In Memoriam: Florian Schneider
Kraft 01 S

Photo: Pinterest

Preminuo osnivač grupe Kraftwerk

Vest o smrti poznatog umetnika raširila se nakon što je britanski muzičar Mark Reeder kolegi odao počast na društvenim mrežama: „Zbogom, Floriane. Ostavio su dubok trag u mom životu, neka te obasjavaju neonska svetla“, dok je Robert Goerl iz nemačke grupe DAF na svom Facebook profilu napisao: „O, ne, Florian Schneider! Putuj u miru“.

Pre nego što su postali nezaobilazni pioniri i najvažniji kreatori savremene elektronske (pop) muzike, Ralf Hütter i Florian Schneider su 1970. osnovali Kraftwerk kao krautrock sastav, srodan Canu, Faustu i naročito Tangerine Dreamu, a inspiracija su im bili Karlheinz Stockhausen i nekolicina drugih kompozitora avangardne muzike, poput Johna Cagea i Stevea Reicha. No tek je četvrti album “Autobahn” iz 1974. uspostavio Kraftwerk kao genije i revolucionare elektronske muzike, da bi do početka osamdesetih minimalizam, preciznost i urednost njihovih dela iznedrili romantične vizije o boljoj budućnosti tehnološki naprednijeg i manje podeljenog sveta, te perfektne harmonije čoveka i mašine, “Mensch-Maschinea”, a koja se u poslednje vreme pretvara u ugroženost čoveka digitalnom tehnološkom revolucijom. (Aleksandar Dragaš)

Schneider je svirao sintisajzer, flautu i saksofon, te druge instrumente, a pored toga je bendu poklanjao i svoj glas. Grupu je napustio 2008. godine, nakon skoro četiri decenije zajedničkog rada, a trag koji je za sobom ostavio pamtiće i generacije koje tek dolaze.

Oceni 5