XXZ magazin preporučuje
Witt 01 S

Photo: IMDb

Preko veštica do zvezda

Film

Official Secrets (2019)

Istinita priča o uzbunjivačici iz redova britanske tajne službe Katharine Gun je drama koja se provukla "ispod radara", iako je više nego vredna gledanja. Gun je 2003. primila mail u kojem je pisalo da je potrebno da prisluškuju predstavnike UN iz malih zemlja i dođu do inkriminišućih informacija kako bi ih mogli ucenjivati u slučaju da se usprotive ratu u Iraku. Mail je prosledila najpre prijateljici aktivistkinji, a potom je priča završila na naslovnim strnama.

Nakon što je afera dospela u javnost, Katharine je prošla pravi mali pakao, da bi na kraju pravda bila zadovoljena, bar u njenom slučaju. Nema razloga to ne reći jer kod ovog filma nema iznenađenja i opasnosti od spoilera. Temi se pristupilo dokumentaristički, bez senzacije i pompe. Official Secrets bez ikakvog uvijanja, sjaja i napetosti priča priču o običnim ljudima koji uvek imaju šansu da se potvrde kao veliki ili mali.

Two Popes (2019)

Anthony Hopkins kao papa Benedict XVI i Jonathan Pryce kao kardinal Jorge Bergoglio, koji će postati papa Franja - sjajni glumci u službi vere, ali pre svega scenarija iza kojeg stoji neverovatni Anthony McCarten.

Nisu sve scene besprekorne, pa su neke sekvence pomalo i zamorne, ali je u 125 minuta smešteno dovoljno da bi film bio vredan preporuke. Reditelj Fernando Meirelles napravio je finu liniju između tradicionalnog pape Benedikta, koji bi da se ostane verno vekovnom nasleđu crkve, i budućeg pape Franje koji ne može da spava zbog bogatstva u kojem se Vatikan kupa, i pompe koja dolazi sa visokim položajem unutar katoličke crkve. Hopkins i Pryce su u vrhunskoj formi, te se skoro savršeno kreću oko suptilnih sukoba i nesuglasica oko tumačenja božje reči i volje.

Serije

The Witcher (1. sezona, 2019)

Veštice, čudovišta, dvorci i naravno – Witcher. Nismo dugo čekali na epsku fantaziju koja bi zauzela mesto koje je ostalo upražnjeno nakon Game of Thrones, serijala Harry Potter ili Lord of Rings. Iako u sebi ima pomalo od svega, novi serijal sa magijskim elementima više se orijentiše na odraslu publiku, pa ne preza ni od toga da glavnog junaka svuče do gole kože.

Da se razumemo, nije ovo remek delo, a posebno zbog toga što pomalo podseća i na neke ne baš sjajne serije iz devedesetih godina prošlog veka, ali se Geralt dobro spremio, pa bi možda i mogao da nas odvede u smeru koji neće biti potpuno besmislen. Mi smo spremni da ga pratimo.

Glow (2017 - )

Dok se četvrta, i poslednja, sezona ne bude emitovala polovinom 2020, red je da pogledamo ili se podsetimo prve tri. Žene okupljene oko Gorgeous Ladies od Wrestling (GLOW) našle su u rvanju šansu, utehu i novi početak, a njihove priče, međusobni odnosi, profesionalni i privatni životi izvor su neverovatno dobre zabave, ali i mnogo više od toga.

Glow je pametna, duhovita i izuzetno neobična serija, baš onakva kakvi su i njeni likovi. Uz to, smeštena je u '80. godine, pa je uživanje u kiču, ludim frizurama, specifičnoj modi i odličnoj muzici zagarantovano.

Knjige

Bugarska baraka, Milisav Savić

Prošlo je 50 godina od kada je „Bugarska baraka“ oplemenila crni talas u prozi, a priče i romani Milisava Savića sve do danas zauzimaju važno mesto na mapi pripovedanja u zemlji Srbiji. Ova knjiga je, pre svega, otvorila provaliju ljudske tuge, pričajući o goloj egzistenciji, besmislu i gorčini, i stvarajući novi prostor za jednu staru katarzu. Jezik je surov, a način obraćanja grub – kroz formate koji su deo svakodnevnog života, poput polupismenih pisama, najcrnjih hronika, poruka sa zidova javnih toaleta i drugih ljudskih lokacija.

Viktor Frankl, Zašto se niste ubili?

Viktor Frankl, profesor i psihijatar, preživeo je boravak u logorima tokom Drugog svetskog rata, od 1942. do 1945. Na osnovu sopstvenog iskustva i posmatrajući druge logoraše, napisao je knjigu koja je kod nas prevedena kao Zašto se niste ubili? Traženje smisla življenja, jednu u nizu onih koje se bave logoterapijom, odnosno terapijom fokusiranom na smisao života, psihoterapeutskim pravcem koji je upravo on i razvio. Frankl na sopstvenom primeru dokazuje da apsolutno svaki život, kakav god bio njegov tok, ima smisao.

"Koncentracioni logor je tu samo kao primer, recimo kao model. Želeo sam njime da pokažem ne samo da život ima svoj smisao, već i da ga zadržava u svim uslovima i  pod svim okolnostima, čak i onakvim kakvi su bili u Osvjenćimu, i da će ga sačuvati do svog poslednjeg trenutka, do našeg poslednjeg daha", objašnjava Frankl.

Pesma

The Raconteurs su se ove godine vratili i nadamo se da nikad neće otići, a "Somedays (I Don't Feel Like Trying)" je njihov najnoviji singl.

Video igre

Twin Peaks kao virtuelna kompjuterska igra

David Lynch se udružio sa kompanijom Collider Games, a kako bi udruženim snagama Twin Peaks preveli u virtuelnu realnost.

Televizijska serija koja se pojavila 1990. godine, i gledaocima donela misteriju koja obavija slučaj Laure Palmer, stekla je ogroman broj obožavatelja, pa se 2017. pojavio i nastavak koji je zaokružio priču. Twin Peaks franšiza sada nastavlja da raste, pa se spekuliše o novom serijalu, a tu je i igra osnažena virtuelnom realnošću. Igrači tokom igre posećuju kultne destinacije iz serije, na prvom mestu slavnu Crvenu sobu. Cilj igre je da se pomogne agentu Cooperu i Gordonu Coleu u rešavanju ubistva Laure Palmer, a da bi se to postiglo neophodno je da se reši serija slagalica, te da se tako otključa svaki sledeći nivo koji je građen u escape room stilu.

Igra je već dostupna na Steam-u za Oculus Rift, Vive i Valve Index, a očekuje se da kasnije stigne i na Oculus Quest i PlayStation VR.

*Kontrapreporuke

American Woman (2018)

Serija American Woman je hibrid očajnih domaćica, "pravih" domaćica iz reality programa i neodoljive želje da se na brzu ruku primene neke kvazifeminističke teze, uz blještavu, groovy estetiku '70-ih.

Uprkos tome što u seriji igraju zvučna imena, u njoj ipak nema ničeg primamljivog, niti vrednog gledanja, bilo čega što bi gledaoce vezalo za ekran i pružilo razlog da ostane. Ne može drugačije kad je scenario bolno loš. Ne pomaže ništa.

 

Oceni 5