U centru Beograda otvoren Drop-in centar za pripadnike LGBTIQ populacije
Bow 04 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Podrška na sigurnom mestu

Sigurno i dostupno mesto koje pruža atmosferu prihvatanja potreba je svih, a naročito onih koji se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Upravo je zbog toga u Beogradu 5. aprila otvoren Drop-in centar za pripadnike LGBTIQ populacije koji će pružati sveobuhvatnu pomoć u slučajevima nasilja i diskriminacije.

Novi centar je pokrenut zahvaljujući članovima udruženja EGAL, koji su nakon pet godina borbe konačno dobili prostorije, u kojima će oni kojima je potrebna pomoć moći da pronađu podršku. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, je prilikom otvaranja centra izrazila želju da Srbija postane društvo u kome ne mora da se čeka godinama da bi se iskazao identitet, i da svi dobiju punu podršku društva i razumevanje da budu ono što jesu, te na kraju istakla da su u Srbiji najugroženija prava *transrodnih osoba.

U drop-in centru LGBTIQ osobe mogu da prijave nasilje, da dobiju podršku i pomoć, razgovor sa stručnim licima i osobama koje su prolazile kroz iste ili slične probleme. U planu je i besplatna telefonska linija za sve one kojima je potrebna pomoć, a do tada u centar mogu da se jave preko mejl adrese dpc.egal@gmail.com.

O ovoj temi razgovarali smo sa članovima udruženja EGAL, a kako bismo istakli važnost centra, i stvari pojasnili do kraja.

*Da li centar ima stručnjake za psihološku podršku?

- Akcenat funkcionisanja Drop-in centra je na reagovanju u hitnim slučajevima nasilja i diskriminacije, tako da postoji tim za pružanje hitne pomoći i podrške. Ovo nije medicinski dispanzer, ali je u Drop-in centru dostupno afirmativno LGBTI savetovanje i vršnjačka podrška, kao i razgovori sa psihologom_škinjom i pravnim timom, u skladu sa rasporedom i u terminima koji se zakazuju, a vremenom će se organizovati i grupe podrške.

*Hoće li dropi-in centar imati i prostor za privremeni smeštaj onih korisnika kojima je to neophodno?

- Ne, nažalost, Drop-in centar neće imati prostor za privremeni smeštaj korisnika_ca kojima je to neophodno, jer ta potreba prevazilazi naše kapacitete. Tu se susrećemo sa problemom koji imaju sve osobe koje imaju potrebu za smeštajem. LGBTIQ zajednica nije prepoznata kao posebno osetljiva kategorija i o ovim problemima sa kojima se suočava i u zajednici se malo govori. U pregovorima smo sa nadležnim institucijama koje, iako već imaju manjak kapaciteta za smeštaj ljudi sa ovakvim potrebama, treba da sagledaju i otvore prostor za odgovaranje na ovu potrebu i u LGBTIQ zajednici.

*Budući da nasilje u porodici ne zaobilazi ni istopolne parove, da li ćete biti u mogućnosti da pružite podršku i u takvim situacijama?

- Naravno, Drop-in centar je usmeren na pojedinke i pojedince i tu je da pruži urgentnu pomoć i podršku u slučajevima nasilja, a tu svakako spadaju svi oblici nasilja, kao i nasilje u porodici i u partnerskim odnosima.

*Kažete da pripadnici LGBTIQ populacije u centru mogu da prijave i slučajeve nasilja. Da li to znači da sarađujete sa policijom i tužilaštvom?

- Jedan od važnih razloga uspostavljanja Drop-in centra je da se uspostavi dugotrajni kanal komunikacije sa institucijama sa kojima zajedno nastojimo da nađemo način za sistemsko rešavanje problema sa kojima se LGBTIQ zajednica suočava. Kroz ovu saradnju, nastojimo da pomognemo korisnicima_ama pri prijavljivanju slučajeva i dobijanju pomoći, odnosno da ne lutaju po institucijama, već da preko nas imaju direktan kanal i da znaju kome da se obrate.

*Budući da adresa centra neće biti javno dostupna da li postoji način da i oni koji nisu u mogućnosti da pošalju mejl ili telefoniraju pronađu centar na vreme?

- Drop-in centar jeste otvoren zbog potreba koje smo imali u nazad osam godina, a to je rad sa korisnicima_ama. Uvek su nas nalazili kada im je bila potrebna pomoć i podrška, a kroz Drop-in centar uspostavljamo način sistemskog i sveobuhvatnog odgovora na probleme u saradnji sa institucijama, kako bi se na najbrži i najadekvatniji način oni rešili. Jer svaka osoba i svaka potreba su važni, svaka je priča posebna i, kao i uvek, trudimo se da pružimo najbolji mogući odgovor.

*Da li u okviru centra postoji i savetovalište za probleme koji su u vezi sa HIV-om i da li sarađujete sa organizacijama koje se bave tim problemima?

- Naravno da sarađujemo sa organizacijama koje se bave problemima oko HIV-a i drugih PPI. Ova tema je od velike važnosti za LGBTIQ zajednicu i naravno da je ni Drop-in centar ne zaobilazi. U toku je uspostavljanje usluge dobrovoljnog i poverljivog savetovanja na HIV i PPI.

Oceni 5