Weekend Videos
Jossipa 02 B

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Popodne sa Josipom Lisac

Bolju si kavu doma napraviš: Pored fantastičnog pevačkog glasa, koji traje više od pola stoleća, od Josipe Lisac ima se dosta toga pametnog i zanimljivog čuti. Izuzetak nije bilo ni njeno nedavno televizijsko gostovanje, kada se pored novog singla "Daleko" dotakla i priče o koroni, samoći, ljubavi, te muzičkoj nagradi Porin za životno delo koja joj je uručena prošlog meseca u specifičnim uslovima.

Najlepše bašte na svetu: Bašte su više od biljaka u cvatu, to su prizori koji oduzimaju dah, to je filozofija kreiranja harmonije.

Pametne žene prolaze kroz web: Dobre priče su svuda oko nas, samo treba znati kako doći do njih. Trudimo se da taj posao olakšamo i sebi i vama, zato se prisećamo govora koji je Amy Poehler održala pre nekoliko godina.

I ljutnja se uči: Ljutnja se često zabranjuje, pa se veruje da nema svoju funkciju i da nije zdrava. Istina je ipak nešto drugačija, a kao osnovna lekcija iz ljutnje navodi se veština koja građane osposobljava da govore kada je to potrebno, te izražavanjem potreba spreče ljutnju, i nauče da se ljute kada je to zaista potrebno.

Žižek, kratko i jasno: Slavoj Žižek u samo deset minuta uspeva da objasni i kontekstualizuje pokret Black Lives Matter i proteste u Americi.

Mačji klavir: Ova nehumana sprava koristila se u XVII veku kako bi se psihijatrijski pacijenti „probudili“ iz stanja uspavanosti. Kratki film „The Cat Piano“ bavi se upravo ovom temom, a narator je Nick Cave.

Oceni 5