In memoriam
Balašević S

Photo: VEDRAN KARUZA

Preminuo Đorđe Balašević

Balašević je pre nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku, gde je lečen od upale pluća.

Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, a karijeru je započeo 1977. godine sa grupom Žetva, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira Rani mraz. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju. Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu Računajte na nas, koja je postala svojevrsna himna generacije

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“. Već naredne objavljuje ploču Celovečernji the kid, sa koje se izdovjio jedan od njegovih najvećih hitova – Jesen stiže, dunjo moja.

Ogroman uspeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje Bezdan. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.

Kada su počela trvenja i podela SFRJ, Balašević je u kolumni za Radio-TV Reviju pravio veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju.

Album Jedan od onih života izdaje 1993. godine, inspirisan tragičnim godinama raspada Jugoslavije i ratova. Na koncertima iz tog perioda iznosio je svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album Naposletku, većinom snimljen uz akustičnu pratnju Gudača Svetog Đorđa.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album Devedesete koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine. Sa nje se izdvojila numera Živeti slobodno, koja je postala himna demonstranata.

Osećajući da publici duguje ljubavne pesme, koje su potpuno izostale na prethodnom albumu, Balašević 2001. objavljuje album Dnevnik starog momka, sa 12 pesama od kojih svaka nosi žensko ime. Album je posvetio svojoj supruzi Oliveri, a prva slova svake pesme formirala su rečenicu „Olja je najbolja“.

Kada saradnja sa Ljubišom Samardžićem na filmu Jesen stiže, dunjo moja, koji je bio zasnovan na baladi Priča o Vasi Ladačkom, nije zaživela, Balašević je pesme namenjene za film objavio kao album Rani mraz 2004. godine.

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Oceni 5