Review: The Killers - Wonderful Wonderful [Island, 2017]
Kill 01 S

Photo: the killers official site

Pompozni album s poremećajem ličnosti

Slušajući “Wonderful Wonderful”, jasno je i zašto – dok su žanrovi poput hip-hopa i EDM-a, u dobrom i lošem smislu, natjerani na osvježavanje, odnosno ganjanje sljedećeg zvuka i trenda, komercijalni pop rock ostaje definiran odavno postavljenim granicama i dobar je onoliko koliko su pjesme uvjerljive.

Kao ozbiljan bend, The Killers su još od debija “Hot Fuss” promašili metu, svaki sentiment koji su htjeli prenijeti bio je prenaglašen – bilo da su više naginjali new wave stilizacijama ili grandioznom heartland rocku, redovno bi završili u prenaglašenoj, karikaturalnoj melodrami koja jednostavno vuče na usporedbu s Meatloafom, pionirom i prvakom ekscesnog rock kiča.

Slično njemu, The Killers ne uspijevaju prenijeti išta približno iskrenoj, ljudskoj emociji. No, ne treba zaboraviti kako je ovo bend iz Las Vegasa i logično je da njihova drama dolazi obavezno upakirana u šljokice, pompu i neon. “Wonderful Wonderful” na prvu se čini kao album s poremećajem ličnosti. Jedna je pjesma U2 iz devedesetih, druga Talking Heads iz funk faze, treća je „osvijetljeni” Depeche Mode… Iako su kao i obično The Killers vrlo transparentni oko izvora inspiracije, sve je umotano u njihov apsurdni zvučni bombast i bizarne tekstualne figure Brandona Flowersa koji neprekidno zamjenjuje sentimentalnost „sveameričkim hiperbolama” poput „imaš dušu kamiona na dugoj vožnji/ imaš gracioznost kamena u pustinji”.

No kad u svoj toj svojoj predimenzioniranosti The Killers pogode refren poput onoga u “The Rut”, cijela stvar funkcionira kao istinski spektakl. Drugi je, naravno, problem što je to formula koju je gotovo nemoguće ravnomjerno razvući na cijeli album pa se “Wonderful Wonderful” još jednom čini više kao nakupina par singlova i njihovih B-strana negoli koherentno ostvarenje.

Ukratko: Prvaci bombasta.

*Tekst Karla Rafanelija prenosimo sa prijateljskog, glazbenog bloga Lake note, sa dozvolom uredništva

Oceni 3.6666666666667