XXZ magazin preporučuje
Black Bear S

Photo: EOne/Momentum Pictures/AP

Prekrštene noge, ukršteni identiteti

Film

Black Bear (2020)

Iako mrki medved u ovom filmu igra tek sporednu ulogu, pojavljuje se kao okidač za ljudsko nad kojim se često gubi kontrola. Priča u kojoj se mrse niti savremenog šou-biznisa, uzbudljivo je iskustvo, a Aubrey Plaza je u odličnoj formi.

Psihološki triler sa komičnim elementima cepa se na dva dela, pa se takoreći radi o dva filma u jednom. Sigurno je da je u pitanju ozbiljan test za pisce, glumce, te sve kreativne radnike koji su se s ovim medvedom hvatali u koštac, ali i za gledaoce, bar one koji vole izazove. Film počinje isto kao što se završava – glavna junakinja Allison sedi pored jezera, prekrštenih nogu i ukrštenih identiteta. Zamućene granice između glume i realnosti se otvaraju, toliko da izgledaju kao kapije u neku drugu dimenziju, a glavni pokretač je mračni humor koji povezuje čak i one koji se nalaze u različitim svetovima.

Giant Little Ones (2018)

Ovaj film izvrće tradicionalnu priču o odrastanju, pa je uz pomoć odličnih glumaca podiže na nivo savremenosti, otkrivajući svet koji više nema strpljenja za primitivne i nazadne stvari.

Uprkos modernosti, junaci su ipak skloni predrasudama, najpre homofobiji koja i danas ruši stabilnost. Malo je onih koji su spremni da odustanu od privilegija većine, pa se čim pomisle na drugačijost lede od straha. To ostavlja prostora za povrede koje su često ozbiljnije nego što pojedinac/ka može da podnese. Prednost je što je film otvoren i spreman da priču ispriča bez uzdržavanja, zahvaljujući čemu imamo novi klasik koji je pre svega namenjen tinejdžerima, ali i svima koji uživaju u dobroj priči.

Dead Pigs (2018)

Nesrećna sudbina uzgajivača svinja, građanka koja brani svoj dom, zaljubljeni konobar, razočarana bogatašica – sve su to temefilma koji je režirala Cathy Yan. Snove im remete hiljade mrtvih svinja, koje plutaju rekom Huangpu i prete da ugroze moderni Šangaj.

Delom porodična drama, delom komedija apsurda, priča o mrtvim svinjama je odlična društvena satira, osvrt na savremenu Kinu. U sebi okuplja snove sanjara i čudaka, te svih onih koji žude za povezanošću u svetu u kojem su građani sve više udaljeni jedni od drugih.

Serije

Porodica (mini serija, 2021)

Serija Porodica scenariste i reditelja Bojana Vuletića prikazivala se od ponedeljka 29. marta do petka 2. aprila, a prati događaje od pre tačno 20 godina, odnosno hapšenje Slobodana Miloševića i sve što se desilo neposredno pre i što je usledilo neposredno posle.

Gledamo devastiranu zemlju, uništene živote, obične ljude koji su nekad živeli sasvim normalno... I ne pitamo se samo šta smo to uradili, u stilu replike iz Profesionalca: „Nije Sloba kriv, mi smo govna“ (premda jesmo, jasno je), već se po ko zna koji put potvrđuje da zločin ima svoje ime, da zločinci imaju svoja imena i da se zna ko su. Da hapšenje Miloševića nije tek ispunjavanje hira i uslova Zapada, već moralna jednako koliko i pravna obaveza. I to, kao običan narod, nikako da shvatimo i prihvatimo odgovornost za izbor sopstvene nesreće. Zaista, niko ne može da nas uništi osim nas samih, kako reče Mirjana Marković.

„Drama je velika i kad je junak mali. Veličinu drame ne određuje veličina junaka. (...) Odigraj, Slobodane Miloševiću, i poslednji čin“, stoji u pismu Ivana Stambolića Slobodanu Miloševiću iz 1991, što se u seriji i citira. To je možda i najbolji opis Porodice, sama suština bračnog para Milošević-Marković i izvor svih naših sukoba. Slobodan Milošević je svoj poslednji čin odigrao tek nakon deset godina. Prekasno. Posledice tog decenijskog krvavog igrokaza osećamo i danas. Kao u snu.

Više pročitajte ovde.

Ted Bundy: Falling for a Killer (dokumentarna serija, 2020)

Mnogima je preko glave priča o serijskim ubicama, a posebno o Bundyu o kojem je u poslednje vreme snimljeno nekoliko filmova i serija. Ted Bundy: Falling for a Killer se od većine ipak razlikuje, a po tome što je ovo serija o žrtvama, pa ubica nema kultni status, već je tu jedino kao onaj koji je uništio mnogobrojne živote.

Ispričana iz ugla Bundyeve dugogodišnje partnerke, žrtava, ali i žena koje su u to vreme izveštavale ili učestvovale u istrazi, ova serija nudi potpuno drugačiji ugao i ne napušta čak ni one žene koje u to vreme nisu nailazile na razumevanje. Među njima su i dve partnerke ozloglašenog serijskog ubice, žene koje su i same žrtve psihopate koji je bio majstor manipulacije i kontrole. Ovo je odličan model za to kako se pričaju priče u kojima se ubice ne slave i ne postaju mitovi ili ikone pop kulture.

And Then There Were None (mini serija, 2015)

Snimljena prema romanu Agathe Christie, a oslonjena na dečju pesmicu poput one Deset ljutih gusara (u politički nekorektnoj tradiciji crnaca ili Indijanaca, a u seriji vojnika), priča nas vodi na usamljeno, sablasno ostrvo, u raskošnu ali napuštenu kuću u kojoj zatičemo desetoro stranaca, zatvorenih i osuđenih na milost i nemilost kako prilika tako i sustanara. Jedni drugima su i potencijalni pomagači i saveznici, kao i mogući dželati, a misterija je sve – počev od toga ko su i šta ih povezuje, te zašto su baš oni izabrani da se nađu u toj kući.

Niko pak tu nije došao silom, svako je „namamljen“ na najpogodniji mogući način, a prava igranka počinje tek onda kada padnu i prve žrtve, u skladu sa odbrojavanjem u pesmici. Svi oni vrlo brzo shvataju da im neko kroji sudbinu baš po meri te pesme za decu i da će i njihova glava doći na red kad-tad. Uz, naravno, osnovanu sumnju da će se možda izvući i da je baš neko među njima nemilosrdni ubica.

Ova ekranizacija poznatog romana jedna je od najuspelijih. Sve vreme je napeto, uzbudljivo, te odlično igrano i režirano.

Top of the Lake (dve sezone, 2013 - 2017)

Iako je prva sezona nešto bolja od druge, svaka epizoda vredi utrošenog vremena, najpre zbog veličanstvene ElisabethMoss. U vreme kada se svakog dana pojavi bar jedna nova serija, teško je izabrati nešto dobro, a Top of the Lake to jeste, čak i sa svim propustima koji su pretili da seriju unize.

Moss igra detektivku koja se vraća na rodni Novi Zeland. Nije to ona zemlja iz Gospodara prstenova, već grublje, surovije okruženje u kojem nisu sigurna ni deca. To ne znači da predeli ne oduzimaju dah, naprotiv. Sa svakom epizodom glavna junakinja postaje sve kompleksnija, budući da se svim silama odupire poreklu i meštanima koji pokušavaju da je uvuku u svoje sulude živote. Odupire se koliko može, ali nijedno ljudsko biće nije otporno na uticaj okoline u kojoj se formiralo.

Knjige

Džon Štajnbek „Crveni poni“

Crveni poni je priča o odrastanju, (ne)ispunjenim željama i surovoj stvarnosti koja uvek nađe način da nas podseti da je tu. Dečak Džodi živi na jednoj kalifornijskoj farmi sa svojim roditeljima, njihovim radnikom Bilijem Bakom, a susreti sa skitnicom i dedom koji im dolazi u posetu spadaju u neka od njegovih najvažnijih iskustava. Zahvaljujući njima Džodi bolje upoznaje članove svoje porodice, pa i sebe i svet. On je jedan od onih nežnih, krhkih dečaka, jedan od onih malih idealista povučenih u sebe koje ne srećemo često u literaturi. O Džodiju i njegovoj okolini možda bolje govori njegov odnos prema životinjama, pun ljubavi, nežnosti i neizostavne strepnje. Štajnbekov precizan, čist, ali nimalo suvoparan i hladan stil priču čini još emotivnijom i upečatljivom, a ideal crvenog ponija još teže dostižnim.

Slobodanka Boba Đuderija „Zovem u vezi posla“

Savršena rečenica

Najgore je kad dođe ta jedna savršena rečenica pa radosno poskočim i zgrabim pero. Napišem je, puna iščekivanja, kao da ostale rečenice koje očekujem nisu moje, kao da će mi ih netko dopremiti, dostaviti kao paketić nepoznatog sadržaja kojeg ću otvoriti s nestrpljenjem i znatiželjom. I napišem tako tu savršenu rečenicu koja je došla baš tako lako, kao poklonjena, i uvjerena sam da iza nje slijedi vodopad istih takvih rečenica no, najednom nastane potpuni muk.

Dobro, ne odustajem, gledamo se oči u oči moja savršena rečenica i ja. Pokušavam joj objasniti da ona nije tu da bi stajala tako i šepurila se sama, da je ona tek početak nečeg velikog. Podsjećam je da su nju, takvu savršenu, iznjedrile moje emocije. Duboke, čiste, jake. Samim tim, treba ih ovjenčati bar pjesmom, može i bez rime, može i pjesmom u prozi, ili prozom u stihu. Bilo što, ali pobogu, jedna rečenica? Što da čovjek započne, ili, još gore, što da uopće završi, s jednom rečenicom?

Promatram je i moja frustracija i uvrijeđenost rastu paralelno sa svjesnošću o njenoj savršenosti. To je ono što boli - previše je savršena da bih je izbrisala. Dragocjena je, jer svaki pisac zna kad je napisao nešto savršeno. I ne može se toga tako lako odreći. Ima li, na kraju krajeva, išta taštije na svijetu od pisca? Pogotovo u trenutku kad se gleda oči u oči sa svojom savršenom rečenicom. O bože, kakve li grozne, odvratne nemoći!

Moja rečenica, nepomična i dovoljna sama sebi kao mačka na suncu, niti okom nije trepnula pred mojim patnjama. Ne pada joj na pamet pretvoriti se u nešto veće od sebe same. Moje emocije, koje su je stvorile, još su tu, i bujaju, i napinju mi kožu ali ne izlaze vani, kao da me je netko zašio cijelu i bojim se implozije koja će me raznijeti pa sad već molećivo gledam u moju savršenu rečenicu, uvlačim joj se kao izdavaču, trgujem s njom, ucjenjujem - ako se ovaj čas ne upristojiš i ne pustiš druge rečenice do sebe, više nikad, ali nikad neću niti riječ napisati!

Ma niti da trzne. Učinilo mi se čak da prezrivo frkće. Pomalo se mirim sa situacijom. Znam već, neće popustiti. Mogu je samo spremiti u moje skladište savršenih rečenica od kojih nikada ništa nije nastalo. To sam i napravila. Tu noć sam sanjala čudne snove. Bilo je u njima sretnih ljubavnika, mostova, vječnosti i strasti. Bilo je suza i poljubaca u vrat. To mi je moja rečenica milostivo dopustila da zavirim u sve ono što bi iza nje bilo došlo, samo da nije bila tako tvrdoglava...

Pesme

Garbage – The Men Who Rule The World

Shirley i kompanija su 30. marta objavili prvi singl sa albuma No Gods No Masters, koji izlazi 11. juna. Tekst i spot sami za sebe dovoljno govore i, kako tabloidi vole da kažu, šalju snažnu poruku. Ne preostaje ništa drugo nego da slušamo, gledamo, uživamo i složimo se!

St. Vincent  - Pay Your Way In Pain

I St. Vincent je bila vredna tokom prethodnih godinu dana, pa u skladu s novim albumom ima i novi imidž, te posebnu priču i estetiku koji ga prate. Vrlo promišljeno i umetnički suvereno vlada i ovom etapom svoje karijere, pa se čini da će album Daddy's Home, najavljen za 14. maj,  biti sasvim osobeno audiovizuelno iskustvo, uz nezaobilazne retro momente.

Nostalgija

Lorenzo's Oil (1992)

Istinite priče su one koje najviše bole, ali i najviše raduju ukoliko vode srećnom kraju. Film o Lorencovom ulju priča je o bolesti, ali i o istrajnosti i herojstvu roditeljske ljubavi.

Dokumentarni film

Stray (2020)

Pasa lutalica ima u skoro svim delovima sveta, pa se i neke razvijene zemlje i dalje bore sa ovim problemom. Jasno je da životinje ne biraju život na ulici, te problem nastaje usled neodgovornog ponašanja vlasnika – mnogo je onih koji pse i mačke tretiraju kao igračke, pa ih odbacuju kada odrastu i postanu veća obaveza. Upravo je to sudbina ogromnog broja nekadašnjih ljubimaca širom sveta, pa i u Turskoj.

Horor

The Visit (2015)

Horor filmovi koji se vrte oko pronađenih snimaka odlični su izvori strave i užasa, pod uslovom da je sve urađeno kako treba. The Visit tu formulu dobro prati, te od nje odstupa na pravim mestima. Strah tako postaje stvaran, najpre zbog toga što se prepliće sa strahom od napuštanja i nedostatka ljubavi.

Video igre

Tale of Immortal: Nova hit igra na Steamu

Igra Tale of Immortal postala je hit na platformi Steam krajem januara, pa je brzo dospela na listu bestselera. Budući da dolazi iz Kine, u pitanju je regionalni hit, a takve igre su uglavnom dostupne jedino na kineskom jeziku.

U pitanju je akciona RPG avantura, a igrač istražuje mitski svet koji je inspirisan klasičnim tekstom Classic of Mountains and Seas, koji opisuje mitske toponime i razna čudovišta. Cilj je da se savladaju borilačke veštine, a kako bi igrač od običnog ljudskog bića postao junak koji je poput bogova. Do sada je prodato oko 1,8 miliona kopija, a GhostValley Studio radi na tome da se igra prevede na engleski jezik.

Tako će u Tale of Immortal uskoro moći da uživaju i oni koji dolaze iz drugih govornih područja, a zainteresovani već mogu da je potraže na Steamu, mada će pretraga biti komplikovana sve dok ne stigne prevod, budući da je i naslov igre na kineskom – 鬼谷八荒.

Facebook stranica

Nutricjonisti, fizićari i ostali stručljaci

Ako imate profil na Facebooku, priključite se ovoj stranici koja neumorno i pre svega duhovito izlazi na kraj sa svim antinaučnim, pseudonaučnim, glupim i, na kraju krajeva, opasnim objavama na Facebooku putem kojih se šire neznanje, panika i dezinformacije. Glupost boli i zarazna je, a budući da nadire sa svih strana, čini se da ne možemo da je pobedimo. No, zato možemo da joj se smejemo. „Otvorena sprdačina iz 'woke', 'did my research', antivax, detox, ravnozemljaša, teoretičara zavjera i ostalih 'stručnjaka' te njihovim ekspertizama stečenim na pregledavanju YT videa. Pro-science, pro-vax“, navodi se u opisu stranice.

*Kontrapreporuke

Kalkanski krugovi  (prva sezona, 2021)

Potencijalno zanimljive ideje ponekad skliznu u univerzum koji je poznat kao „selo gori a baba se češlja“.

Dark Whispers: Volume 1

Od strašnih stvari strašnije su glupe stvari.

 

Oceni 5