"Jerry Maguire", filmska magija (1996)
Jerry Maguire 2

Photo: IMDb

Pokaži mi novac, pokaži mi srce

FILM: Jerry Maguire; romantična komična drama; SAD, 1996. 

REŽIJA: Cameron Crowe 

ULOGE: Tom Cruise, Renee Zellweger 

OCJENA: *****

Idealizam "Jerryja Maguirea" (1996.) i dalje je iznimno zarazan i citatan. "You complete me", "Show me the money", "You had me at hello"... znate već. Kinohit redatelja i scenarista Camerona Crowea ("Say Anything", "Singles") bio je i ostao možda najveći "feel good movie" devedesetih.

Možemo slobodno zapisati da je "Jerry Maguire" i "feel" i "good". Film koji se osjeća. Film o dobroti. To je film koji nas je imao i opet ima na "hello". Film koji može zagrliti i "upotpuniti" gledatelja na svako novo gledanje, razoružati valjda i najžešće cinike spremne da ga otpišu kao "cheesy movie" i smekšati im srce otvrdjelo od 1996. do 2020. godine.

"Živimo u ciničnom svijetu, veoma ciničnom svijetu", zaključio je još onda sportski agent Jerry Maguire (uz "Magnoliju" najbolja uloga Toma Cruisea). Što bi tek rekao danas?!

Svijet je ciničniji i vapi za Jerryjevim dopisom/planom rada koji je u trenutku inspiracije i samopreispitivanja sebe i svog mjesta na tom istom svijetu pisao dugo u noć, jednu od onih kakve se ne događaju često u životu.

"Jesam li postao još jedna zvijer u odijelu", pitao se Jerry kad se uhvatio kako razmišlja poslovno umjesto humano nakon ozljede jednog sportaša kojeg zastupa i do njega mu je bilo stalo isključivo kao igrača, a ne čovjeka. Ponukan time, odlučio je okrenuti ploču i njegovati ljudski(ji) pristup poslu i životu.

"Odnos prema čovjeku i pristojnost", rad s "više pažnje i osjećaja", sve su to ključne stavke onoga za što se Jerry zalagao, a što je u međuvremenu postalo još veća rijetkost. Preko njegova plana rada osovljen je cijeli film, još idealističniji i bajkovitiji iz današnje perspektive. Velika je šansa da se Crowe osjećao slično kao Maguire kad je napisao scenarij za svoj najbolji film. Vjerojatno i Cruise kad ga je čitao.

Glumac nije nikad bio iskreniji i emotivniji u filmu koji radi ono što je npr. za Georgea Clooneyja napravio "Ni na nebu ni na zemlji", a kadar je pretvoriti njegove hejtere u najveće fanove. I Crowe i Cruise mogli su se prepoznati u Jerryjevoj iskupničkoj grižnji savjesti.

Svijet sporta je materijalističan kao svijet filma i pokreće ga utrka za zaradom, novac kao simbol (ne samo američke) korporativne/biznis kulture o kojoj "Jerry Maguire" govori. Glavni lik je komotno mogao biti filmski agent i kemijati multimilijunske ugovore filmskih, ne sportskih zvijezda.

Croweov film bio je apel za ljudskošću, odnosno ljudskim pričama, odaslan u vrijeme kad je filmska industrija počela hvatati novomilenijski materijalistički/franšizni zamah, a blockbusteri polako gurati u sjenu humanija ostvarenja poput "Jerryja Maguirea".

Danas je mala šansa da bi se u okviru "major" studija i "mainstream" produkcije snimio "Jerry Maguire", još manja da jedna ovakva drama s elementima (romantične) komedije ili komedija s elementima (romantične) drame postane hit s "blockbusterskom" zaradom od blizu 300 milijuna dolara u svjetskim kinima; prva "Nemoguća misija" je, usporedbe radi, iste godine zaradila 450-ak.

Zato je Crowe vizionarski apelirao na nezavisnost i kreativnost u Maguireovom pokretanju samostalne firme zajedno s kolegicom i samohranom majkom Dorothy Boyd (divna Renee Zellweger) koju su u žudnji za nadahnućem dirnule njegove riječi da je riskirala poći s njime u neizvjesno. Uz Dorothy i jedinog preostalog klijenta, nadu američkog "footballa" Roda Tidwella (hodajući entuzijazam zvan Cuba Gooding Jr.), Jerry će vratiti natrag srce koje mu je posao iščupao i naučiti voljeti.

Svatko od njih će onom drugome obogatiti život i načiniti ga potpuni(ji)m – Dorothy Jerryja, Jerry Roda i obratno; sportski agent bez klijenta ne bi saznao što je "kwan", "zenovski" koncept satkan od stremljenja ka ljubavi, poštovanju i zajednici (cura/žena, posao, obitelj). U tom "pomozi mi da ti pomognem" procesu likovi obogaćuju i upotpunjuju gledatelja koji gleda film s osmijehom na licu i suzom u oku.

"Jerry Maguire" je jedan od onih filmova za svako životno doba, škola života, njegovih uspona, ali i padova koje treba prihvatiti s pjesmom na usnama po uzoru na Maguirea (nezaboravni trenutak pobratimljenja s "Free Falllin'" Toma Pettyja), jer "idi dalje, sutra je novi dan", kako savjetuje njegov mentor.

Na prvo gledanje 1997. i ljubavi na prvi pogled uz "You had me at hello!" bilo je jasno da "Jerry Maguire" ima nešto važno za reći o životu – pronađi nekoga tko te upotpunjuje, (p)ostani dobar čovjek – makar smo na prijelazu srednje škole u fakultet o poslovnoj (ne)kulturi s ljudima tvrda srca i njihovim riječima nerijetko mekanijim od kamena znali samo iz filmova i bili daleko od posla kao takvog.

Godinama kasnije, na svako iduće gledanje filma koji pita gledatelja "što ti govori srce?", izvornim fanovima "Jerryja Maguirea" zasigurno je došlo da i sami istipkaju plan rada jedne večeri u sitne sate, osobito ako su i sami izrasli u cinike. Jer, kakav god posao da radili, sve se takoreći još više svodi na brojke, kalkulacije i mozak, a ne čovjeka, emocije i srce.

Pokaži mi novac? Pokaži mi srce! Pun srca i duše "Jerry Maguire" je dobar podsjetnik na sve ono što je bezdušni (poslovni) svijet negdje usput posijao od 1996. naovamo – čovječnost, iskrenost, (su)osjećajnost. Ujedno je i podsjetnik na filmsku magiju za one koji su na nju zaboravili. Gotovo u svakoj sceni s Jerryjem i Dorothy ili njezinim sinčićem Rayom (neodoljivo simpatični Jonathan Lipnicki), sklonim spontanim dječjim zagrljajima, "Jerry Maguire" je utjelovljenje čiste filmske magije.

Zagrljaj Raya i Jerryja pred prvi izlazak s Dorothy, prelijepoj u "haljini za film Audrey Hepburn", nešto je najmagičnije i najiskrenije uhvaćeno na filmskoj vrpci, posebice kad se u scenu tiho ušulja savršeno nježna romantična balada "Secret Garden" Brucea Springsteena i ozvuči emocije.

Za film poznat po Cruiseovu glasnom urlanju "Show me the money", "Jerry Maguire" je prilično tih i polako bilda emocije/otvara srce. Isprve uopće ne čujemo legendarnu rečenicu "Ti me činiš potpunim", vezanu za Jerryjev uspjeh koji nije potpun bez Dorothy, tj. ako ga ne može podijeliti s njom.

Rečenica je izgovorena na znakovnom jeziku u sceni kad se Jerry i Dorothy nađu u dizalu s gluhonijemim momkom i djevojkom. "Što joj je rekao", zanima se Jerry nakon što par iziđe iz dizala ciljajući na njegove pokrete rukom. I tada Dorothy, upoznata sa znakovnim jezikom, otkrije da je rekao "You complete me".

Ove riječi će postati Jerryjeva deklaracija ljubavi u ganutljivu"oprostila-sam-ti-čim-sam-te-ugledala" finalu, ali i potvrda njegove, njihove i naše "potpunosti". S "Jerryjem Maguireom" čovjek (opet) može pronaći sebe i svoj "kwan". Show me the "Jerry".

*Prenosimo iz Slobodne Dalmacije s dozvolom glavnog urednika Jadrana Kapora

Oceni 5