Kada šutimo, onda znači da podržavamo
Poljska1

Photo: Spacerowiczka / Facebook

Poljska: Težak udarac za stečena ljudska prava

Ono što posebno brine jest činjenica da se ovakve odluke donose u jeku pandemije te da se zdravstvena kriza instrumentalizira za približavanje potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj, što je agenda ultrakonzervativnih snaga diljem Europe.

„Ovakve odluke zabrinjavaju i plaše i moraju biti upozorenje za cijelu Europsku uniju da je vrijeme za provođenje rasprave o činjenici da neke države članice kontinuirano krše temeljne vrijednosti Europske unije. Ne mogu se vječno skrivati iza argumenta nacionalnog suvereniteta i nadležnosti država članica. Pitanje ljudskih prava i temeljnih vrijednosti mora biti nadnacionalno pitanje,“ naglašava Matić.

Dodatno je zabrinjavajuća i činjenica da većina ostalih država članica EU-a šuti o odluci koja dolazi iz Poljske, a jasno je da ovi regresivni trendovi nisu realnost samo u Poljskoj.

„Kada šutimo, onda znači da podržavamo i pritom ostavljamo vrata otvorena za takav scenarij i u Hrvatskoj. Nedavne najave resornog ministra Beroša o obveznom savjetovanju prije pobačaja u Hrvatskoj korak su upravo u smjeru Poljske i moramo biti svjesni činjenice da ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, sutra može postati realnost i u Hrvatskoj,“ kazao je Matić.

Dodaje i da zakonske prepreke i zabrane pobačaja ne dovode do manjeg broja pobačaja, već do izvođenja pobačaja u nesigurnim uvjetima, što ima razorne posljedice na zdravlje i živote žena. Procjenjuje se da se godišnje izvrši oko 25 milijuna nesigurnih pobačaja, od čega se 8 milijuna pobačaja izvodi u iznimno opasnim uvjetima za život i zdravlje žene. Svake godine diljem svijeta od nesigurnog pobačaja umre 23 000 žena. Gotovo svaka smrt uzrokovana nesigurnim pobačajem mogla se prevenirati kroz legalan i dostupan siguran pobačaj, dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb kroz zdravstveni sustav, a zastupnik ističe: „Pobačaj je težak izbor, ali na kraju, to mora biti izbor.“

*Prenosimo s portala VoxFeminae

Oceni 5