In memoriam
Aamm 02 S

Photo: Milinko Stefanović

Preminuo Đorđe Marjanović

Rođen je u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, na prostoru cele bivše Jugoslavije. Legenda šansone, iza sebe je ostavio pesme koje će se generacijama prenositi i dugo pamtiti.

Prvi put je nastupio kao pevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, posle čega počinje da peva na brojnim gradskim zabavama.

Prvu ploču Muzika za igru, objavio je za PGP-RTB 1959. godine i prodata je u 11.000 primeraka. Pesme Zvižduk u osamPlavo u plavomStidljiva serenada, publika je na nastupima često tražila na bis. Pesmama Pesma raznosača mleka i Prodavač novina učestvovao je na festivalu u Opatiji 1960. i osvojio tri nagrade. 

Druga LP ploča, pod nazivom Mustafa objavljena je 1962. godine. Naredne godine počinje karijeru u Sovjetskom Savezu, stiče veliku popularnost i održava brojne koncerte.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - Beogradsko proleće, Pesma leta, Splitski festival, Zagrebački festival...

Od publike se zvanično oprostio 2004. godine koncertom u Sava centru.

Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011, u Domu sindikata u Beogradu održan je kocert Milordu s ljubavlju, na kojem su učestvovali brojni muzičari, među kojima su bili Leo Martin, Miki Jevremović, Cune Gojković...

Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u bivšoj Jugoslaviji, a njegovi ljubitelji bili su poznati kao "đokisti".

Na oduševljenje publike, u junu 2016, pojavio se na festivalu Pesma leta u Smederevu i izveo pesme Zvižduk u osamRomana i Nikad nije kasno.

Đorđe Marjanović dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda, Sretenjski orden trećeg stepena, Zlatna plaketa Beograda, a predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

 

Oceni 5