Kratki film nedeljom: The Last Leatherman of the Vale of Cashmere
Lthr 01 S

Photo: Mubi

Poslednje kožno odelo

Kratki dokumentarni profili postali su deo redovne online ishrane ljubitelja filma, te se namnožili toliko da su napravili prostora i za subverziju. Takozvani „mockumentary“ odavno se pridružio ozbiljnim dokumentarnim filmovima, ali „The Last Leatherman of the Vale of Cashmere“, uprkos tome što liči na filmove iz ove grupe, ipak pripada drugom tipu – meditaciji o karakteru koja je snimana po scenariju, i koja je bogato ukrašena nostalgijom. Intervju je zamenjen monologom, što ne umanjuje uspešnost oslikavanja jedne ere koja je davno prošla, a kroz junaka koji još uvek luta šumama prošlosti obučen u stereotipni fetiš.

The Vale of Cashmere, davno napuštena viktorijanska bašta, sedamdesetih godina prošlog veka bila je omiljeno kruzing mesto za gej muškarce u Bruklinu, te je i danas neiscrpni izvor inspiracije za one koji se bave kvir filmom. Tako je i u ovom filmu bašta upotrebljena kao sočivo kroz koje se gleda jedna subkultura koja polako nestaje, a kroz centralnu ličnost – ostarelog kruzera – koji nije spreman da se oprosti od svoje mladosti, te seksualnog uzbuđenja koje je bilo njen vitalni deo.

Portret jedne samoće svedočanstvo je o kulturi koja polako nestaje, budući da manjinski identiteti u razvijenim zemljama polako ulaze u mejnstrim, te usput brišu sve one podgrupe čije se ponašanje ne uklapa u želju da se pripada većini. Upravo su zbog toga ovakvi filmovi dragoceni, bilo da je u pitanju dokumentarni ili igrani format, a posebno kada pričaju iz ugla generacija koje su u sumraku života, ali se još uvek sećaju borbi i onih koji su se usput izgubili.

 

Oceni 5