XXZ magazin preporučuje
Tropic of Violence

Photo: Lucca Film Festival

Prepušten sam sebi

Film

Tropic of Violence – Tropique de la Violence (2022)

Moïse je tek dečak. Nakon što ga napusti majka koja beži u susret boljem životu, pa mora sama, jer je sve drugo teret, ostaje s medicinskom sestrom Mayotte. Izrasta u buntovnog tinejdžera koji želi više od onoga što ga okružuje, a u siromašnim sredinama to može da se pretvori u noćnu moru.

Snovi su ponekad teški, pa kad opet ostane sam, Moïse nema puno izbora. Samo oni koji su bar jednom bili prepušteni sami sebi znaju koliko straha može da stane u jedan dan. Kad se u sve to umeša i banda sa sadističkim vođom, izlaza nema. Ako je skupina podjednako nesrećnih jedino rešenje koje se nudi, svaka priča o izboru je čista laž – kad je pred nama samo jedna opcija, sve je unapred jasno.

Pored lične priče tu je i ona kolektivna – ostrvo Mayotte je razoreno kolonizacijom, siromaštvom i korupcijom, što utiče na sve stanovnike, jer teret takvog života retko ko može da ponese bez posledica. Možda niko.

To Leslie (2022)        

To Leslie je potresna studija karaktera, donekle zasnovana na istinitim događajima i ličnostima, ali je toliko univerzalna i prepoznatljiva da je pozadinska priča nepotrebna. Nakon što je osvojila 190 hiljada dolara na lutriji, Leslie planira da kupi kuću, otvori lokal i pomogne sinu tinejdžeru da uspe kao muzičar. U sledećoj sceni zatičemo je šest godina kasnije u svratištu iz kojeg je izbacuju, ogrezlu u alkoholu, dugovima i nemaštini. Naredna dva sata predstavljaju portret zavisnika u „najboljim godinama“, oslikan tako precizno – sirovo, a empatično. Alkoholizam se nijednog trenutka ne romantizuje, ali i ne demonizuje. Prikazuje se kao i svaka zavisnost koja od čoveka pravi olupinu i oduzima mu ono najvrednije – ličnost, karakter, integritet, dostojanstvo, sve po čemu je prepoznatljiv drugima, pa i samom sebi.

Kada mu oduzme dušu, esenciju, oduzima mu i sve materijalno što ima. Freedom's just another word for nothing left to lose, pevala je Janis, ali nema govora ni o kakvoj slobodi kada se robuje zavisnosti. Leslie nam nije uvek draga, posebno ne na početku. Razumemo njenog sina koji je ne želi u svom životu, razumemo sve koji su je napustili i odbacili, sve dok se ne pojavi neko ko će joj pružiti šansu, ko će, iz ko zna kojeg razloga, verovati u nju.

Više čitajte ovde.

The Swimmer (2021)

Sve je više filmova koji se bave homofobijom u sportu, a uglavnom se fokusiraju na fudbalere. The Swimmer u centar stavlja plivače, a od drugih filmova koji se bave ovim problemom se razlikuje i po tome što u njemu nema ljubavi i srećnog završetka. Svi su živi, to je tačno, ali polako umiru iznutra.

Sve je lepo obojeno, uglavnom plavo. Valjda zato što je voda plava. Plivači su oskudno obučeni, jer niko ne pliva u odeći, pa se ponekad čini da je ceo film samo izgovor da se prikažu naga muška tela. Erotski naboj ipak ima drugu ulogu – ostati priseban u toj situaciji je veliki izazov, skoro kao pripreme za Olimpijske igre.

Kraj je posebno zanimljiv, jer nas iz ozbiljnosti izvodi u plesnu tačku. Posle toga je lakše, jer za onog koji pleše uvek ima nade.

Serije

The Serpent Queen (prva sezona, 2022)

Glavna junakinja serije The SerpentQueen je ozloglašena kraljica, majka tri kralja – Francisa II, Charlesa IX i Henrya III – žena koja je vladala sa svojim sinovima. Scenario je napisan po biografiji Catherine de Medici: RenaissanceQueen of France, a priču nam pripoveda baš Morton, i to radi fenomenalno.

Catherine de Medici se u predanjima ne razlikuje mnogo od izmišljene junakinje po imenu Alpha, ali su kreatori serije The SerpentQueen odlučili da to preispitaju, rastave i preslože, a kako bi se ispravila viševekovna nepravda koja je od nje napravila ženu gladnu moći, koja se nije ustručavala da se napije krvi kako bi stigla do željenog cilja.

Više čitajte ovde.

Without Sin (mini-serija, 2022)

Ko je bez greha, neka prvi baci kamen – to je biblijska ideja vodilja ove serije koja do tančina istražuje slučaj tragično stradale devojčice. Najpre upoznajemo njenu majku Stellu (kao i uvek, sjajna Vicky McClure), i dalje rastrzanu između tugovanja i želje da, nakon tri godine od smrti ćerke, nastavi sa koliko-toliko normalnim životom. Njenom bivšem mužu to, naizgled, nije bio problem, pa već formira novu porodicu, ali mu kukavičluk ne dozvoljava da napravi odlučan korak ni u jednom smeru. Takođe ostaje na svoj način zaglavljen između prošlosti i sadašnjosti, novog poglavlja i žalovanja ćerke.

Poziv koji stiže iz zatvora produbljuje nezalečene rane, ali pruža i mogućnost zaceljivanja. Ubica želi da razgovara sa roditeljima svoje žrtve, želi da se pokaje i moli za oprost, a sistem to i omogućava. Niko nužno ne očekuje pomirenje, ali takav bi susret trebalo da pruži olakšanje svakome ko je uključen u taj proces. Međutim, kada ode na razgovor sa ubicom svoje ćerke, Stella ne dobija ništa od toga – ubica tvrdi da nije kriv i moli je da se pobrine za jednu potencijalnu žrtvu, nestalu devojčicu za koju će se ispostaviti da je bila prijateljica njene ćerke.

Tek onda počinje pravi zaplet – Stella dobija šansu da svome bolu da smisao, ali najpre tako što će se angažovati u potrazi za navodno pravim ubicom.

Više čitajte ovde.

Rome (dve sezone, 2005–2007)

Ponekad se vraćamo starim serijama, jurimo one koje su nam promakle, ponovo gledamo one koje su nas promenile. Rome je i jedno i drugo.

U dve sezone je stala politička zavrzlama, a gledaocu vrlo brzo postaje jasno da je inspirisala svašta, recimo serijal Game of Thrones. Viđenije Rimljane bi trebalo ispratiti do kraja, bez obzira koliko nepodnošljiv taj put ponekad bio, najviše zbog toga što je scenario inteligentan i vrlo zabavan – ne boji se bezobrazluka, prljavštine i krvi.

Istina je da na momente liči na sapunicu, ali se to rešava vrlo lako – smrću zaslepljenih ljubavnika. Ginu i neprijatelji, ali tek posle dobrog mučenja – teško je pronaći sukob koji je mučniji od svađe između Atie i Servilie. Kad se jednom uđe u priču, teško se iz nje izlazi – vrata se otvaraju tek na kraju druge sezone.

Knjige

Dave Grohl - The Storyteller: Tales of Life and Music

Objavljena pre godinu i po dana, ova memoarska knjiga nastala je tokom kovid izolacije kad David Grohl, nekadašnji član Nirvane, a danas vođa mega uspešnih Foo Fightersa – nije imao nikakvih obaveza, te je na Instagramu počeo da piše priče o svom životu i karijeri, što se pretvorilo u zanimljivu, nepetencioznu biografiju u kojoj je niz nepoznatih detalja. Recimo, odrastao je kao dete samohrane majke sa kojom je ostao vrlo blizak; napustio je srednju školu jer je na turneju krenuo sa svojom prvom grupom, hardcore bendom Scream. 

Tu je isrcpna priča o usponu Nirvane, kao i njegovo svedočanstvo o smrti Kurta Cobaina – kad je sve izgledalo bezizlazno, uz uverenje da je završio muzičku karijeru. Ali, onda je osnovao Foo Fighters i opet dostigao popularnost i poštovanje kolega.  

Čitajući biografiju ostaje utisak da je Grohl neobično stabilan i skroman, što čitavoj knjizi daje dah autentičnosti jer razbija iluzije o rock samohvalisavosti koja, kao zaraza, hara muzičkim prostorima. 

Jostein Gaarder „Kći direktora cirkusa“

Kad se izmišljene priče upletu u ono što je stvarno, postaje nam jasno zašto ljudi pišu. Posebno oni kao JosteinGaarder. Uvek nas vodi negde gde nismo bili, a i da jesmo – ne sećamo se. Ovo možda nije knjiga za one koji na ta putovanja s njim nerado idu, ali jedno stoji – odlično je napisana.

Muzika

Claire Rosinkranz – I'm Too Pretty for This

Claire Rosinkranz ima samo 19 godina, a muzikom se bavi od svoje osme godine. Njen otac je kompozitor televizijske muzike, pa se Claire za komponovanje zainteresovala još kao mala, kada je čak ocu i davala ideje za neke melodije. Kao i većina mladih autora, postala je popularna na internetu, a zahvaljujući tome je kao 16-godišnjakinja potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Republic Records.

Måneskin ft. Tom Morello – Gossip

Možda su Evropljani umorni od ove italijanske grupe, ali Amerikanci i XXZ magazin – nisu. Novi album pod nazivom Rush je nedavno izašao, pesme na italijanskom i dalje se izdvajaju kao najbolje, ali i novi singl Gossip je odličan, naročito u live verziji.

Nostalgija

Five Easy Pieces (1970)

Ima nešto u filmovima iz sedamdesetih što otkriva koliko je čovek odsečen od sebe i od drugih. Jack Nicholson je uvek savršen za takve uloge, a ovde je Robert Dupea – pijanista koji je ostavio klavir i otišao da radi na naftnoj bušotini. Od sebe se ipak ne može pobeći.

Dokumentarni film

This is Gwar (2021)

Iako sereklamira kao dokumentarni film o bendu koji publiku zaliva krvlju i spremom, This is Gwar je inspirativna priča – o zajedništvu, kreativnosti, istrajnosti, o tome da je smisao u poslu koji se voli, pa makar nas prskali telesnim tečnostima. Odličan film.

Kratki film

The Demons of Dorothy (2021)

Dorothy je mlada rediteljka, kreatorka kvir komedija. Kad joj kažu da je vreme za mejnstrim filmove prepušta se demonima, baš kao John Waters.

Horor

Hypochondriac (2022)

Strah od bolesti je ponekad gori od straha od vampira, možda zato što bolesti postoje, vampiri baš i ne. Zanimljiva priča o odsustvu realnosti, s nekoliko baš moćnih scena.

Video igre

Epic Games: Horor i mafija potpuno besplatno

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – Adios i Hell is Others. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 2. februara, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

U igri Adios igrač postaje farmer čije se imanje nalazi u Kanzasu. Igra se u prvom licu, a priča je više od oranja, budući da su odluke koje glavni junak mora da donese komplikovane. Stvar je u tome da se ne radi o običnom poljoprivrednom dobru, jer se u sve umešala mafija. Vlasniku je dojadilo da svinje hrani leševima, pa tako počinje rat s kriminalcima.

Hell is Others zvuči kao horor, a zbog toga što to i jeste. Izvan stana u kojem živi glavni junak je užas po imenu Century City, mesto u kojem vlada večna noć, a stvarnost se meša s noćnim morama. Sve se plaća krvlju, a osnovni cilj je da se preživi. Igrač može da istražuje, sakuplja ono što mu je potrebno, te da puca u monstrume i ostale koji bi da ga prožderu.

Ljubitelji mafijaških zapleta, ali i oni koji vole horor, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna – Adios inače košta oko 17 evra, a Hell is Others oko 14 evra.

*Kontrapreporuke

Kaleidoscope (prva sezona, 2023)

Nema većeg klišea od ove serije. I veće dosade. Ne pomaže ni što različiti gledaoci dobijaju drugačiji raspored epizoda – naravno ako su pretplaćeni na Netflix.

The Sex Lives of College Girls (druga sezona, 2022)

Slatko, ali ne hvala. Seksa ne fali, kao da je sve Seks i grad, ali su likovi toliko šuplji, a humor toliko glup, kao da je sve vic iz prošlog veka.

Oceni 5