PYOTR495: Horor moderne Rusije
Pyotr1

Photo: www.gaytimes.co.uk

Potera za anti-gej predatorima

Glavni junak filma PYOTR495 - šesnaestogodišnji Pyotr - građanin je Moskve i žrtva homofobije „modernog“ ruskog društva. Tako gledalac ne bude iznenađen kada tinejdžer postane meta ultra-desničarske grupe koja se bavi otmicama pripadnika LGBTIQ zajednice, dok je, između ostalih, štite i ruski zakoni protiv takozvane „homoseksualne propagande.“

Scenarista i reditelj Black Mawson postavio je priču u sred homofobične Rusije, te preokrenuo radnju i homofobne desničare na kraju učinio žrtvama, budući da počinje da ih proganja tinejdžer kojeg su ranije nemilosrdno zlostavljali.

Film počinje scenom u kojoj šesnaestogodišnji Pyotr – igra ga Alex Ozerov iz serije Orphan Black – koristi dejting aplikaciju Hornet, te komunicira sa mladićem za kojeg će se kasnije ispostaviti da pripada nasilnoj ultra-desničarskoj grupi. Nakon što se upozna sa virtuelnim izabranikom Pyotr postaje žrtva nasilja, ali homofobični napadači ne znaju njegovu tajnu, i to da se dečak menja kada nasilje koje trpi ode predaleko.

Iako priča izgleda dovoljno strašno da bi se poverovalo u to da je utemeljena u realnosti, premisa na kojoj se film zasniva je više nego stvarna, budući da gej ljudi u Rusiji žive u konstantnom strahu od kada su 2013. godine na snagu stupili zakoni protiv „gej propagande.“ Da horor ne postoji samo u filmovima pokazuje i situacija u Čečeniji, gde još uvek hapse gej muškarce, te ih zatvaraju u logore, muče ih, čak i ubijaju, a samo zbog njihovog identiteta.

Oceni 5