In memoriam

Preminuo Đorđe Marjanović

Aamm 02 S
Jedna od najvećih zvezda jugoslovenske zabavne muzike, legendarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je u subotu u 90. godini od posledica korona virusa, prenose mediji

Natrag na tekst

Komentari

Sto znaci biti balkanska zvijezda jedne minule epohe!

Bio je jugoslavenska muzička zvijezda,ali bez glasovnih mogućnosti,bez raskošnog glasa i bez mogućnosti da otpjeva točno notnu ljestvicu.Pjevao je lagane pjesme i prepjeve,za koji bi bolje bilo da ih nije nikada otpjevao. Zvijezda je bio ne zbog svojih kvaliteta,već upravo suprotno: u doba praznine u jugoslavenskoj muzici,on je bio svjezi vjetar,potreban da se pokrene muzička scena Jugoslavije. Zato i jeste trajao samo dok se nisu pojavili istinski umjetnici . Dio je jedne prošle epohe,ciji je cimbenik postao jer je to vrijeme upravo to trazilo;ne zbog vrijednosti.
15.05.2021, 20:01:48

Bio je

na sceni bio pajac.Loše je pjevao.Ali,zivot je dokazao da nije potreban ni talent ni znanje,ni osobenost,već je bitan trenutak.On je svoj trenutak iskoristio.
16.05.2021, 08:29:44

RIP legendo

toliko.
gabrijela.j 17.05.2021, 05:21:10

Samopromocija i sadizam

Nemam običaj da kao glavni urednik komentarišem komentare čitalaca, ali ono što na različite teme piše pod tri imena izvesna Verena Bosanski/Verena B/ Agnesa H najčešće izmiče zdravom razumu; budući da u odgovoru našoj urednici Sandri Dančetović povodom teksta o Evroviziji kaže: „Uspjela sam u jednom; da mi vrlo ljutito odgovorite.To mi je i bio cilj“, očigledno je u pitanju opsesivno-patološka potreba za bilo kakvom provokacijom, naročito na lakšim temama kakve su muzika ili entertainment uopšte. Pokušavajući da bude narodni heroj u teškoj borbi protiv kiča, Verena/Agnesa nakon Eurosonga okomila se – hrabro – na pokojnog Đorđa Marjanovića, ni 24 sata posle njegove smrti. Kao autor knjige „Bolja prošlost“ gde sam iscrpno i detaljno pisao o Đorđu Marjanoviću, šokiran sam neznanjem i etiketiranjem pomenute komentatorke koja piše esencijalne gluposti tipa „Na sceni je bio pajac... Pjevao je lagane pjesme i prepjeve, za koji bi bolje bilo da ih nije nikada otpjevao... Bez glasovnih mogućnosti, bez raskošnog glasa i bez mogućnosti da otpjeva točno notnu ljestvicu“. Zastrašujuće je koliko laži može da stane u nekoliko rečenica; jer, Đorđe Marjanović je bio sve drugo nego pajac na sceni – gospodar pozornice i muzički velemajstor koji je na našu estradu prvi uveo zapadne standarde profesionalzma. Za vašu informaciju, draga Verena tj. Agnesa, pevao je redovno – rekli biste vi kao ekspert – „brze pjesme“, recimo rock’n’roll komade ili twist, ali vas se to ne dotiče jer je to očigledno muzika koju iskonski mrzite. Konačno, šta znači vaša misterozna suspens rečenica: „Trajao samo dok se nisu pojavili istinski umjetnici“. Sav treperim od strepnje da čujem tko su „istinski umjetnici“? Znalac poput vas trebalo bi da mi ukaže koje sam „istinske umjetnike“ ignorisao u knjizi koja se bavi jugoslovenskom estradom od 1940. do 1989. godine? Ovo postaje lični izazov: imenujte „istinske umjetnike“ ili prestanite da komentarišete stvari o kojima nemate pojma. Vaša želja da budete dežurni provokator i da uživate u našim odbrambenim rekacijama – ima rok trajanja. Već imate dva žuta kartona; još jedan ispad i više nećete imati privilegiju da komentarišete. Možda vam ovo zvuči kao kič, ali komentari nisu mesto za samopromociju i sadizam. Toliko.
petar.l 18.05.2021, 11:42:06

Hoce hanumica

da prdne i ukaki gace povremeno. Tako jednom napisa i za Safeta Isovica da je imao "operski" glas, i da ga sevdalinke nisu bas isle. Ona jos uvjek misli da su grabulje muzicki instrument.
dino.G 18.05.2021, 12:58:30

Poštovani Lukoviću,

nemojte mi prijetiti baniranjem,jer to nije Vas manir.Bio je to stav Narančastih pantalonica,nikada Vas . Dalje,pod plaštom teksta o Djordju Marjanoviću,vi sebi uzimate ulogu odvjetnika Dančetović.Konačno,moj stav o Marjanoviću je moj i nemate pravo dovoditi ga u pitanje.Za mene je bio pajac,za Vas-kralj na sceni.Uredu i točka. I zatim,odista je neodgovorno i vrlo neumjereno,prozivati nekoga za sadizam. Vidjećemo hoćeli ovaj komentar biti objavljen.
18.05.2021, 12:58:34

Bez namere...

da ulazim u prepucavanja o Djokicinoj ljiga-karijeri i njegovim vise nego skromnim muzickim dometima, jer on to ne zasluzuje, samo cu napomenuti da se uglavnom slazem s opaskama Agnese H. glede ove nase "legende" lakih nota. Da mi ne bi Pero pretio ukidanjem, prilazem delimicnu listu nasih pop/rock pevaca i grupa koje ja i bilo ko drugi bez ostecenog sluha smatra neprikosnovenim talentima naseg muzickog podneblja. Arsen Dedic, Korni grupa, Indexi, Dado Topic, Josipa Lisac, Bijelo dugme, Zdravko Colic, Oliver Dragojevic, Ivo Robic, Gabi Novak, EKV, Drago Diklic, Neverne bebe, Leb i sol, Lola Novakovic, Vice Vukov, Majda Sepe, Nada Knezevic, Kemal Monteno Moram naglasiti da se u izboru prvenstveno rukovodim najboljim ostvarenjima navedenih umetnika bez obzira na veliki broj jevtinih, komercijalnih hitova koje su neki od njih morali da snimaju da bi imali od cega da zive.
milan .P 23.05.2021, 05:11:15

Svi

navedeni su mogli da mrdaju kukovima samo nakon sto je gigant pocjepao gvozdenu zavjesu slagera, leptir kravata, i opste ukrucenosti na pozornici. Bez obzira na njegove lake note on je donio atmosferu "otkacenisti" na ove prostore. Takvih na istoku u to vrijeme nije bilo. Bez njega bi jos dugo disciplinovano sjedio na stolici i aplaudirao kad vidis zeleno svjetlo na pozornici. Sve se ovo desilo u jedno davno vrijeme kada je bacanje sakoa u publiku smatrano skoro skandalom.
dino.G 23.05.2021, 12:40:31

Hvala bogu pa muzika nije trka na 100 metara

niti je presudna virtuoznost i raspon glasa. Čemu bi onda mogli da se nadaju svi od Brajan Ferija, na primer, pa preko Lu Rida sve do njegove preuzvišenosti Mik Džegera? Uvucite kandže, gospodo! Đorđe Marjanović, zvezda, laf i divni, beskrajno simpatični gospodin je umro. Ptijalin prištedite za nekoga drugog, aman! (I umalo da zaboravim, sve sve, ali hvaliti Neverne bebe!!?! Nemojte ljudi, k'o boga vas molim...)
ajemsasa._ 23.05.2021, 16:35:18

Mene je bilo sramota da kometarišem te komentare. @Verena, ako se i kad osvestiš...

Napadati portal koji se bori da preživi, urednika koji se i on bori protiv opake bolesti, pritom i pevača koji je poznat kao neko ko nije ni mrava zgazio i to u nekoj vrsti čitulje. Jednostavo, nije u redu.Zatim je napala Dančetović, Aleksanda, Dina u par nvrata, moju malenkost, nenada. ba, a uporno kukati za e-novinama ~ nisu tu čista posla. drago mi je da se oglasio Petar Luković. Ovo je već bilo prevršilo meru svakog ukusa.
gabrijela.j 23.05.2021, 23:23:04

Jao, majko mila,

Djokica je gigant za Gazimira i svi velikani nase estrade treba da zahvaljuju svoju karijeru njegovim pocecima. Svaki daljnji komentar je nepotreban, osim da je Gazimir izuzetan primer onoga sto se na engleskom zove "contrarian", tj., osoba s mentalitetom koji mu nalaze da uvek necemu ili nekome udara kontru bez obzira na ekspertizu, a narocito onim osobama koje su ga opravdano potkacile u raspravi. Istovremeno smesno i zalosno.
milan .P 29.05.2021, 06:50:33

Ti jesi mozda Sasha,...

ali to nista ne znaci. Ti ocigledno nisi neki sluhista i ne prakticiras doslednost u sudovima o kvalitetu muzicara. Naime, ako su ti Neverne bebe nedostojne svrstavanja medju najbolje grupe, zasto nisi pijuknuo protiv EKV, ciji su NV najdosledniji i najtalentovaniji postovaoci u svojim radovima. Kvalitet njihovih pesama te vokalnih i intrumentalnih deonica je na evropskom profesionalnom nivou pop-rocka, a cesto ga i prevazilazi. Da ponovo napomenem: Rukovodim se prvenstveno muzickim elementima kvaliteta melodija, aranzmana i izvodjackih sposobnosti. Tekst je za mene sekundaran. Ajde, da vidimo: Ako imas hrabrosti, otkrij nam svoje najbolje Yugo- i regionalne umetnike. To vazi i za Gazimira.
milan .P 29.05.2021, 07:10:57

A ti si milan .P...

i šta sa tim? Najviše volim "sluhiste" kao što si ti koji praktikujući "doslednost u sudovima o kvalitetu muzičara" i rukovodeći se "prvenstveno muzickim elementima kvaliteta melodija, aranzmana i izvodjackih sposobnosti" ipak ne uspeva da razlikuje lošu muziku od dobre pa napravi kardinalnu grešku stavljanjem otužnih Nevernih beba u društvo EKV-a ili još gore jednog Arsena Dedića. A tek izjava kako ti je tekst sekundaran!? Šta to znači? Tekst otključava pesmu bez obzira da li je u pitanju rok muzika(EKV) ili šansona(Arsen, jedan i jedini)! Ako to ne razumeš ne znam zašto uopšte započinješ raspravu o ovim stvarima. Nije zlato sve što sija ili kako reče najveći bas gitarista svih vremena Jaco Pastorius: "Sve tonove koje sam ikad odsvirao mogao bi da izvede i dobro utrenirani majmun, ali, hvala bogu, nije stvar u tome..." Ko razume, shvatiće!
ajemsasa._ 29.05.2021, 17:17:15


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar