Dan borbe protiv fašizma
mural

Photo: Bojan Tončić

Policija sačuvala mural sa likom zločinca

Aktivistkinja i bivša poslanica u Skupštini Srbije Aida Ćorović i slikarka Jelena Jaćimović, autorka izložbe “ ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“,  postavljene jula ove godine u Memorijalnom centru Potočari, jajima su juče posle 16 sati pogodile mural u Njegoševoj ulici u Beogradu, na kojem je naslikan ratni zločinac Ratko Mladić, osuđen za genocid. Petorica policajaca u civilu brutalno su nasrnula na njih, novinari i aktivisti skočili su da ih zaštite. Na pitanje izveštača XXZ “Ko ste vi!?”, jedan ćelavi mladić u kožnoj jakni pokazao je policijsku legitimaciju. Policajci su uhapsili i odvezli Aidu Ćorivić i Jelenu Jaćimović u policijsku stanicu Vračar.

U stanici su, uz prisustvo advokatkinje Milene Vasić iz Jukoma, dale izjave i, kako kažu, uz korektno ponašanje policije, ubrzo su oslobođene.

“Videle smo da se ništa ne dešava i shvatile da moramo da nešto učinimo. Vlast je definitivno pokazala da je fašistička, čuvali su mural bolje nego što bi Sopoćane. Bili su nashvatljivo brutalni, mogli su rečima da nas udalje, privedu, bilo šta. Jedini način da se odbranim bio je držanje za banderu. Država je čuvala mural i to ne bilo kakav, nego mural sa likom osuđenog ratnog zločinca. Vukli su me, a najpre sam mislila da su desničari koji će me odvesti u neki haustor i prebiti, rekla je izveštaču XXZ Aida Ćorović.

Bilo je primetno da se nisu pojavili organizovani pripadnici nasilnih desničarskih skupina, što ukazuje na jasan nalog iz vrha vlasti.

Snimak hapšenja ubrzo je preko društvenih mreža prosleđen u javnost, kao i poziv za okupljanje ispred Doma sindikata. Za kratko vreme okupilo se, procena je izveštača više medija, oko 300 građana koji su trotoarima, kroz Bulevar kralja Aleksandra, došli do Njegoševe i murala. Sačekao ih je dvostruki kordon policije sa štitovima, a ubrzo su, sa druge strane ulice, na uglu sa Ulicom Prote Mateje, zagrađeni još jednim. Taj kordon, čulo se preko policijske motorole, imao je zadatak da zaštiti okupljene od mogućeg sukoba sa desničarima.

Između dva kordona okupljeni su razgovarali, fotografisali se, novinari slali izveštaje. Začula se “Bilećanka”, a potom i partizanska “Oj Mosore, Mosore”. U trenutku kada je jedan od organizatora pozvao okupljene da se raziđu, začulo se skandiranje “Ratko Mladić” i “Srebrenica nije genocid”. Grupa vaspitno zapuštenih adolescenata, očigledno slobodnih strelaca (jedan od izveštača uočio je pripadnike Narodne patrole), prišla je policijskom kordonu skandirajući i pevajući “Sprem'te se, sprem'te, četnici”. Uzvrćeno je skandiranjem “Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!”, razmenjene su salve uvreda i pretnji, s obe strane poletele su letve i sve što je moglo da se baci. Policija je okružila malobrojne poštovaoce počinitelja genocida, ali se situacija ubrzo smirila i nije bilo potrebe za ozbiljnijom intervencijom. Okupljeni su se ubrzo razišli.

Policija je saopštila da je privedeno šestoro ljudi, “zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni zabranjenog okupljanja”. U saopštenju je bilo i očekivanog vulinovskog samohvalisanja - da su policajci “sačuvali red i mir u prestonici, ne dozvolivši da dođe do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine”.

I mural je sačuvan, o tome nema policijskih detalja. 

Policijski oficir u stanici Vračar kazao je Aidi Ćorović da je “došlo do nesporazuma”.

Ko bi u to posumnjao, sporazum niko nije ni najavio.

Oceni 5