Slušaj me
Bobby1

Bobby Griffith

Photo: Facebook

Prayers for Bobby: Neznanje ubija

„Svake godine na Svetski dan autovanja (11. oktobar) mislim na svog sina. Bobby je bio gay, a ja hrišćanka, pa zbog vere nisam imala razumevanja za svoje dete. Dve godine nakon što se autovao (1983) moj sin je skočio sa nadvožnjaka i tako okončao svoj život. Tome je, između ostalog, doprinelo i moje neznanje, pa sam, a to danas sigurno znam, i ja bila razlog što je odlučio da se oslobodi života. Verovala sam da pomažem sinu tako što mu savetujem da se „izleči molitvom,“ ali nisam bila u pravu.“

Tako danas govori Mary Griffith, majka i borkinja za LGBTIQ prava, koja jednom nije razumela šta „gay“ uopšte znači. Po motivima iz njenog, te života njenog sina, 2009. je snimljen film „Prayers for Bobby“ baziran na romanu Leroy Aarons. Ulogu Mary dobila je Sigourney Weaver, koja je tačno i nemilosrdno odigrala scene koje su se jednom stvarno dogodile.

Griffith se nakon sinovljeve smrti okrenula LGBTIQ zajednici, te se pridružila pokretu PFLAG – prvoj i najvećoj organizaciji koja okuplja roditelje, rođake i prijatelje LGBTIQ osoba. Potpuno se odrekla svojih anti-gay stavova, i postala jedna od najglasnijih u borbi za prava manjine.

Oceni 5