Kratki film nedeljom: Landline
Lannd 01 S

Photo: IMDb

Podrška za gej farmere

Telefonski pozivi su već neko vreme vezivno tkivo mnogih kratkih, te dugometražnih filmova, pa se tradicionalno sredstvo za komunikaciju koristi kao početak zapleta, ili raspleta. Kratki dokumentarni film Matta Houghtona – Landline – kreće iz potpuno drugačijeg ugla, pa je telefonska linija centar, a ne samo vezivo, filmske građe, budući da se film bavi jedinom SOS linijom za gej farmere u Velikoj Britaniji.

Priča se plete oko nekoliko telefonskih poziva, a za ilustraciju se koriste vizuelne rekonstrukcije koje SOS narative donose na male i velike ekrane. Landline sakuplja iskustva LGBTIQ farmera, te gledaocu nudi priču u kojoj jedan farmer otkriva Grindr, potom priču o prvoj ljubavi, te onu koja govori o najvećem problemu – pokušaju samoubistva zbog većine koja u svoje redove ne prima one identitete koji se ne uklapaju. Tako privatna iskustva anonimnih zemljoradnika na svetlo izvlače problem koji se obično gura pod tepih, i govore o teškoćama koje se razvijaju u nedostatku zajednice u ruralnim krajevima, kao i o uticaju porodice i maskuliniteta na sudbine kvir ljudi.

Iako ispričane u negativnom tonu, ove priče ukazuju na to da se pripadnici LGBTIQ zajednice ne roje uvek oko svetala velikih gradova, te da ima i onih koji na plodnoj zemlji vode neplodne živote. Ostaje nam da pretpostavimo kako je u manje razvijenim zemljama (čitaj Srbiji), ako Velika Britanija ima samo jednu liniju za one koji se bore sa ovakvim poteškoćama. Dok se ne uhvatimo u koštac sa ovim problemom kao odjek nam ostaje rečenica britanskog oca sa početka filma, koji poput mnogih srpskih kaže: „Da sam znao da je gej pustio bih ga da se ubije.“

Oceni 5