In memoriam
Krunoslav Slabinac

Photo: Marko Čolić

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Kićo Slabinac rođen je 28. marta 1944. godine u Osijeku. Muzikom i glumom počeo je da se bavi još u osnovnoj školi . Svirao je tamburicu i glumio u dečjem pozorištu. Muzičku karijeru je započeo sa rok grupom „Tornado“, zatim je prešao u „Kon Tiki“, da bi se pre otpočinjanja solo karije najduže zadržao u bendu „Dinamit“.

Po povratku iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri, seli se u Zagreb i nastupa izvodeći pesme Toma Džonsa i Elvisa Prislija. Upoznaje kompozitora i producenta Nikicu Kalođeru, koji će mu 1969. godine omogućiti nastup na Festivalu u Splitu, sa pesmom Samo zbog ljubavi.

Prva ploča koju je objavio 1971. godine sa numerom Plavuša do danas je jedna od evergrin pesama u celom regionu.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pesme PlavušaPokloni mi jedan danZbog jedne divne crne ženeTri slatke riječi postale su veliki hitovi.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Krunoslav Slabinac je sarađivao s brojnim autorima pa su tako, između ostalih, njegove pesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić...

Na dvostrukom albumu pod nazivom Zlatna kolekcija, koji je objavila "Croatia Records" 2006. godine nalaze se njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih pesama.

 

Oceni 5