LGBT bioskop
Call 01 S

Photo: ilustracija/Bianca Bagnarelli

Posle filma "Call Me By Your Name"

I kao što to obično biva, filmovi koje najviše volimo traju najkraće. Do sada su svi kojima je ova priča otvorila vrata, film pogledali više puta, te se dali u potragu za knjigom, te njenom audio verzijom. Od kada se film pojavio, Guadagnino govori i o četvoročasovnoj verziji, te nastavku koji bismo mogli da očekujemo 2020. godine, ali šta do tada? Srećom, postoji spisak filmova koji se bave sličnom temom, te nude osećaj udobnosti i prihvatanja, a koji su preteče, te dalji ili bliži rođaci filma koji je inspirisao ovu potragu.

À NOS AMOURS (Maurice Pialat, 1983)

Luca Guadagnino je ranije govorio o tome da je ovaj film najviše uticao na Call Me By Your Name, te je želeo da dokaže sebi da može da ispriča priču na sličan način. À nos Amours se takođe bavi buđenjem seksualnosti, te onim što nazivamo prva ljubav, a tako što prikazuje mlade junake koji flertuju po čitav dan, te se zabavljaju po čitavu noć.

I AM LOVE (Luca Guadagnino, 2009)

Guadagino filmove I Am Love, A Bigger Splash i Call Me By Your Name naziva svojom triologijom o žudnji, gde je I Am Love donekle demo verzija filma Call Me By Your Name. I ovaj film se poigrava odećom, arhitekturom, te meteorološkim uslovima, a kako bi bolje prikazao karaktere junaka, pa kada Swinton proba hranu koju je pripremio njen ljubavnik, gotovo da se radi o erotskoj gastronomiji.

MAURICE (James Ivory, 1987)

James Ivory je adaptirao scenario za Call Me By Your Name još 2014. godine, a koji je Guadagnino iskoristio kao okvir za svoju verziju. Stariji kolega mu je zamerio što je izbacio scene golotinje, te je dobro da se podsetimo slične priče koju je Ivory režirao pre 30 godine, koja govori o sličnoj ljubavi, ali je strah od razotkrivanja daleko prisutniji.

PRINCESS CYD (Stephen Cone, 2017)

Završna scena filma Call Me By Your Name je, pored scene sa breskvom, omiljena kod većine gledalaca, te je očev monolog sjajno osveženje u odnosu na druge kvir filmove, u kojima se roditelji šunjaju negde iza kulisa. Sličan momenat postoji i u filmu Princess Cyd, kada Cyd sa rođakom razgovara o svojoj biseksualnosti. Čini se da je vreme da roditelji i ostali srodnici stupe na scenu i skinu komprenu sa svojih slušnih aparata.

BLISSFULLY YOURS (Apichatpong Weerasethakul, 2002)

Jedno od osnovnih zadovoljstava u vezi sa filmom Call Me By Your Name je to što gledalac provede dva sata u toplim, vlažnim predelima, a koji su na početku filma definisani rečenicom „Negde u Severnoj Italiji“. Tajlandski reditelj Sayombhu Mukdeeprom na sličan način beleži lepotu vlažnih predela, te odnos u svom filmu razvija sličnom brzinom, samo što su junaci izgubljeni u prirodi, kako spoljašnjoj, tako i unutrašnjoj.

THE WAY HE LOOKS (Daniel Ribeiro, 2014)

Senzualnost filma Call Me By Your Name, te odnos junaka sa vodom, čine da njegova savršena paralela bude film The Way He Looks. Okruženje je nešto modernije, ali tinejdžerska romansa takođe koristi toplotu i slobodu leta, te odnos zri bez brzopletosti i žurbe, a kao i kod Guadagina.

1900 (Bernardo Bertolucci, 1976)

A vreme je i za Bertoluccija. Guadagino je 2013. režirao Bertolucci on Bertolucci, kao počast svom idolu i mentoru. Bertolucci je za njega simbol čitave filmske umetnosti, te ne iznenađuje veza sa 1900, a u trenutku kada Ellio i Oliver od lokalne starice zatraže čašu vode, a čija se kuća nalazi u istoj oblasti gde je sniman i Bertoluccijev film.

BEAU TRAVAIL (Claire Denis, 1999)

Beau Travail prati junakinju koja pokušava da potisne svoju seksualnost, budući da je okružena samo muškarcima, te priča o zabranjenoj ljubavi u podjednako toplom okruženju kao i u slučaju Call Me By Your Name.

MY OWN PRIVATE IDAHO (Gus Van Sant, 1991)

Deo u kojem Oliver i Ellio otputuju, te opijeni sretnu lokalnu mladež koja igra uz muziku koja dolazi sa radija iz automobila, donekle podseća na osećaj slobode koji je prisutan tokom celog filma My Own Private Idaho.

GOODBYE, FIRST LOVE (Mia Hansen-Løve, 2012)

I ovaj film govori o načinima na koje mladi pojedinac može da bude povređen u procesu otkrivanja svoje seksualnosti, te tumačenja onoga što se zove ljubav, a najzanimljiviju vezu sa Call Me By Your Name predstavlja način na koji soundtrack podvlači unutrašnje stanje junaka, te bliže objašnjava ono što se dešava, a što ne možemo da vidimo.

*Izvor: Dazed

Priredio Milan Živanović

Oceni 5