Rainbow Riots, aktivističke note
Rainb 01 S

Photo: Tania Marti

Pobunjenička duga

Pripadnici LGBTIQ zajednice još uvek doživljavaju nasilje širom sveta, a sve zbog toga što žive drugačije od većine. U nekim zemljama Evrope, Azije i Afrike diskriminacija je opravdana i podržana zakonom.

Rainbow Riots je međunarodna organizacija koja podržava LGBTIQ umetnike iz zemalja gde je opasno biti gej: od Jamajke do Ugande, Južne Afrike do Malavija. Organizaciju je osmislio švedski umetnik Petter Wallenberg da bi izrazio protest protiv onih platformi koje podržavaju nasilje nad LGBTIQ populacijom. Od tada se organizacija fokusirala na spajanje različitih kultura sa ciljem da se ukaže na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, te da se učine vidljivim oni koji su ugušeni opresijom i nasilnim režimima.

Na muzičkom albumu, koji je nastao kao rezultat ovakvog aktivizma, pojavljuje se kvir reper iz Malavija Ivy B, muzičari iz Ugande: Shivan, Kowa Tigs, Bad Black i Brayo Bryans, te Mista Majah P sa Jamajke I Umlilo iz Južne Afrike. Njihove priče su različite, pa je tako Ivy B potražila sklonište u Švedskoj zbog diskriminacije sa kojom se svakog dana susretala u svojoj zemlji, Shivan ima lice puno pirsinga “zbog zaštite”, a Bad Black je odbačen/a od porodice još kao tinejdžer/ka.

Ovi umetnici znaju kako izgleda kad je sloboda kriminalizovana, a kad čujete “Unmask” ili “Pride and Prejudice”, možete da osetite poeziju koja je iz toga nastala. Oni odbacuju concept greha i sramote, a na njihovo mesto postavljaju ljubav i zajedništvo: “mi smo drugačiji/e/ali ljubav je ljubav/a to je isto za sve”.

U pomalo psihodeličnom spotu za “Equal Rights” politička poruka je jasna i glasna. Stih “equal rights to love” ojačan je karakterističnim ritmom, a mogao bi da postane centralnim mestom kvir aktivizma.

Agresivni zakoni u nekim zemljama naterali su ove aktiviste da postanu vidljiviji, te da se hrabro bore za bezbedno postojanje različitosti. “Toliko smo se dugo krili, a oni očekuju da se krijemo dok ne umremo,” kaže Shivan.

Izvor: Dazed

Preveo: Milan Živanović

Oceni 5