Kiss Me Before It Blows Up: Simpatičan lezbijski romcom
Kiss 01 S

Photo: IMDb

Poljubi me prije eksplozije

"Poljubi me prije eksplozije" (“Kiss Me Before It Blows Up“, odnosno “Kiss me Kosher“) prati ljubav između Izraelke Shire (odlična Moran Rosenblatt) i Njemice Marije (Luise Wolfram). Nakon samo par mjeseci veze, Maria se doseljava u Izrael, useljava sa Shirom i slučajno je zaprosi. Međutim, putem otkrivaju mnoge detalje koje nisu znale jedna o drugoj i koji njihovu vezu stavljaju na kušnju – primjerice, iza svakog ugla vreba poneka Shirina bivša djevojka s kojom je vrlo brzo raskinula, Shira i njezina obitelj žele golemo vjenčanje, dok Maria želi malu ceremoniju, Shirina obitelj voli se miješati u sve, Maria voli privatnost.

Najveći je, ipak, kamen spoticanja kultura koju djevojke predstavljaju. Osim osobnih razlika, Shira i Maria moraju navigirati i kroz sukobe bjelačke krivnje Marijine obitelji s nacističkom povijesti koja snažno podržava oslobođenje Palestine te Shirine obitelji koja je prošla holokaust i prezire Arape. Osim što kulturne razlike utječu na vezu protagonistica, otežavaju i romantični odnos između Shirine zahtjevne bake Berte i liječnika Ibrahima koji joj se udvara, a ona ga odbija zbog podrijetla.

Iako reprezentira osjetljivu tematiku, film ostaje vrlo lagan i s lakoćom izbjegava temeljenje humora na stereotipima ili patetici – obje su strane prikazane s empatijom, ali realistički, sa svim svojim plemenitim idejama, predrasudama, manama. Nijemci su prikazani kao strogi i organizirani te ih šokira izraelska spontanost, sve dok ne vide pravu ljubav koja ih potpuno raspekmezi. Izraelci su, pak, oslikani kao glasni i temperamentni, ali se na njih uvijek može računati.

Vjerojatno je, u tom smislu, najbolji lik Ore, Shirine majke, koja s lakoćom plovi između vlastite iritantne majke, temperamentnog muža, kćeri lezbijke i djetinjastog sina Liama koji sve vrijeme snima obiteljske dogodovštine za školski projekt.

U konačnici, “Poljubi me prije eksplozije” ne preispituje nikakve bolne teme u tančine, što je i očekivano za romantičnu komediju. Nepreispitane ostaju i ishitrene zaruke protagonistica koje, nošene ležernom atmosferom, djeluju sasvim smisleno. Još je jedna potencijalna slijepa pjega izraelsko društvo koje je, unatoč tome što uistinu jest LGBT-friendly, prikazano gotovo potpuno lišenim homofobije, što teško da igdje vrijedi.

No, unatoč ponekim nategnutim aspektima, zahvaljujući zaista dobrim nastupima glumaca i pažljivom prikazu različitosti dviju kultura, “Poljubi me prije eksplozije” ugodan je i simpatičan lezbijski film u kojem zaista pratimo odnos dviju zaljubljenih djevojaka i odmičemo se od uobičajenih motiva zaručene djevojke koja tek pred brak shvaća da voli žene ili lezbijke koja započne aferu s drugom ženom, ali se na kraju vraća muškarcu, kao da su lezbijski odnosi uvijek neminovno omeđeni heteroseksualnima.

Sve u svemu, “Poljubi me prije eksplozije”dašak je optimizma koji bi svakom trebao staviti osmijeh na lice, premda mu za išta više nedostaje malo dubine.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5