Austrijski filmski festival 2023.
LegendArni Austrijski filmski festival

Photo: Vesna Anđić

Prezentacija knjige eseja „LegendArni“

Prisutnu publiku su, pred prezentaciju knjige, pozdravili Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma. 

Na Austrijskom filmskom festivalu 2023, u okviru selekcije „LegendArni - filmovi za sva vremena”, na repertoaru je pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona.

Filmski program selekcije otvoren je u Kinoteci 20. aprila, projekcijom filma „Konan Varvarin“ Džona Milijusa i obraćanjem Milutina Petrovića, selektora festivala, kao i Adrijana Fajksa, direktora Austrijskog kulturnog foruma.

U Jugoslovenskoj kinoteci će do 23. aprila biti prikazana i ostvarenja „Terminator I“  „Predator“ i „Totalni opoziv“. Od 20. do 23. aprila filmovi iz selekcije „LegendArni“ su na repertoaru i u bioskopima Cineplexx Galerija u Beogradu, Cineplexx Promenada i Cineplexx Arena u Novom Sadu, a od 20. do 24. aprila u bioskopu Cineplexx Kragujevac i Cineplexx Niš u saradnji s Niškim kulturnim centrom.

Austrijski filmski festival biće svečano otvoren u petak, 21. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 19 časova. Festival će otvoriti projekcija filma „Iznad sveta” reditelja Adrijana Goigingera, koji će se prisutnima obratiti na otvaranju i potom učestvovati u Q&A razgovoru nakon projekcije.

Podsećamo, u selekciji „Otkriveni - filmovi novog vremena” od 20. do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „Iznad sveta” i „Lisica” reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), „Korset” rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), „Alma & Oskar”  Ditera Bernera (Dieter Bernera), „Narcis i Zlatousti” i „Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje „Vera”, koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

Oceni 5