Smotra dokumentarnog filma DokZima
Prizvan i pozvan film

Photo: DokZima promo

Politička komedija „Prizvan i pozvan“ pred domaćom publikom

Nakon uspešnog starta projekta i projekcije filma „Flašaroši“ autora Nemanje Vojinovića, sledeći film koji će publika moći da pogleda jeste dokumentarno ostvarenje „Prizvan i pozvan“ autora Srđe Vuča i Luke Papića. Film će biti prikazan u sredu, 13. decembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC), i u ponedeljak, 18. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Nakon projekcija biće održan razgovor sa autorima.

„Prizvan i pozvan“ je politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da oni igraju samo sporedne uloge.

Film je premijerno prikazan na festivalu IDFA u Amsterdamu i postigao je veliki festivalski uspeh u zemlji, širom regiona i sveta.

„Prizvan i pozvan“ je dobitnik nagrade publike za najbolji evropski film i nagrade žirija za najbolju montažu na ovogodišnjem Beldocs festivalu. Film je osvojio i specijalno priznanje na Underhill festivalu u Podgorici, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na međunarodnom festivalu Ciudad de Mexico.

DokZima - Smotra dokumentarnog filma nastala je sa ciljem da postane dodatna spona između mladih autora dokumentarnih filmova i distributera koja će, uz pomoć projekcija u dva grada, pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija ovih ostvarenja je svedena na minimum.

DokZima se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Oceni 5