Festival francuskog filma
Festival francuskog filma 2023.

Photo: Promo

Posle Kana, film „Vensan mora da umre“ i u Beogradu

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji i MegaCom Film uz podršku partnera: Ministarstva kulture Republike Srbije, Opštine Stari grad, kompanija Mlekoprodukt sa linijom francuskih sireva Ile de France, MPC Properties, TV 5 Monde, kao i mnogobrojnih medijskih sponzora.

Festival će u sredu, 14. juna na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje „Vensan mora da umre“ autora Stefana Kastana, kada će biti održan i razgovor sa autorom. Film će reprizno biti prikazan u četvrtak, 15. juna u Silosima. „Vensan mora da umre“ premijerno je prikazan u okviru Nedelje kritike ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala. „Pod zvezdama“ Sebastijana Tilara biće prikazan u četvrtak, 15. juna na platou između “Ušće” poslovnih centara, a u subotu 17. juna na Kosančićevom vencu.

Francusko ostvarenje Normalna“ Olivijea Babinea, autora koji se po drugi put vraća na festival, biće prikazano u petak, 16. juna na Kosančićevom vencu (a reprizno u subotu i nedelju na Ušću i u Silosima). Nakon Beograda, autor će sa svojim filmom posetiti i Novi Sad, gde će u četvrtak, 15. juna biti organizovana projekcija u Kulturnom centru Novog Sada. Posle svih projekcija biće održan razgovor sa autorom.

Kuća Anise Bonfon biće prikazan u četvrtak i petak, 15. i 16. juna na Kosančićevom vencu i u Silosima, dok će Velika kola Filipa Garela biti prikazan u petak, 16. juna na Ušću, a dan posle i u Silosima. Ovo ostvarenje gledaće se i u Nišu, u Vilingradu, u četvrtak, 15. juna. Soliter“ Gijoma Niklua biće prikazan u nedelju 18. juna u 21 čas na Ušću.

Još jedan film koji stiže sa nedavno završenog festivala u Kanu je ostvarenje Salem“ Žan-Bernara Marlena koje će biti prikazan u nedelju, 18. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu. Film je prikazan u kanskoj selekciji Izvestan pogled.

U okviru OFF programa: Rediteljke publika će u mts Dvorani gledati filmove „Zaljubljena Anais“ Šarlin Buržoa Take, „Baš me briga“ Emanuel Mar i Žili Lekustr, „Beskrajno leto“ Emili Osel i „Plejlista“ autorke Nin Antiko.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije je slobodan.

Više o programu pogledajte ovde.

Oceni 5