Film "Do Revenge" (2022)
Do Revenge

Photo: Kim Simms/Netflix

Posveta tinejdžerskim filmovima '90-ih

FILM: Do Revenge; tinejdžerska komedija; SAD, 2022. 

REŽIJA: Jennifer Kaytlin Robinson 

ULOGE: Maya Hawke, Camila Mendes 

OCJENA: *** ½

"Obožavam tinejdžerske filmove iz devedesetih", proklamira jedna od dvije protagonistice Netflixove vrlo solidne crne “teen” komedije “Spremne na osvetu” (“Do Revenge”). Proklamacija je iskrena u osvetom gonjenom tinejdžerskom filmu redateljice i koscenaristice Jennifer Kaytlin Robinson s Mayom Hawke (“Stranger Things”, “Ulica straha”) i Camilom Mendes (“Riverdale”, “Palm Springs”) u glavnim ulogama.

”Spremne na osvetu” pune su finih posveta “teen” filmovima devedesetih, čak i osamdesetih (“Slobodan dan Ferrisa Buellera”, “Heathers”), ali i dvijetisućitih (“Opasne djevojke”, “Cura na lošem glasu” ili “Easy A”), počevši od za žanr klasične “makeover” montaže, kad neugledna djevojka postaje mačka.

U pitanju su “teen” filmovi raznih sufiksa, ne samo komedije, pa se npr. tinejdžeri okupljaju oko fontane kao u hororskom “Vrisku”, jednako kao što imamo i referenciju na “paintball” scenu iz “Deset razloga zašto te mrzim”.

Ipak, tinejdžerske komedije i “teen” drame, mahom devedestih, referentna su točka za Kaytlin Robinson. Prednjače “Djevojke s Beverly Hillsa” ili “Clueless”, direktno citirane u kostimografskom šarenilu školske i ine obleke i “čupavoj” kemijskoj olovci roza boje kojom piše Drea (Mendes) kao što je nekoć pisala Alicia Silverstone u ulozi Cher.

K tome, Drea će – “makeover” scena! – transformirati “novu djevojku”, lezbijku Eleanor (Hawke), po uzoru kako je Cher transformirala Tai u tumačenju Brittany Murphy. S druge strane, Gabbi (Talia Ryder; “Nikad, rijetko, ponekad, uvijek”) provodi novu curu po školi i predstavlja joj društvene skupine. Netom prije toga Eleanor razbija “četvrti zid” kad u vezi turneje po školi reče “Mislim, kao sljedbenica tinejdžerskog filma iz devedesetih, bila bih uvrijeđena da nisam dobila jednu”. Ima još.

U jednoj sceni Gabbi drži u ruci knjigu “Les Liaisons dangereuses”, što je dvostruka referencija: Mayina majka Uma Thurman glumila je u ekranizaciji “Opasnih veza” i roman je poslužio kao inspiracija za veoma popularnu romantičnu “teen” dramu “Okrutne namjere” iz 1999. godine.

Sarah Michelle Gellar, glumica iz “Cruel Intentions” i jedno od zaštitnih lica tinejdžerske kinematografije devedesetih (“I Know What You Did Last Summer”, “Scream 2”), igra ravnateljicu škole i jedini je odrasli lik u “Do Revenge”. Napokon, kao što su “Djevojke s Beverly Hillsa” bile prilagodba “Emme” Jane Austen, a “Cura na lošem glasu” se nadahnula “Grimiznim slovom” Nathaniela Hawthornea, tako i “Spremne na osvetu” inspiraciju traže u romanu.

To je “Strangers on a Train” Patricije Highsmith koji je ekranizirao Alfred Hitchcock (“Nepoznati iz Nord Expressa”). U romanu i Hitchovu trileru dva muškarca “zamijene” ubojstva da ostvare savršeni zločin. Zaplet je prilagođen po mjeri “teen” filma u “Do Revenge” pa Drea i Eleanor “zamjenjuju” osvetu.

Prva zato što je spala na dno društvenog/školskog lanca nakon što je “procurio” njezin intimni video za momka Maxa (Austin Abrams; “Euforija”) i to je naizgled njegovih ruku djelo, a moguće da su krive i njezine prijateljice konkurentice da škola bruji “Drea je snimila pornić”. Druga je nova učenica u školi, društvena izopćenica traumatizirana time što ju je Carissa (Ava Capri) lažno “autala” tvrdeći da ju je Eleanor pokušala nasilu poljubiti.

Priča ima par neočekivanih makinacija/preokreta i “Spremne za osvetu”, neovisno o referencijama, govore vlastitim jezikom, film je sočno napisan i glumljen, satiričan i istovremeno suosjećajan prema likovima, stilizirano režiran s osjećajem za simetrične kadrove.

Osvetnice opisuju sebe kao “ranjene vojnikinje na bojnom polju adolescencije”, Drea kaže Eleanor da zrači energijom Glenn Close u “Kobnoj privlačnosti” (“glenergijom”) i nakon “makeovera” joj saopći “nova vibra ti je elitna p...”, a Max je “lažno progresivni mizogini gad”.

Tu je i izjava “... ali tinejdžerica sam, svi smo mi psihopatkinje”. Likovi su (samo)svjesni, kao da znaju da su likovi i da glume (glumu) u “teen” filmu, no lažno predstavljanje i izvedba dio je (njihove) priče. Obožavate tinejdžerske filmove iz devedesetih? Mogli biste (za)voljeti i “Do Revenge”.

*Prenosimo iz Slobodne Dalmacije s dozvolom urdeništva

Oceni 5