Nema kazne za nasilnike
Homofobija 01 S

Photo: telex.hu

Ponovo napadnut Pride info centar u Beogradu

Obezbeđenje Pride Info Centra je odmah reagovalo, muškarca izbacilo napolje, ali je nasilnik nastavio da šutira izlog i vrata, te da preti ljudima koji su se u tom trenutku nalazili u prostorijama. Zaposleni su odmah pozvali policiju. A patrola je ubrzo uhapsila napadača. Prema nezvaničnim informacijama iz policije muškarac je ipak brzo pušten na slobodu.

Ovo je trinaesti slučaj napada na Pride Info Centar i nijedan od prethodnih napada nije zaokružen adekvatnom kaznom za napadače, pa se javnosti šalje poruka da se ovakvo ponašanje toleriše. Iz organizacije apeluju da se počinioci pronađu i kazne na odgovarajući način, čime bi država pokazala da štiti sve svoje građane. 

Od žrtava se često očekuje da se povuku pred nasiljem, te da posledice saniraju u tišini, a najpre u zemljama poput Srbije, u kojima se ovakvi ispadi prepoznaju kao poželjno ponašanje, posebno među mladim muškarcima koji se na taj način povezuju i bivaju prepoznati kao „dovoljno muževni“. Vreme je da se tome stane na put, budući da bi patrijarhalne prakse trebalo da postanu stvar prošlosti, jer ozbiljno nagrizaju dobrobit društva koje ih upražnjava.

Oceni 1