In memoriam
Aastr 02 S

Zdenka na Opatijskom festivalu 1965. godine

Photo: Festival Opatija

Preminula Zdenka Vučković

Pevačicu koja je karijeru započela kasnih '50-ih godina prošlog veka proslavili su festivalski nastupi još dok je bila u tinejdžerskim godinama, tako da je postala prava pop zvezda Jugoslavije. Od kada je pobedila na Opatijskom festivalu u duetu s Ivom Robićem i pesmom „Moja mala djevojčica“, postalo je jasno da je Zdenka nešto zaista posebno. Veliki deo publike pamti je i po izvođenju pesme „Zeko i potočić“, čija je verzija obeležila detinjstvo brojnih generacija.

Rođena 1942. godine, Zdenka je sa samo šest godina pobedila na dečjem muzičkom takmičenju, pa su roditelji odlučili da je upišu u muzičku školu. Karijeru je započela na Opatijskom festivalu 1958. godine sa dve pesme. Osim dueta sa Ivom Robićem i pesme „Moja mala djevojčica“, nastupila je i sa pesmom „Kućica u cvijeću".

Sarađivala je sa mnogim autorima, sama je pisala tekstove za prepeve mnogih stranih hitova, a publika je te pesme povezivala s njom, ne sa originalnim izvođačima. Zdenka je svojim nastupima obeležila mnoge festivale u Opatiji, Zagrebu ( „Vraćam se, Zagrebe, tebi") i Splitu („Veslaj, veslaj").

Pesme „Kralj pajaca", „Pođimo požnjeti žito", „Gdje su ti dani", „Srce koje samo tebe voli", „Voljeti nekoga", „Večeras bit ću tu" i mnoge druge, zauvek će ostati upisane u muzičke antologije ovih prostora.

 

Oceni 5