In memoriam
Rajko Dujmić

Photo: standard.co.me

Preminuo Rajko Dujmić

Dujmić je zadobio za život opasne ozljede kada je u srijedu prošlog tjedna kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju, te je bio smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), gdje je bio priključen na respirator.

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u zagrebačkoj Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klan i Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili, s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu na Euroviziji, osvojio je brojne festivalske nagrade - dva puta nagradu "Zlatna ptica" za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka te Diskografsku nagradu "Porin" za životno djelo (2013.), a bio je i pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt "Muzika zabavna" s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama.

"Jako mi je žao, potresena sam. Nažalost, otišao je jedan od najvećih genijalaca, znalaca, autoriteta. Skoro moj cijeli profesionalni život bio je vezan za Rajka. Jedina utjeha je da će njegove pjesme ostati među nama i da će nas sve nadživjeti. Iskrena sućut obitelji, znam kroz što prolaze i to je strašno", rekla je za Jutarnji list Sanja Doležal, pjevačica Novih fosila.

Rajkov kolega iz Novih fosila Vladimir Kočiš Zec izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da mu je bila čast da stvara i radi s Dujmićem: "Rajko i ja smo počeli karijere kao mladi ljudi, odrastali smo zajedno, nadopunjavali jedan drugoga. Ostavio je iza sebe jedan prekrasan opus, usudio bih se reći, najkvalitetnijih pjesama hrvatske pop glazbe. Čast mi je što sam mogao s njime raditi i stvarati. Bio je autorski genije i njegove će pjesme još dugo ostati živjeti među nama."

 

Oceni 5