Prostor za kritična pitanja
Goethe fest 2022 otvaranje

Photo: Bojan Kovačević

Počeo 11. Goethe fest

„Živimo u vremenu kada filmovi dobijaju na značaju jer otvaraju prostor za druge realnosti života. Za kritična pitanja. Oni daju glas ljudima koji se često ne čuju u našem društvu. Utoliko je važnije što GoetheFEST, kao centralni festival nemačkog filma u Srbiji, čini da se taj glas čuje i što pored toga omogućava dijalog između naših društava“, rekla je Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, na otvaranju festivala.

Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, zahvalila se Ambasadi Nemačke na podršci festivalu i ambasadorki Anke Konrad, kao i Goethe institutu u Srbiji i selektorki programa Sunčici Šido. „Ovaj festival je veoma važan. Filmovi su uvek selektovani imajući u vidu i lokalni kontekst, što je dodatna vrednost festivala“, naglasila je Zorana Đaković Minniti.  

Svečano otvaranje: Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji

Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, prisutnima se obratila rečima: „Ovo izdanje najveću zahvalnost duguje Ambasadi Nemačke u Srbiji, koja je uprkos velikoj globalnoj krizi prepoznala kvalitet, značaj našeg programa i njegov kontinuitet, i omogućila nam da ga održimo. S druge strane, naši tradicionalni partneri iz Kulturnog centra Beograda su se na ovoj muci zaista pokazali kao junaci, jer bez njihove pomoći i podrške sve ovo i dalje ne bi bilo moguće“.

Sunčica Šido se zahvalila publici i dodala: „Večeras smo se okupili na starom mestu kako bismo na ovom filmskom putovanju u Nemačku otkrili nešto novo. Bilo da film analiziramo profesionalnim okom, ili mu zainteresovano prilazimo kako bi nas odveo u svetove novih ili na novi način obrađenih tema i vizualnih ekspresija, i podstakao na razmišljanje“.

Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ na repertoaru je sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Festival je otvorio film reditelja Andreasa Klajnerta „Dragi Tomase“, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo.

Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda, niški program u Cineplexxu Niš od 10. do 13. decembra, dok će u Novom Sadu program biti održan od 19. do 22. decembra, u Kulturnom centru Novog Sada.

Oceni 5