Putevima kvir umetnosti (30)
Shunga1

Photo: Miyagawa Isshō - Samurai Kiss

Poljubac samuraja: Istorija japanske homoerotike

Popularnost shunga umetnosti počela je u Edo periodu (1603 – 1868), dok je zemlja bila pod vlašću Tokugawa šogunata. Uspon homoerotike došao je zbog toga što je populaciju činilo više muškaraca, koji su uglavnom težili samurajskom životu.

Da bi se stekla slika o takvom društvenom uređenju potrebno je da se zna da je u gradu Edo, što je staro ime za Tokio, živelo milion građana te 1721. godine, što ga je u to vreme činilo najmnogoljudnijim gradom na planeti. Više od 70% stanovništva činili su muškarci, pa je homoerotika dobila na značaju.

Shunga znači „slike proleća“, što je eufemizam za erotske prizore, a umetnička dela iz ovog roda bila su popularna i među ženama i među muškarcima. Takve slike smatrale su se i amajlijama koje donose sreću, pa su ih mnogi stalno nosili sa sobom.

Kada je seks u pitanju Japan je oduvek bio liberalniji od ostatka sveta, pa su homoseksualni odnosi imali svoje mesto od prastarih vremena. Danas je slika drugačija, budući da LGBTIQ+ zajednica u Japanu nema nikakvu pravnu zaštitu, a pretpostavlja se da se situacija promenila sa rođenjem novog identiteta, te politizacijom.

Većina shunga prizora podrazumevala je heteroseksualne ljubavnike, ali je postojao i bogat izbor istopolnih parova, najčešće samuraja koji su se upuštali u ljubavne avanture sa mlađim muškarcima, i na sačuvanim slikama ostali zaljubljeni sve do danas.

Oceni 5