The L Word Generation Q: Loša sezona
L world 01 S

Photo: IMDb

Postojalo je zrno nade, ali...

Upravo čitam knjigu "Literary Criticism: A Concise Political History" Josepha Northa u kojoj autor poziva na promjenu paradigme u proučavanju književnosti i odmak od shvaćanja akademije kao mjesta gdje se proizvodi znanje o kulturi k razumijevanju kako književnost može dotaknuti čitatelje i pozvati ih na akciju.

Premda se slažem s Northovim prijedlogom, ako bismo ga primijenili na slučaj druge sezone "The L Word: Generation Q", sugerirala bih dijametralno suprotno – strategiju vježbanja kako što ravnodušnije gledati neki kulturni proizvod.

Naravno, serija je oduvijek loša. Naravno, zašto očekujem nešto posebno kad sam i sama nakon nekoliko epizoda rekla da je nova sezona groteskna. Naravno, Joseph North se protivi, nije važno je li serija dobra ili loša, važno je da omogući nove spoznaje.

Priznajem, ostalo mi je zrno nade da su autorice nešto naučile ako su ipak odlučile oživjeti seriju u zreloj dobi svojih likova. Nažalost, ostatak sezone samo je potvrdio prvobitni zaključak – The L Word ne može dati nikakav društveno relevantan komentar i živi isključivo za peripetije.

Igrom slučaja, doduše, ove su sezone peripetije lošije nego ikad. Nakon što je drugi najiritantniji lik u seriji Sophie napokon odlučila da je njezin izbor najiritantniji lik u seriji Finley, a ne Dani, njihova je idila bila veoma kratkog vijeka jer su se autorice potpuno površno dosjetile Finleyjina problema s alkoholom i iznebuha je učinili alkoholičarkom.

U potpuni je zaborav pao, primjerice, njezin problematični odnos s vjerom, koji smo pišući o prethodnoj sezoni pohvalili, premda je i tad bio bolno nerazrađen. Također, autorice su izveli izvele salto mortale u odnosu između Bette i Tine. Nakon što su spojili Bette s nevjerojatno karizmatičnom umjetnicom Pippom Pascal koju izvrsno glumi Vanessa Williams, odjednom su izvukli ideju o pomirbi s Tinom koja nikom nije bila ni u primozgu.

Shane "osuđena" na soliranje

Kratko je, tako, trajao jedini pozitivan aspekt nove sezone The L Worda, a to su dobri parovi. Osim Bette i Pippe, imali smo priliku navijati za fatalnu Gigi i Dani koja je, nažalost, užasno prozirna. Potpuno je izgubljena između lojalnosti ocu (vlastitom privilegiju?) i pravdi, dok je Bette cijelu sezonu osobito bezobzirna, što mi ju je učinilo podosta odbojnom, premda mi je inače među najdražim likovima i premda je sama iznijela cijelu prošlu sezonu.

Doduše, vrijedi zamijetiti da su obje polovice ambicioznih Bette i Dani bile poprilično posesivne i od svojih partnerica, kad su bile pod najvećim pritiskom, tražile potpunu posvećenost i emotivnost.

Stoga mi je najveću sreću ove sezone pružio par Shane i Tess koju nevjerojatno dobro igra Jamie Clayton – nakon niza prebliskih momenata, napokon su si izjavile ljubav, ali autori su i to uništili jer nema smisla dozvoliti da Shane u 17 godina trajanja The L Worda napokon ostvari stabilnu vezu.

Bezglavo srljanje iz zapleta u zaplet

Odnos između Angie i njezine djevojke Jordi ove je sezone neopisivo unazađen ove sezone – kao da se serija, koja je spojila baš sve sa svima, stidi prikazati poljubac dviju tinejdžerica. Koliko je ova sezona loša, a likovi iritantni samo dokazuje to što sam navijala i za cis muškarca, odnosno, Alice i Toma.

Kako smo napomenuli, izuzev dvije dirljive epizode, serija je brutalno podbacila u svim drugim pogledima, osobito u oskudnim pokušajima aktivizma koji su se svodili na nevjerojatno površna pozivanja na Black Lives Matter, urnebesno shvaćanje uloge protesta unutar kapitalizma i reduktivni prikaz opioidne krize.

Politički domet serije zapravo je najbolje uprizoren u "inovativnom" segmentu Aliceina talk showa gdje ugošćuje obične žene koje pričaju svoje priče. Riječ je o pukoj reprezentaciji i veličanju partikularnog koji pretendiraju na politički značaj, ali zapravo su potpuno lišeni bilo kakvog naboja.

Sve u svemu, novi The L Word potpuno je razočaranje, bezglavo srljanje iz zapleta u zaplet bez ikakve razrade, u kojem su pregaženi čak i simpatični likovi. Ako snime sezonu tri, pogledat ću je samo da se razočaram u odnos Shane i Tess, ali dotad ću vježbati potpuno odustajanje od ikakvih očekivanja za The L Word.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5