Film "Tranzicija" na festivalu Transfrontall
Tranzicija1

Photo: Merlinka festival

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije Udruženje građana „Egal“ i Merlinka festival organizuju Festival kulture, aktivizma, zdravlja i politika trans* zajednice „Transfrontall“, koji se održava od petka 17. novembra do nedelje 18. novembra u UK „Parobrod“.

U okviru Transfrontalla u subotu 18. novembra u 20 časova u bioskopu Dragan Gaga Nikolić u UK „Parobrod“ biće organizovana projekcija kratkog filma „Tranzicija“ Milice Tomović, koja će zajedno sa glumicom Ivanom Vuković razgovarati sa publikom. Film je prikazan na Toronto International Film Festivalu, te je dobio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu, kao i nagradu za najbolji kratki film u regionalnoj konkurenciji na Merlinka festivalu.

Radnja filma prati Janu, koja dva dana pred odlazak u Ameriku koristi vreme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima, bivšom devojkom i porodicom. Situacije su emotivne, ali su oni koji ostaju i srećni zbog budućnosti koja Janu čeka u Mičigenu, gde je primljena na postdiplomske studije. Njena sestra je jedina koja zna istinu, a to je da Jana ne odlazi iz zemlje zbog studija, već da bi promenila pol.

Pored „Tranzicije“ u okviru Transfrontalla biće organizovane projekcije dokumentarnog filma „Tranzicija na Kubi“ i igranog filma „Viva“ u petak, 17. novembra u 18 i 20 časova, koji na svoje načine predstavljaju život trans* zajednice na Kubi, kao i igranog filma „Gan Hil Roud“ u subotu, 18. novembra u 18 časova o mačo ocu koji se suočava sa činjenicom da je njegov sin zapravo njegova ćerka.

Ulaz je slobodan.

Oceni 5