XXZ magazin preporučuje
A Teacher

Photo: Chris Large/FX Networks

Pred tvojom školom vrebaću ja

Serije

A Teacher (mini serija, 2020)

A Teacher je jedna od onih serija o kojoj svi imaju mišljenje, čak i ako je nisu gledali. Obrađuje kontroverznu temu i u skladu s tim podstiče na polemiku, makar i sa samim sobom. Uprkos tome, ni na trenutak ne eksploatiše tu temu kontroverze radi, ne servira senzacionalizam zarad gledanosti i čini se da čitavoj priči pristupa obazrivo.

Autorka serije Hannah Fidell 2013. je snimila istoimeni film, sa istom premisom, ovoga puta razvijajući je u 10 polučasovnih epizoda. U fokusu je veza između profesorke engleskog u srednjoj školi Claire Wilson (Kate Mara) i njenog učenika Erica Walkera (Nick Robinson). Ona je u ranim tridesetim, on ima 17-18 godina i već su na osnovu toga mnogi zaključili da serija nema nikakvog smisla jer je on "dovoljno odrastao", da je veza sa profesorkom san, a ne noćna mora srednjoškolaca, te da je, na kraju krajeva, on njoj prvi prišao, u šta veruje i sama Claire... Međutim, ova serija i jeste sva u nijansama i nagoveštajima koje treba dobro pratiti. Retko ko tu išta radi zato što ima pakleni plan, već zato što ne zna bolje, a u tome i jeste problem. Profesorka mora da zna bolje od učenika, koliko god on bio zreo. Neko bi trebalo da zna da se osoba više menja i sazreva od 17. do 27. nego od 27. do 37. godine, recimo. Nekom bi trebalo da bude jasno da je disbalans moći u vezi poguban za onog ko je ima manje. I da, na kraju krajeva, u takvim odnosima jedino slabiji ima pravo na grešku.

Equinox (prva sezona, 2020)

Skandinavski noar je već sakupio vojsku obožavalaca, budući da je mnogo onih kojima prija mračno okruženje. Equinox spada baš u tu kategoriju, a serija je nastala na osnovu popularnog danskog podcasta.

Mnogi se slažu da ima potencijal za snažan psihološki triler sa natprirodnim elementima, a već prva epizoda nudi dovoljno informacija da zainteresuje i najotpornijeg gledaoca. Solidan uvod vodi finoj razradi, a situacija se komplikuje taman toliko da ne postane previše kompleksna. Ovo je odličan materijal za sve kojima nedostaje nemačka serija Dark, budući da su zagonetke slične, samo sa manje putovanja kroz vreme.

The Chilling Adventures of Sabrina (četvrta sezona, 2020)

Tinejdžerka veštica se na male ekrane vratila 31. decembra, a sa poslednjom, četvrtom sezonom. Za razliku od humoristične serije Sabrina, the TeenageWitch iz 1996. godine nova verzija, The Chilling Adventures of Sabrina, mračnijeg je humora od svoje prethodnice, vernija stripu, a opet dovoljno neopterećena i zabavna da može da odgovara svim uzrastima.

Serija i dalje ozbiljno pristupa svojim paranormalnim elementima, pa se nema utisak da je sve nabacano kako je to često slučaj u horor serijama namenjenim tinejdžerskoj publici, već je svaki deo radnje solidno uklopljen. Četvrta sezona donosi veliku bitku protiv osam zala, pa je svaka epizoda novi okršaj.

No Offence (2015 – 2018)

No Offence je britanska poslastica za krimi-sladokusce, koja tokom svoje tri sezone predstavlja gotovo savršeni miks drame, trilera i crnohumorne komedije. Svaka sezona ima glavnu temu oko koje se plete mnoštvo malih i (ne)povezanih priča, a opet, sezone se međusobno i te kako razlikuju. Ono što ih povezuje je trio detektivki iz mančesterske policije – Viv, Dinah i Joy. One, s Viv na čelu, vode tim koji istražuje slučajeve počev od ubistava devojčica sa Daunovim sindromom do zločina koji vode do jedinstvene šefice bande.

Viv, Dinah i Joy mnogo su više od koleginica. Njihov odnos je jedinstven i dramaturški perfektno izgrađen. Koliko su tu jedna za drugu, toliko su i spremne da sve privatno zanemare zarad istrage. Na kraju, jedna drugoj uvek čuvaju leđa, ali tako da uspešno izmiču stereotipima o ženskim prijateljstvima. Njihovo uzajamno poverenje je bezgranično, a ipak svakog trenutka lomljivo. Dovoljno je da jedna reč pokrene lavinu užasa i da od te snažne povezanosti ostanu samo krhotine. Njih tri zajedno, kao i svaka ponaosob, hodaju po ivici noža, dok istovremeno nijednog trenutka ne gube osećaj za pravdu. Najbolje se to vidi u poslednjim epizodama prve sezone, koje donose šokantan rasplet.

Kod nas je ingeniozno prevedena kao Nos za zločin, pa izgleda da neko namerno želi da sabotira ovdašnje gledaoce i odvrati ih od ove serije. Ne dajte se zavarati!

Film

Monsoon (2020)

Monsoon bi slobodno mogao da se nazove meditacijom o ljubavi i poreklu. Henry Golding igra Kita, muškarca koji se vraća u Vijetnam, nakon što se cela porodica odselila u Veliku Britaniju još kada je bio dečak. U Sajgon (danas Ho Chi Minh) dolazi nakon smrti roditelja, kako bi pronašao pogodno mesto da ih sahrani, ali delić koji mu je uvek nedostajao.

Umesto osećaja pripadnosti, Kit se u rodnom gradu oseća kao turista, između ostalog i zbog toga što je zaboravio jezik. Pokušava da rekonstruiše prvih šest godina svog života, a usput sreće i Lewisa (Parker Sawyers) koji bi vrlo lako mogao da postane njegova budućnost.

Two/One (2019)

Kaden je svetski šampion u skijaškim skokovima i boravi u Kanadi. Khai je biznismen iz Šangaja. Žive svoje živote, ne sluteći koliko su u stvari povezani.

Svako je bar jednom razmišljao o tome da negde na svetu postoji neko ko se oseća potpuno isto, te razume sve nevolje, ma koliko delovale beznačajno. Debitantski film reditelja Juana Cabrala bavi se upravo tom temom, ali ide mnogo dalje od prostog razumevanja. Ovaj film je i metafora za globalizaciju, za put ka svetu u kojem će svi biti povezani mnogo više nego što žele.

Cat Sticks (2019)

Kišni je dan u Kolkati, a grupa mladih zavisnika traži sledeće uzbuđenje, sledeću dozu. Neki žele jednostavno olakšanje, dok drugi tragaju za načinima da se noć nikada ne završi. U pitanju je intiman prikaz zavisnosti, a debitantski film Ronnya Sena gradi do sada neviđeni portret Kolkate.

Never Look Away - Werk ohne Autor (2018)              

Reditelj Florian Henckel von Donnersmarck poznat nam je po remek-delu The Lives of Others. U Never Look Away takođe ispituje posledice totalitarne ideologije, ali ne pokušava da nadmaši samog sebe, što je samo po sebi odlično. Uspeva da ostane u službi priče i sjajno razvijenih likova, te istine i umetnosti, koje su i centralne teme filma.

U ovoj tročasovnoj sagi, koja pak ni na trenutak ne zamara, pratimo razvojni put Kurta Barneta, od detinjstva do njegovih tridesetih godina i prve umetničke afirmacije. Istraumiran gubitkom tetke, koja zbog svoje mentalne bolesti završava u gasnoj komori nacističke Nemačke, Kurt se okreće slikarstvu kao umetnosti zahvaljujući kojoj može da dođe do istine i da predstavi istinu. No, sve dok ne pomiri slike iz detinjstva koje ga opsedaju sa doktrinama raznoraznih umetničkih pravaca, te sopstvenim osećajem, obrazovanjem i težnjama, ni do kakve velike istine neće doći. U međuvremenu će gledati kako beskičmenjaci opstaju i napreduju u svim režimima – nacističkom, komunističkom, kapitalističkom... Međutim, on je svestan i toga da postoji nešto što sve njih prevazilazi. I u tome je najveća snaga filma – u besprekorno povezanim motivima, zaokruženoj priči, gotovo sumatraističkoj ideji da je sve na svetu povezano, ujedno i uzrok i posledica.

Never Look Away je istovremeno i topao i potresan film, za koji se zaista može reći da nikog ne ostavlja ravnodušnim, a da pritom to ne bude samo puka fraza.

Knjige

Džon Stjuart Mil „Potčinjenost žena“

Britanski liberalni mislilac Džon Stjuart Mil je još 1869. godine pisao: „Ostajući pri stanovištu zdravog razuma i konstituciji ljudskog uma, ja poričem da iko zna, ili može znati, prirodu dvaju polova, sve dok ih vidimo samo u njihovom sadašnjem međusobnom odnosu. (...) Ono što se danas zove prirodom žena jeste savršeno veštačka tvorevina – rezultat nasilne represije u nekim pravcima, neprirodnog podstreka u drugim.“

Njegova partnerka Harijet Tejlor Mil i on bili su istaknuti borci za pravo glasa žena, što samo govori o tome da borba protiv diskriminacije treba biti stalna i postojana, jer nije svaka bitka za rodnu ravnopravnost završena time što su žene dobile pravo glasa, mada upravo ta pobeda predstavlja važnu prekretnicu u borbi za ženska prava. Iako je prošlo više od stoleća od objavljivanja eseja „Potčinjenost žena“, i premda su mnoge pobede u borbi za rodnu ravnopravnost izvojevane, čini se da napredak nije ni najmanje tako silovit i ubrzan kao što se u Milovo vreme možda moglo pretpostaviti.

Bitnici, zbornik tekstova

Vrhunac bitničkog pokreta bio je negde na prelazu iz pedesetih u šezdesete godine prošlog veka u njujorškom Grinič Vilidžu, gde je bilo oko 500 bitnika, te Los Anđelesu gde ih je bilo oko dve hiljade. U ovom zborniku može da se nađe nekoliko tekstova, a možda je najzanimljiviji esej Džona Holmsa – Beat pesnici.

Pesma

Aly & AJ – Slow Dancing

Aly & AJ su sestre Alyson i Amanda Michalka, američki indie pop duo koji je dugo na sceni, no čija je popularnost oživela nakon što je njihova Potential Breakup Song postala viralna na društvenoj mreži Tik Tok, pa eto neke vajde i od nje (iako je, ruku na srce, ta pesma užasna). Slow Dancing je nedavno objavljen singl koji najavljuje novi album sestara Michalka i pokazuje njihov neverovatan muzički napredak.

Nostalgija

Heart of Glass (1976)

Jedan od važnijih Herzogovih filmova – Heart of Glass (1976) – može da se tumači kao vizija čoveka u opustošenom životu. U filmu nema „karaktera“, iako se junaci razlikuju, već su to oni kojima su oduzete duše jer nisu uspeli da ispune zadatke. Bez nečega što mogu da rade, i bez budućnosti, ostali su bez volje za životom. Život bez svrhe prestaje da bude život.

Pauline at the Beach – Pauline à la plage (1983)

Marion se razvodi, pa sa svojom petnaestogodišnjom nećakom odlazi na odmor u Normandiju. Oko njih su muškarci, koji ovaj letnji film upotpunjuju jedino svojim telima.

Kratki film

The Idea – L'idée (1932)

Ideja je naga muza koja luta svetom i napada svet muškaraca, te pravi nered gde god se pojavi. U pitanju je priča koja se još 1932. godine okrenula protiv uređenja koje nije namenjeno svima.

Horor

The Eyes of My Mother (2016)

Ovo je lep, ali jeziv događaj – film koji na momente liči na poeziju usred neke noćne more. Takozvani arthouse horor je tako pre četiri godine dobio pojačanje, priču o promenljivim ulogama, o žrtvama koje se stapaju sa svetom monstruma.

Video igre

Nekoliko zanimljivih igara za pametne telefone

Mnogo je igara koje su napravljene specijalno za pametne telefone, a vremenom postaju sve bolje i bolje. Korisnici ih igraju kako bi prekratili vreme, pa se telefoni pretvaraju u naprave za eliminaciju viška slobodnih sati (ukoliko je višak danas uopšte moguć).

Kada se kaže da je neka igra zarazna, obično se misli da je zabavna toliko da igrač i ne primeti da su protekli sati od kada je počeo da igra. U izobilju sadržaja pronalaženje prave igre je ponekad nemoguća misija, pa ne pomažu ni algoritmi koji nove igre preporučuju na osnovu onoga što se korisniku ranije dopalo. Evo nekoliko naslova.

Subway Surfers

Oni koji se dive modernim umetnicima kao što je Banksy sa ovom igrom dobijaju mogućnost da i sami crtaju murale. Sve se dešava između podzemnih voznih pruga, a cilj igre je da se izbegnu vozovi i druge prepreke, sakupe bonusi i izbegnu policijske patrole.

Dots

U svetu tačaka svaki drugi oblik je suvišan. Zadatak je jednostavan – cilj je da se spoje tačke iste boje, a proces je daleko zabavniji nego što se čini.

Badland

Badland je za one koji vole strašne i uvrnute igre koje obiluju mrakom. Glavni junak je stvorenje neobičnog oblika koje putuje kroz postapokaliptične prostore, te izbegava opasne zamke i prepreke. Cilj je da se preživi, a doživljaj upotpunjuje sjajan dizajn.

*Kontrapreporuke

The Beach House (2020)

Kritičari ga vole, publika ne. Ovoga puta publika je u pravu.

 

Oceni 5