#evonaprimerja
Willi 05 S

Photo: William Eggleston

Postajala sam bespomoćna i to me je plašilo

XXV

Postajala sam bespomoćna i to me je plašilo. Nisam na to navikla. Vrata su stalno bila otključana, kuhinja i toalet daleko, krevet postao stalno prebivalište. Umesto 24 Kitchen, do kasno sam gledala svoja ulazna vrata, a čkiljavo svetlo u predsoblju me je uspavljivalo. Kao da pratim seriju u kojoj je radnja trenutno pomalo dosadna, ali uskoro će se sigurno nešto dogoditi, pojaviće se glavna glumica Sofija Blagojević u ulozi Zoe i doneće puna kolica đakonija za zakasnelu večeru ili makar ponoćnu supicu, kao što ima u fensi hotelima. Ali, nije se događalo ništa, nije bilo čak ni reklama.

Zaspala sam i upala u horor film u kom je glavnu rolu igrala Zoe Gladojević obučena u moj kimono. Imala je zakrvavljene oči i očnjake, a creva su joj nepodnošljivo zavijala. Došla je po mene, ali nije znala s koje strane da mi priđe. Njušila me je, lizala, nervozno prolazila njuškom od mojih stopala do glave i nazad, gurala me, prednjim šapama kopala rupu ispod mene, a onda mi okrenula leđa i zatrpavala me, nabacujući komade zemlje zadnjim nogama. Koprcala sam se ne bih li ustala i pobegla, ali nisam mogla da mrdnem ni trepavicama. Arlauknula je pozdrav Mesecu i otišla.

Uz vrisak sam se probudila. Sivo i hladno jutro me je odalamilo. Zoe je spavala na kauču kao pitomo štene, ni nalik aždaji iz sna. Ne znam kada je došla, ali odahnula sam. Želela sam da je pokrijem krilima plavog goluba. Izgledala je bledo i iscrpljeno. Neko drugi ju je brutalno proterao iz zone komfora, ali važno je da se ona meni vratila.

Strepela sam da je ne oteram svojim vulkanskim mirisima. Počela sam da shvatam da je ono babino, tetkino i mamino bulažnjenje o grudvicama snega bilo čista laž.

Razmišljala sam. Ako kažem Zoe da ne mogu da hodam i zamolim je za pomoć, otići će od mene sigurno. Šta će joj mama kojoj ona treba da bude mama? Neka spava, srculence drago, treba mi vreme da nešto odlučim ili bar smislim novo opravdanje za svoje neustajanje.

Treba doneti odluku, makar i pogrešnu. I to je bolje nego ne odlučiti ništa, kaže Lana. Koprcala sam se po krevetu, pomerajući ruke i gornji deo tela. Zamišljala sam da sam palačinka, vrtela se s kraja na kraj kreveta pokušavajući da odmotam i skinem posteljinu i kimono, ali sam se sve više upetljavala. Besna i poluluda, kidala sam i cepala prljav veš sa sebe. Pa šta? Svakom novom ćaletu cepaju košulju, a ja sam ovoj maloj i otac i majka. Odgurnula sam donji čaršav. Sve se može kad se hoće. Mali koraci dovode do velikih promena. Nego šta. Sve sam dobro uvezala i sakrila ispod ćebeta.

Zoe se probudila i nasmešile smo se jedna drugoj. Ništa je nisam pitala i ona mi je zbog toga bila zahvalna. Kad je ustala, zamolila sam je da otvori širom prozor i čim je izašla iz sobe zavrljačila sam zamotuljčinu napolje. Životni prostor treba oslobađati od suvišnih i nepotrebnih stvari, kaže Lana, a mislim da to pravilo ima i u Blic ženi i kod kineskih boginja feng šuija. Ne znam koliko daleko sam dobacila, ali očistila sam naše prebivalište bar za neko vreme.

Donela mi je doručak u krevet i mirisnu mokru krpicu da osvežim ruke. Anđeli postoje. Snovi su budalaštine. Prženice, šunka, sir, jogurt, sve po redu i u zadnji čas jer su mi se tresle ruke i teško sam obuzdavala talase nervoze. Umakala sam prženicu u jogurt, srkala, mljackala, nisam ni videla ni čula ništa oko sebe. Bila sam omamljena mirisom hleba prženog s jajima i hladnjikavim golicanjem jogurta na nosu i bradi. Mislim da je neko pozvonio na vrata, ali nije me zanimalo. Nisam htela da znam ni za policiju, ni za potragu za maloletnim licem, ni za poštare, ni za kućni savet i plaćanje održavanja zgrade. Želela sam da ližem krem sir s prženice i izbrišem preostalu stvarnost. Kad je pozvonilo drugi put, Zoe je krenula prema vratima, ali sam joj dala znak, odmahujući masnim prstom, da ne otvara. Mrzelo me je da joj objašnjavam da je traži milicija. Mogla bi da se uplaši i ode da potraži drugo sklonište, a mene ostavi samu. Morala sam da mislim na sebe i planiram bar jedan korak unapred.  

* Odlomaki iz #evonaprimerja, Partizanska knjiga, 2022; Objavljeno na portalu Strane

Knjigu možete nabaviti na: Partizanska knjiga

Oceni 5