koje vreme su se dogovorili z drugari da se nemijeni rasanjujev s makijato u kafić. Nedoumice vezane za vreme mučiv i ostali Leskovčani koji će u naredni dani posle svaku rečenicu sa prilošku odredbu za vreme da pitujev "Po staro il' po novo?", sve dok gi se ne slegne ovaj novina u glavu.

Već narednog dana, u ponedenik, radni ljudi imaćev priliku da se dizav za rabotu sat vreme kasnije, a ne po mrkli mrak što će opet negativno uticati na kučiki po ulice koji neće imati kog da juriv od rano jutro.

Zaključak je da nema koga ovaj promena u Leskovac neje pogodila, na ovaj il' na onaj način. Osim pekara prekoput mene što radi. On po cel noć mesi kiflice i bureci, pa a se digja u 2, a u 3, mnogo mu ga uz onuj rabotu dok rasukuje korke.

*Tekst objavljen 2014. godine u e-novinama

 

Oceni 5