Prilikom izricanja pravosnažne presude
Slobodan Praljak

Photo: http://mojahercegovina.com/

Praljak popio otrov i umro

Slobodan Praljak je, kada mu je Haški tribunal izrekao presudu od 20 godina zatvora, ustao i rekao da nije ratni zločinac.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak, pa podigao bočicu i popio gotovo celi njen sadržaj.

Iako mu nije bio uključen mikrofon, njegove reči čule su se i u TV prenosu. Bočicu je uzeo iz džepa.

Advokat generala HVO Slobodana Praljka rekao je potom da je njegov klijent popio bočicu otrova, nakon čega je izricanje presude prekinuto. Ono je ponovo nastavljeno, a zatim nastavljeno u 14.15 sati.

Praljku je najpre ukazana lekarska pomoć u zgradi Tribunala, a potom je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Inače, Žalbeno veće Haškog suda, pre nego što je došlo do prekida izircanja presude, potvrdilo je da je Slobodan Praljak učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Zaključilo je i da nije odgovoran za zločine koji su počinjeni nakon 9. novembra 1993. godine, kao i da nije dokazano da je odgovoran za zločine počinjene u Stupnom Dolu 23.11. 993. Ipak, navedeno je da Praljak nije dokazao da nije odgovoran za planiranje i provođenje zločina u Varošu. Međutim, kako je rekao predsedavajući, Praljkova odbrana nije dokazala kako to utiče na sveobuhvatnu presudu.

Žalbeno veće Haškog suda u nastavku izricanja presude potvrdilo je 20-godišnju kaznu zatvora Milivoju Petkoviću, a Valentinu Ćoriću na 16 godina. Načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću takođe je potvrđena kazna od 10 godina zatvora.

Zastupnica Slobodana Praljka, bivšeg zapovednika Hrvatskog vijeća obrane, kazala je da je njen branjenik "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice. Praljak je izveden iz sudnice, a obezbeđenje je reklo da "niko ne dira čašicu" i da je pozvana medicinska ekipa. Nije jasno kako je uspeo uneti čašicu sа otrovom u sudnicu.

Praljka su izneli na nosilima i prebacili u bolnicu. Borba lekara za njegov život trajala je nekoliko sati, Tribunal je do poslednjeg trenutka tvrdio da "stvar drži pod kontrolom", da se Praljku pruža sva potrebna medicinska njega, kao i da će se kasnije obratiti medijima sa detaljnjijim informacijama.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih na prvostepenu presudu i potvrdilo zaključak da su udruženi zločnački poduhvat "uspostavili Franjo Tuđman i druge političke vođe, sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske". Šestorici optuženih izrečene su presude u ukupnom trajanju od 111 godina zatvora, a Tužilaštvo je tražilo od Žalbenog veća da optuženima izrekne duplo više kazne.

Članovi udruženog zločinačkog poduhvata su, prema presudi, bivši predsednik Franjo Tuđman, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.

Tribunal je dosad potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u slučaju “Prlić“ s ciljem etničkog čišćenja delova BiH. Odbijen je i navod da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe. Kršenje Ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je sudija Karmel Ađijus.

Slobodan Praljak (72) penzionisani je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je u Čapljini (BiH), diplomirao je na tri fakulteta, i kako piše hrvatski Večernji list, bio pripadnik tri vojske, vlasnik brojnih preduzeća i nekretnina koje je kasnije preneo na članove porodice. Elektrotehniku je diplomirao 1970, filozofiju i sociologiju 1971. a godinu kasnije završio je i Akademiju za pozorište i film.

Večernji piše da se Praljku, čiji je nadimak Brada, pripisuje odgovornost za rušenje Starog mosta u Mostaru iako je dan ranije smenjen sa dužnosti zapovednika HVO-a. On je pak tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksploziva postavljenog na levoj obali Neretve na kojoj je bila Armija BiH. U sredu je oslobođen po toj tački optužnice.

Tokom suđenja u Hagu, gde je nepravosnažno osuđen na 20 godina robije, izdao je 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskog rata i analizama rata u BiH. Ministarstvo finansija te je knjige proglasilo šundom i pre četiri godine naplatilo mu PDV.

Oceni 5